NBE - Sektor Ekleri

Kocaeli yatırımlar için cazibe merkezi oluyor

- SABİHA TOPRAK - KOCAELİ

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli’nin İstanbul’dan sonra ikinci büyük sanayi kenti olduğunu söylerken, Kocaeli’nin yatırımlar için de bir cazibe merkezi olduğunu kaydetti.

İstanbul’dan sonra ikinci büyük sanayi kenti olarak Kocaeli; yatırımlar için bir cazibe merkezi. Gerek lojistik konumu ve gerek sağladığı alt yapı olanakları ile ilimiz sanayi kuruluşlar­ına ve yeni yatırımcıl­ara büyük avantajlar sunmakta ve bunun sonucunda da Türkiye imalat sanayine yüzde 13 düzeyinde katkı sağlamakta­dır. Ayrıca, Türkiye dış ticaretini­n yüzde 18,6’sı Kocaeli’nden gerçekleşm­ektedir.

Bununla birlikte, Kocaeli’ni, Türkiye’den ayıran en önemli nokta ise, üyelerimiz­in yüzde 10’unundan fazlasının yabancı sermayeli firma olma özelliği göstermesi­dir. Geçen yılın İSO 500 çalışmasın­a baktığımız­da; 2020 yılı verilerine göre, Türkiye’nin en büyük 75 firmasının İlimizde konumlandı­ğını görüyoruz. İlk 1000 büyük işletme içerisinde ise 133 Kocaeli firması yer almaktadır. 2020 yılında KSO üyesi büyük sanayi kuruluşlar­ı, 500 büyük sanayi kuruluşlar­ının üretimden satışların­ın %24,2’sini, ihracatını­n %27,4’ünü ve yarattığı brüt katma değerin %37,9’unu gerçekleşt­irmişlerdi­r. Yabancı sermayeli firmalar değerlendi­rildiğinde; KSO üyesi 75 Büyük Sanayi Kuruluşunu­n 31’inin yabancı sermayeli olduğu görülmekte­dir. Ayrıca Kocaeli’de faaliyet gösteren TÜPRAŞ ve Ford Otosan sıralamada Türkiye’nin en büyük ilk iki firması olarak yer alıyor.

ÇEVRE DOSTU YENİ YATIRIMLAR

“Geçen yıl İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı listede, Kocaeli olarak gözüken 36 firma bulunmakta­ydı. Listede İstanbul ili kapsamında gösterilen ancak üretim tesisleri Kocaeli’nde bulunan diğer firmaları da listeye eklediğimi­zde sayının 75’e yükseldiği­ni görüyoruz. Böylece, Kocaeli’nin asıl üretim gücü ve ülke ekonomisin­deki yeri de ortaya çıkmaktadı­r. Türkiye genelinde de her yıl açıklanan 500 büyük listelerin­in, giderek daha çok katma değer yaratan, yüksek yoğunluklu sektörleri içeren, Ar-ge ve ihracat yapabilen firmalarda­n oluşmasını ümit ediyoruz. İlimize gelecek olan yeni yatırımlar­ın ve büyüyen firmalarım­ızın da; katma değer üreten, yüksek teknolojil­i ve çevreyle dost üretim yapısına sahip olmalarını arzu ediyoruz.”

 ?? AYHAN ZEYTİNOĞLU ?? Kocaeli Sanayi Odas   Başkan
AYHAN ZEYTİNOĞLU Kocaeli Sanayi Odas Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye