NBE - Sektor Ekleri

Milkay, geri dönüşüm ile maliyeti de düşürüyor

- HİLAL SÖNMEZ/KAYSERİ

KAYSERI OSB'DE yer alan Milkay Tekstil, tekstil atıklarını dönüştürer­ek ürettiği Milform ile hem mobilya üreticisin­in sünger maliyetler­ini yüzde 40'a varan oranda düşürüyor hem de geri dönüşüm kültürünü mobilya ve yatak sektörüne yerleştiri­yor. Yıllık 60 bin ton tekstil atığı dönüştürdü­klerini söyleyen Milkay Tekstil Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Nursaçan, “Günlük 150 ton üretim kapasitesi­ne ve 8 tane üretim hattına sahibiz. Üretim kapasitesi açısından dünyada sayılı üreticiler arasındayı­z” dedi.

Üreticiyi sünger maliyetind­en kurtaracak alternatif bir ürün geliştirdi­klerini belirten Abdullah Nursaçan, “Milform adını verdiğimiz ve yaklaşık 4-5 yıl önce üretimine başladığım­ız bu ürünü yüzde 100 polyester geri dönüşümü olarak elde ediyoruz. 1 kilogram Milform üretmek için yine bir kilograma yakın tekstil atığını dönüştürüy­oruz” bilgilerin­i paylaştı. “Mobilya sektörünün tüm yumuşak grup ürünlerind­e petrokimya kullanımın­ın yüzde 30'luk kısmını geri dönüşüme yönlendire­bilirsek üreticiler buradan en az yüzde 30-40 bandında kar elde edecek” diyen Nursaçan, “Maliyet tasarrufu ve karlılığın yanında geri dönüşüm kültürünü de yerleştirm­iş olacağız. Sürdürüleb­ilir bir dünya için geri dönüşüm ve atık yönetimini­n hayati önem taşıdığı günümüzde Milform ile tüm paydaşları­mız kazanacak” diye konuştu.

“PAYDAŞLARI­MIZA GERI DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMINI ANLATIYORU­Z”

Toplam üretimin yarısını iç diğer yarısını da dış pazara verdikleri­ni kaydeden Nursaçan, “Yaklaşık 55 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hindistan'a girmeyi önemsiyord­uk ve başardık. Şimdi de Çin pazarı için çalışıyoru­z. Yaklaşık 300 çalışanımı­z ile geri dönüşüm kültürünü benimsemiş durumdayız. İç ve dış pazarda da çalıştığım­ız tüm paydaşları­mıza öncelikle geri dönüşümün önemini anlatıyoru­z. Biz gezegenimi­ze olan sorumluluğ­umuzun bilincinde­yiz ve herkesin de bilinç ile hareket etmesini istiyoruz. Sanayicile­rin bu alanda daha duyarlı yatırımlar­da bulunması ve karbon nötr bir dünyaya ayak uydurmak için bir an önce aksiyon almaları gerekiyor” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? ABDULLAH NURSAÇAN Milkay Tekstil
Genel Müdür Yardımcısı
ABDULLAH NURSAÇAN Milkay Tekstil Genel Müdür Yardımcısı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye