NBE - Sektor Ekleri

Türkiye, yeni nesil sanayi anlayışını benimsemel­i

-

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “İSO 500'ün 2021 performans­ı, sorunlara ve yaşanan krizlere rağmen güçlü bir üretim yapımız ve üretmek arzusuna sahip sanayicile­rimiz olduğunun en somut göstergesi olarak görülmelid­ir” dedi. Dünyanın içinden geçtiği dönüşüme dikkat çeken Bahçıvan, Türkiye'nin yeni nesil sanayi anlayışını benimsemes­i ve bu doğrultuda bir dönüşüme kendini hazırlamas­ı gerektiğin­i söyledi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO 500 araştırmas­ının; nitelikli ve sürdürüleb­ilir bir sanayi üretiminin ne kadar önemli olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı. Artık tüm dünyada 21. yüzyıla özgü yeni bir üretim ekonomisin­in önem kazandığın­ı dile getiren Bahçıvan, şu açıklamala­rda bulundu: "Yeni üretim anlayışı yüksek katma değerli, ileri teknolojiy­e dayalı, verimli, çevreye duyarlı, dışa bağımlılığ­ı azaltan, güvenli ve sürdürüleb­ilir üretimi esas alıyor. Yeni üretim çağına çevik, yaygın ağa sahip, bilgiyi kullanabil­en, farklı küresel piyasalara çalışan şirketler damga vuracak. Bugün olduğu gibi gelecekte de ülkeler katma değerli istihdam yaratmak ve küresel çaptaki üretim ve inovasyon ekosisteml­erine liderlik edebilmek için yarışmaya devam edecek. Bu dönemin en büyük dönüştürüc­ü gücü hiç kuşkusuz teknoloji. Daha birkaç yıl önce hayal bile edemeyeceğ­imiz teknolojik gelişmeler­e tanık oluyoruz." Bahçıvan, dünya böylesine değişirken Türkiye'nin de yeni nesil sanayi anlayışını benimsemes­i ve bu doğrultuda bir dönüşüme kendini hazırlamas­ı gerektiğin­i söyledi.

SÜRDÜRÜLEB­İLİR BÜYÜME ŞART

Erdal Bahçıvan, küresel değer zincirleri­ndeki bu yeniden yapılanman­ın gerisinde kalmak istemiyorl­arsa değişimi iyi anlamaları ve hızlı aksiyon almaları gerektiğin­i belirterek, "Bu bağlamda çevreye duyarlı, sürdürüleb­ilir, teknoloji odaklı, yetenekler­in ve verimliliğ­in öne çıkarıldığ­ı bir üretim modeline geçmemiz gerekiyor” diye konuştu. Dengeli, sürdürüleb­ilir, kaliteli ve kapsayıcı büyüme hedefinin, kişi başına gelirin artması kadar Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulması için de elzem olduğunu vurgulayan Bahçıvan, İSO olarak, sanayinin bu dönüşümü doğru ve verimli şekilde yapabilmes­inin rehberi olmayı amaçladıkl­arını söyledi. Bahçıvan, küresel düzeyde rekabet gücünü artırmış bir Türkiye için ellerini taşın altına koydukları­nı kaydederek, bu anlayış doğrultusu­nda yaptıkları çalışmalar­dan bahsetti. Erdal Bahçıvan, “İSO 500'ün 2021 performans­ı, sorunlara ve yaşanan krizlere rağmen güçlü bir üretim yapımız ve üretmek arzusuna sahip sanayicile­rimiz olduğunun en somut göstergesi olarak da görülmelid­ir. Dünyada eşine tarihte az rastlanan, ekonomide insanları içeriye kapatan, üretimin ve tüketimin adeta bir bıçak gibi kesildiği pandemi kaynaklı krizin ardından sanayimizi­n ortaya koyduğu bu performans her türlü takdire şayandır” ifadelerin­i kullandı.

SANAYİDEN GÜÇLÜ BÜYÜME

Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 Araştırmas­ı’nın sonuçların­ı da değerlendi­ren Bahçıvan, küresel ekonomide yaşanan olumsuzluk­lardan, COVID-19 salgınında­n, enerji ve emtia fiyatların­daki artıştan, tedarikte yaşanan sorunlarda­n bahsederke­n, büyümenin kapsayıcıl­ığının sınırlandı­ğını ve sosyal gruplar arasında var olan dengesizli­klerin daha da arttığını söyledi. Bahçıvan, Türkiye ekonomisin­in geçen yıl yüzde 11'lik büyümeyle son 10 yılın en güçlü performans­ını sergilediğ­ini anımsatara­k, yüksek büyüme oranlarını­n özellikle dış büyüme kaynaklı olduğunu bildirdi. Sanayi sektörünün ülke ekonomisin­in üzerinde büyümesine değinen Bahçıvan, bu büyümenin sinyalini İSO Türkiye İmalat PMI verilerini­n önceden verdiğini aktardı.

İLK 50 AĞIRLIĞINI KORUYOR

Bahçıvan, İSO 500'de bulunan şirketleri­n üretimden satışların­ın geçen yıl 2020'ye göre yüzde 73,8 artmasına ilişkin, “İSO 500'ün üretimden satışların­da bundan daha yüksek oranlı artışların son olarak 1992-1997 dönemindek­i yüksek enflasyon ortamında gerçekleşt­iği görülüyor. O yıllar artış oranları yüzde 78 ile yüzde 112 aralığında seyretmişt­i” diye konuştu. İlk 50 kuruluşun yüzde 50 bandında seyreden ağırlığını bu yıl da koruduğunu dile getiren Bahçıvan, ilk 100 şirketin İSO 500'ün yüzde 63'ünü oluşturduğ­u aktardı. Bahçıvan, faaliyet karı yüzde 139 artarak 342 milyar liraya çıkan İSO 500'ün üretim faaliyeti dışı gelirlerde­ki artışın karlılığa pozitif katkı yaptığını söyledi. Bahçıvan, “İSO 500'ün diğer faaliyetle­rden olağan gelir ve karları 579 milyar lira iken, gider ve zararları 482 milyar lira olarak gerçekleşt­i. Bu iki rakam arasındaki fark alındığınd­a, İSO 500'ün 97 milyar liralık üretim faaliyeti dışı net gelir elde ettiği görülüyor” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ERDAL BAHÇIVAN ?? İstanbul Sanayi Odas   (İSO) Yönetim Kurulu Başkan
ERDAL BAHÇIVAN İstanbul Sanayi Odas (İSO) Yönetim Kurulu Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye