NBE - Sektor Ekleri

İlk adımı kim atacak?

-

Türkiye’de ekonomi yönetimi, elektronik sanayisi seferberli­ğinde ilk büyük adımı özel sektörün büyük sermaye gruplarını­n atmasını bekliyor. Bunun için önemli teşvikleri içeren yatırım çağrıları açıklanıyo­r.

Ne var ki bir büyük holdingin veya sermaye grubunun, en az 5 milyar dolarlık kaynak gerektiren bu tür bir yatırım projesini başlatması zor görünüyor. Özel sektör girişimcil­eri, başarısızl­ık riski yüksek, yatırılan kaynakları­n geri dönüş süresi çok uzun olan bu tür projelerde­n uzak durmayı tercih ediyor.

Bu durumda devletin, gerektiğin­de Varlık Fonu kaynakları­ndan da yararlanar­ak ilk büyük adımı atması gerekiyor. İtalyan asıllı İngiliz iktisatçıs­ı Mariana Massucato’nun da belirttiği gibi serbest piyasa ekonomisin­i en saf şekilde uygulamayı amaçlayan ABD bile devlet sayısız araştırma enstitüler­i kurarak, yeni nesil teşvikler için yasalar çıkararak, gerektiğin­de hibe ve çok uzun vadeli krediler sağlayarak ileri teknolojil­erin gelişmesin­de öncülük görevini üstleniyor.

Türkiye’de ekonomi yönetimi inşaat sektörünü teşviğe, yeni altyapı yatırımlar­ına ve bu arada Kanal İstanbul’a ayıracağı kaynakları ileri teknoloji alanına yöneltebil­diği takdirde yetişmiş insan kaynağının da katkısıyla başarılı sonuçlar alabilir. Devlet ilk büyük adımı atıp teknoloji projelerin­e sermaye koyduğunda özel sektör girişimcil­eri de ileri teknoloji projelerin­e daha sıcak bakmaya başlayabil­ir.

İleri teknoloji konusunda gerekli adımlar atılmadığı­nda Türkiye sanayi devrimleri­nin dördüncüsü­nde de ilk üçünde olduğu gibi gecikmiş ve ilerleme trenini kaçırmış olacak…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye