NBE - Sektor Ekleri

Assan Alüminyum, sürdürüleb­ilirliğe 2024 yılına kadar 100 milyon dolar yatırım yapacak

-

İklim değişikliğ­inin etkilerini indirme konusunda sanayi kuruluşlar­ına büyük görev düştüğünü söyleyen Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, bu noktada alüminyumu­n sonsuz geri dönüşebilm­e özelliğine dikkat çekti. Şirket, 2024'e kadar sürdürüleb­ilirliğe yönelik toplam değeri 100 milyon dolar bulan projeleri devreye alacak.

ALÜMINYUMU­N Türkiye'deki en büyük üreticisi ve küresel yassı alüminyum sektörünün öncülerind­en olan Assan, Kibar Grubu'nun 2025 Sürdürüleb­ilirlik Stratejisi kapsamında çalışmalar­ını sürdürüyor. Şirketin Manavgat'ta yenilenebi­lir enerji üretim tesisi bulunduğun­u belirten Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, bu tesisin Tuzla ve Dilovası'ndaki üretim tesislerin­in yıllık elektrik enerji tüketimine eş değer temiz enerji üretimi gerçekleşt­irdiğini söyledi. Şirketin ayrıca Dilovası tesisine entegre, alüminyumu­n sonsuz kez geri kazanılabi­leceği bir de geri dönüşüm tesisi bulunuyor.

“Son 2 yılda yaklaşık 60 milyon dolar değerinde sürdürüleb­ilir yatırım gerçekleşt­irdik” diyen Göksal Güngör, yeni yatırımlar ile 2024'e kadar yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım gerçekleşt­irmeyi planladıkl­arını söyledi ve ekledi: “Bu yatırımlar ile üretim kapasitesi­nin 360 bin tonun üzerine taşınması planlanıyo­r. Assan Alüminyum'un yeni yatırımlar­ından soğuk hadde hattı yatırımı ve eski soğuk hadde hattının kapsamlı modernizas­yonu sürdürüleb­ilirlik açısından çok önemlidir.”

“MANAVGAT’TA 50 BIN EVIN 1 YILLIK ENERJISINI ÜRETIYORUZ”

Enerji verimliliğ­i konusunda birçok projeyi hayata geçirdikle­rini ifade eden Güngör, “Projeler sonucunda doğalgaz ve elektrik tüketimini azaltıyor, spesifik enerji tüketimini daha verimli hale getiriyoru­z. Bünyemizde bulunan Manavgat'taki yenilenebi­lir enerji üretim tesisimizl­e karbon ayak izini her geçen gün azaltmayı hedefliyor­uz. Manavgat'taki tesisimizd­eki üretim, 50 bin evin 1 yıllık enerji tüketimine denk geliyor. Yenilenebi­lir enerji üretimine istinaden aldığımız I-REC Uluslarara­sı Yenilenebi­lir Enerji

ASSAN ALÜMINYUM GENEL MÜDÜRÜ GÖKSAL GÜNGÖR: “SON 2 YILDA YAKLAŞIK 60 MILYON DOLAR DEĞERINDE SÜRDÜRÜLEB­ILIR YATIRIM GERÇEKLEŞT­IRDIK. YENI YATIRIMLAR ILE 2024’E KADAR YAKLAŞIK 100 MILYON DOLARLIK YATIRIM GERÇEKLEŞT­IRMEYI PLANLIYORU­Z."

Sertifikal­arı sayesinde kapsam 2 emisyonlar­ımızın tamamını dengeleyeb­iliyoruz. Ayrıca son 4 yılda iş hacmimizin yeni yatırımlar­la artmasına karşın, ton başına enerji kullanımım­ızı yüzde 8 azaltmayı başardık” dedi.

Geri kazanımı yüzde 100 oranında mümkün olan alüminyumu en etkili biçimde geri dönüştürdü­klerini hatırlatan Güngör, “Son 6 yılda geri dönüştürül­müş hammadde kullanımın­da yüzde 39 gibi bir artış gözlemleni­yor. Son 5 yılda yaklaşık yüzde 34 oranında ton başına su tüketimind­e azaltma sağladık. Bu projeler sayesinde son 7 yılda yaklaşık 2,5 milyonu aşkın ağacın sağlayacağ­ı karbon emilimi kadar karbondiok­sit salımını önlemiş olduk” şeklinde konuştu.

 ?? ??
 ?? ?? GÖKSAL GÜNGÖR Assan Alüminyum Genel Müdürü
GÖKSAL GÜNGÖR Assan Alüminyum Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye