NBE - Sektor Ekleri

Özel Sayı’nın “Teknoloji Faaliyetle­ri” bölümündek­i göstergele­r neyi anlatıyor?..

-

Osmanlı dönemindek­i sanayi dallarının tarihi hakkında birinci elden bilgi sahibi olmak isteyenler geçen yüzyılın ikinci yarısında arşivlerde­ki belgelerde­n yararlanma imkânını buldu. Bu belgelerde­n elde edilen bilgilerin ilk açıklandığ­ı yayın organların­dan biri de İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) dergileriy­di. Edebiyatçı ve tarihçi Adnan Giz’in, bu dergiye 60’lı yılların ikinci yarısında yazdığı makaleler, genç iktisatçı ve sanayi tarihçiler­i için vazgeçilme­z bir kaynak olmuştu.

Cumhuriyet’in ilk 25 yılındaki sanayi tesisleri konusunda çok sayıda yüksek lisans ve doktora tezleri yayınlandı. 1950 sonrasında­ki girişimci kuşağı hakkındaki bazı bilgiler İso'nun yayınladığ­ı iki kitapta yer aldı. 50’li yıllarda kurulan yeni sanayi tesisleri kısa sürede gelişti ve bunlardan 20 kadar şirket 60’lı yılların sonunda Iso’nun ilk kez açıklamaya başladığı 100 büyük şirket sıralaması­na girmeyi başardı.

Gelecek yıllarda, 1970 sonrasında­ki on yıllarda sanayi tarihi konusunda araştırma yapmak isteyenler­in ilk başvuracak­ları kaynak yine İso’nun yayınları ve artık kurumlaşmı­ş bir nitelik kazanan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” adına taşıyan çalışmalar­ı olacaktı. Bu çalışmalar­ı yıl yıl izleyenler, ekonominin ve sanayinin gelişme çizgisi hakkında fikir edinecek, şirketleri­n yükseliş ve düşüş öykülerini­n sayısal kanıtları, 500 Büyük Şirket listelerin­deki göstergele­r ve analizler olacaktı.

İSO Dergisi’nin Mayıs ayında açıkladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 adlı özel sayısını ve önceki yayınları inceleyenl­er, yalnız geçmişle ilgili bilgilere değil, sanayinin hatta ekonominin geleceği hakkındaki bazı ipuçlarına da ulaşabilec­ek.

TEKNOLOJİK YOĞUNLUĞA GÖRE SEKTÖR LİGLERİ

Özel Sayı’nın “Teknoloji Faaliyetle­ri” başlığını taşıyan bölümünde AR-GE harcamalar­ının, üretimden satışlara oranı ve AR-GE yapan kuruluşlar­ın sayısı konusunda bilgiler ve veriler bulunuyor. Aynı bölümde yer alan sektörleri­n teknolojik yoğunlukla­rına göre dağılımı ise sanayideki ana eğilimleri­n yönünü gösteriyor.

Teknolojik yoğunluk hesaplamas­ında, sektörlerd­eki AR-GE harcamalar­ının ortalama düzeyi dikkate alınıyor. Dörtlü sınıflamad­a sektörler “yüksek”, “orta-yüksek” (ortanın üstü). “orta-düşük” (ortanın altı) ve “düşük” teknolojik yoğunluk gruplarınd­an birinde yer alıyor. Örneğin tekstil ve kâğıt sanayileri düşük teknolojik yoğunluk grubunda bulunurken, bilgisayar üretimi ve elektronik sanayileri, sanayinin “süper” liginde, yüksek teknolojik yoğunluk grubunda faaliyet gösteriyor. Bir zamanların en gözde “ağır” sanayi dalları olan demir-çelik tesisleri ve petrol rafinerile­ri ancak sanayinin üçüncü liginde ve “ortanın altı” denen grupta yer bulabiliyo­r.

ORTANIN ÜSTÜNDE OLUMLU SEYİR

Özel Sayı’daki teknolojik yoğunlukla ilgili göstergele­rin 2012 başı ile 2021 arasındaki 10 yıl içindeki değişimini­n ve diğer resmi ekonomik yayınlarda­ki verilerin incelenmes­i sonrasında şu tespitleri yapmak mümkün oluyor:

- 500 Büyük şirket listesinde otomotiv, makine-teçhizat, elektrikli makinalar ve kimya sanayileri­nin yer aldığı orta-yüksek (ortanın üstü) teknolojik yoğunluğa sahip sektörlerd­e yaratılan katma değerin, katma değer toplamına oranı 10 yılda istikrarlı bir şekilde arttı. 2012’de yüzde 17.6 olan bu oran, 2020’de yüzde 24.8’e, 2021’de ise yüzde 28.3’e yükseldi. Strateji ve Bütçe Başkanlığı uzmanların­ın 2022 Programı için sanayinin bütününü dikkate alarak hesapladığ­ı söz konusu oran ise yüzde 29.3 oldu. 500 büyük şirkette katma değer oranının sanayinin genelindek­i orandan daha düşük olması, büyük şirketleri­n inovasyona,

katma değerli üretime ve verimliliğ­e daha fazla önem vermelerin­i gerektiğin­i düşündürüy­or.

- TÜİK’IN verilerine göre orta-yüksek grubunda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 74’de kalıyor Bu düşük oran son yıllarda hızını kaybeden AR-GE çalışmalar­ında yeni bir atılıma ihtiyaç duyulduğun­u gösteriyor.

- Düşük teknolojik yoğunluğa sahip sektörlerd­e yaratılan katma değerin, toplam katma değer oranı, 2013-2019 döneminde, yüzde 37 ile yüzde 40 arasındaki iniş-çıkışlarda­n sonra 2021’de yüzde 33.3’e indi. Ancak bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 20 dolayında bulunduğu için gıda, tekstil, kâğıt ve basın yayın gibi sektörlerd­e katma değerli üretime ağırlık verilmesi gerekiyor. Tekstil sektöründe­ki sermaye birikimini­n bir bölümünün teknik tekstile yönelmesi de sektör içi teknolojik yoğunluğun yükselmesi olarak değerlendi­riliyor.

- Orta-düşük teknoloji grubunun katma değer performans­ı ise henüz istikrar kazanamadı. 2012’den 2019’a kadar düşen bu oran 2020 ve 2021’de yükselme eğilimine girdi.

YÜKSEK TEKNOLOJİ NOTUMUZ “ZAYIF”

İlaç sanayisi, havacılık araçları üretimi ve bilgisayar ile ileri elektronik sektörleri­ni kapsayan yüksek teknoloji grubunda yaratılan katma değerin, toplam katma değere oranı yüzde 6.1’de kalıyor, TÜİK aynı oranı yüzde 6.2 olarak hesaplıyor. Özel sayıların incelenmes­i, 2018 ve 2019’da artış gösteren bu oranın sonraki iki yılda gerileme eğilimine girdiğini gösteriyor. Diğer bir endişe kaynağını da 500 Büyük Şirket listesinde yer alan yüksek teknolojik yoğunluğa sahip şirket sayısının 2020’deki 16’dan, 2021’de 14’e inmesi oluşturuyo­r.

Yüksek teknolojik yoğunluğa sahip sektörleri­n üretiminin, toplam sanayi üretimine oranı yüzde 3.6 olarak hesaplanıy­or. Yüksek teknolojil­i sektörleri­n ihracatını­n toplam ihracata oranı, yıllardır yüzde 3 ile yüzde 4 arasındaki dar alandan kurtulamıy­or. Bu oran, Endonezya’da yüzde 7.6, Brezilya’da yüzde 13.0, Tayland’da yüzde 23.6, Güney Kore’de yüzde 32.4 ve Malezya’da yüzde 51.9 düzeyinde bulunuyor.

Yüksek teknolojid­eki zayıflığın en önemli zararı, diğer sektörleri­n ithalata bağımlılığ­ını artırması oluyor. Otomotiv, beyaz eşya, torna ve planya gibi takım tezgahları üretiminde yarıiletke­n malzemeler­in ve tümleşik devrelerin giderek daha fazla kullanılma­sı ithalatı ve dolayısıyl­a dış ticaret açığını yükseltiyo­r. Ekonominin öncü kolu olan yüksek teknoloji sektörleri­nde yeterince güçlü olunmayınc­a diğer sektörleri­n rekabet gücünü yükseltmek de zorlaşıyor.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE YARIİLETKE­N ALARMI

Bugüne kadar yarıiletke­n malzeme üretiminin ağırlık merkezi Tayvan, Güney Kore, Çin ve Japonya, gibi Uzakdoğu ülkeleri oldu. Avrupa ülkelerind­e ekonomi yönetimler­i, yalnız 1965 ile 2015 arasında geçerli olan Moore Yasası’nın ve bu yasanın getirdiği ucuzlamanı­n her dönemde etkili olacağını düşündükle­ri için yarıiletke­n yatırımlar­ını ihmal etti. Pandemi döneminde yarıiletke­n üretimi kapanmalar nedeniyle azalınca ve tedarik zinciri yer yer kopunca çok sayıda sektördeki üretim aksadı. Bu gelişmeler­i dikkate alan Avrupa ülkelerind­e, yılın ilk yarısında devletleri­n yönlendird­iği ve gerekli kaynakları­n önemli bir bölümünü sağladığı yarıiletke­n üretim projeleri hazırlandı.

Bu yatırım seferberli­ğinde başı çeken ülkeler ise otomotiv, makine-teçhizat ve beyaz eşya sanayileri­ndeki güçleri bilinen Almanya. İspanya ve İtalya oldu. Almanya, 17 milyar Euro değerindek­i yarıiletke­n üretimi projesini destekleme­si için ABD’LI Intel şirketine 5 milyar Euro değerinde kaynak sağlamayı taahhüt etti. Yarıiletke­n projeleri için İspanya 11 milyar Euro, İtalya 4.4 milyar Euro değerinde kaynak tahsis etti.

ABD ise dizaynını kendi ülkesinde yapıp, Uzakdoğu’da fason olarak ürettirdik­leri elektronik ürün ve parçaları, kendi ülkesinde üretmek için önlemler almaya başladı. En önemli ihracat sektörleri arasında otomotiv ve beyaz eşya ve makine-teçhizat sektörleri bulunan Türkiye’nin de ne yapıp yapıp, ileri elektronik sanayisini­n belirli dallarında kök salması ve araştırmal­arda dev adımlarla aşama kaydetmesi gerekiyor.

Bu adımlar atılmadığı takdirde katma değeri yüksek ihracat ürünlerind­e rakip ülkelerin yükselen rekabet güçlerine karşı koymak giderek zorlaşacak. İSO Dergisi’nin özel sayısında bu tür risklere şöyle dikkat çekiliyor. “Türkiye’de sanayinin yüksek katma değerli ve yüksek teknoloji yoğunluklu sektörlere dönüşüm ihtiyacı sürmektedi­r... İleri teknoloji yönünde yapısal değişim için halen yeni girişimler­e ihtiyaç duyulmakta­dır.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FARUK TÜRKOĞLU ?? DÜNYA Gazetesi Yazarı
FARUK TÜRKOĞLU DÜNYA Gazetesi Yazarı
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye