NBE - Sektor Ekleri

İhracatın anahtarı yeşil dönüşüme uyum ve sürdürüleb­ilir üretim

- MURAT KÜÇÜK

İklim krizine karşı Avrupa Birliği tarafından devreye alınan Yeşil Mutabakat ve onun gelecektek­i en önemli yaptırım gücü olması beklenen Karbon Vergisi, ihracatını­n neredeyse yarısını Avrupa'ya gerçekleşt­iren Türkiye için önemli ev ödevlerini zorunlu kılıyor.

AVRUPA Birliği Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması'nın imzalanmas­ı sonrası sürdürüleb­ilirlik konusu tüm ciddiyetiy­le Türk sanayicisi­nin önünde duruyor. Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa, 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor. Bu doğrultuda bir takım adımlar atan AB makamları, süreci aşamalı bir geçiş ile yürütüyor. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren mali yükümlülük getirmeyen bir geçiş dönemi ile başlayan süreç, 3 yıl sonra güçlü yaptırımla­r ile devam edecek. Bu yaptırımla­rdan en önemlisi geçtiğimiz aylarda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin üzerinde anlaştığı Karbon Vergisi. Yeşil Mutabakat ile 2030'da karbon oranını yüzde 55 azaltmayı, 2050'de de karbonnötr olmayı hedefleyen Avrupa Birliği, sanayi ve üretim politikala­rını da bu doğrultuda şekillendi­riyor. Bu sebeple Avrupalı üreticiler karbon salımların­ı düşürmek ve doğaya saygılı üretim yapabilmek için enerji, üretim hattı ve lojistik dönüşüme, ciddi miktarlard­a mali kaynak ayırıyorla­r. Bu durumun Avrupalı üreticiler­e mali yük getirdiğin­i bilen AB, kendi üreticiler­ini fiyat rekabetind­en korumak için kıta dışından gelen ürünlere, üretim sırasında ortaya çıkan karbon miktarına göre ek vergi getirmeye hazırlanıy­or. Bir başka deyişle AB sınırları içinde malını satmak isteyen kıta dışındaki üretici, üretim yaparken doğaya saldığı karbonu AB gümrükleri­nde vergi olarak ödeyecek. AB makamların­ın şimdilik buradan gelecek kaynağı sürdürüleb­ilir çevre projelerin­e harcayacağ­ı öngörülüyo­r. Hangi sektörden ne kadar alınacağı netleşmeye­n karbon vergisinin demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre ve enerji sektörleri­ni etkilemesi bekleniyor.

TÜRKIYE YEŞIL EKONOMI IÇIN NE YAPIYOR?

Türkiye'de yeşil dönüşüme yönelik adımlar şimdilik daha çok yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ı üzerinden atılıyor. Sektör fark etmeksizin birçok şirket, fabrikasın­ın çatısına güneş enerjisi santrali kurarak temiz enerji üretiyor. Türkiye'nin birçok noktasında suyun

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye