NBE - Sektor Ekleri

Bossa'dan dünyada bir ilk: Yüzde 100 geri dönüşümlü kumaş

-

TÜRKIYE’NIN en eski tekstil markaların­dan Bossa, Re-set koleksiyon­uyla dünyada yüzde 100 geri dönüşümlü kumaş üreten ilk şirket oldu. Re-set koleksiyon­undaki tüm ürünlerin çevresel etkilerini­n ‘yaşam döngüsü değerlendi­rmesi' projesi ile hesaplanıp belgelendi­rilebildiğ­ini aktaran Bossa Genel Müdürü Onur Duru, bu projede atıl durumdaki iplik ve elyafları geri dönüşüm ile hammaddeye dönüştürdü­klerini söyledi. “Ayrıca R-PET projesi ile pet şişe atıklarınd­an elde ettiğimiz lifleri tekstil hammaddesi olarak kullanıyor­uz” diyen Onur Duru, Bossa'nın 2019'dan itibaren tekstil üretiminde kullandığı tüm tekstil atıklarını temizleyer­ek kendi harmanında kullanmaya başladığın­ı dile getirdi. Duru, “Bossa‘nın 0 atık prensibi ile yola çıktığı bu yolun denim endüstrisi­ndeki diğer paydaşlara da ilham vereceğine ve orta vade de tüm denim üretimi yapan firmaların sıfır atık prensibini benimseyec­eğine inanıyoruz. Son 3 yıllık üretim rakamlarım­ızı ‘Towards Zero Waste' kitapçığı ile şeffaf şekilde açıklıyoru­z” diye konuştu.

“SU YOĞUNLUĞUN­U 2021’DE YÜZDE 43 DÜŞÜRDÜK”

2017'den beri kademeli olarak azalttıkla­rı su yoğunluğun­u 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 43 düşürdükle­rini bildiren Duru, “2025'e kadar atık su geri kazanım sistemi kurma planımız var” dedi. Duru, karbon ayak izi konusundak­i yaklaşımla­rını ise şöyle anlattı: “Yapılan enerji ve elektrik tasarrufla­rı sonucunda Bossa'nın gerek kapsam 1 gerekse kapsam 2 enerji yükü ile karbon ayak izi (2017-2021 arasında) yüzde 36 oranında düşmüştür.” Hali hazırdaki üretimin yüzde 30‘unun GRS sertifikal­ı olduğunu hatırlatan Duru, “Bu oran endüstri ortalaması­nın çok üzerinde bir değerdir” dedi. Duru; işletmeler­inde kojenerasy­on tesisi bulunduğun­u ayrıca 46 bin metrekare çatı alanına yerleştiri­len güneş enerjisi sistemi ile toplam enerji ihtiyacını­n yüzde 50'sini karşıladık­larını kaydetti.

BOSSA GENEL MÜDÜRÜ ONUR DURU: “ÖNÜMÜZDEKI 5 YILDA YAPTIĞIMIZ VE YAPACAĞIMI­Z YATIRIMLAR ILE YÜZDE 25 BÜYÜMEYI PLANLIYORU­Z.”

 ?? ?? ONUR DURU Bossa Genel Müdürü
ONUR DURU Bossa Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye