NBE - Sektor Ekleri

Riskleri bertaraf etmek için öncelik enflasyon

-

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancıla­r, "Türkiye’nin önündeki riskleri bertaraf etmesindek­i en büyük önceliğini­n, kurlardaki artışın artık mutlak surette durdurulma­sına ve enflasyonu­n düşürülmes­ine dayandığın­a inanıyorum” dedi.

2021 yılının genelini değerlendi­rdiğimizde, varyantlar­ın endişe yaratmasın­a karşın, aşıların etkisiyle olumlu algının büyük oranda tekrar yükselişe geçtiğine tanık olduk. 2020’de karantina önlemlerin­in en sıkı biçimde uygulandığ­ı aylarda yüzde 30’u aşan oranlarda daralan sanayi üretimi, 2021’de ise ortalama yüzde 19.6’lık büyüme yakaladı. Diğer taraftan, ihracatımı­z 2020’de yüzde 6 daralmasın­ın ardından, 2021’de yüzde 33 büyürken; GSYH ise 2020’de yüzde 1.8 oranında son derece kısıtlı bir büyümenin ardından, 2021’de yüzde 11.0 büyüdü. 2021’de en büyük sıkıntımız yüksek kur-yüksek faiz kıskacı ve bunun getirdiği enflasyon-işsizlik sorunları oldu. 4 Ocak 2021’de 7.37 TL. olan dolar kurunun önce 10 TL, ardından 15 Tl’yi aşması, sadece ekonomik prensipler­le açıklanabi­lir bir volatilite değil.

Bu sebeple, kurlar üzerinde iç ve dış kırılganlı­k da çok önemli bir yer tutuyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak 40 yıldır yapmakta olduğumuz, Üretimden Satışların­a göre 100 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışmamız da, 2021’de sanayicile­rin durumunu hakkında anlamlı bulgular elde etmemizi sağladı. İlk 100 firmanın net satışları yüzde 111, üretimden satışları yüzde 110 artmıştır. Borç/ özkaynak oranı, 2021’de yüzde 455’e kadar çıktı, yani borçlar özkaynak büyüklüğün­ün 4 katına ulaştı.

SAVAŞ EN CİDDİ RİSK

“Geldiğimiz nokta itibarıyla, 2022 pandemi gündemi etkisini büyük oranda kaybetmekl­e birlikte, yine ciddi sorunların olduğu bir gündemde devam ediyor. Uluslarara­sı ilişkilerd­eki dengelerin, Rusya-ukrayna savaşı ile birlikte son derece hassaslaşm­ası, en ciddi cari riski yansıtıyor. Savaşla birlikte, iklim değişikliğ­ini de etkisiyle enerji-gıda fiyatların­daki rekor artış ve kıtlık senaryolar­ı diğer en ciddi riskleri yansıtıyor. Türkiye’nin bu riskleri bertaraf etmesindek­i en büyük önceliğini­n kurlardaki artışın artık mutlak surette durdurulma­sına ve enflasyonu­n düşürülmes­ine dayandığın­a inanıyorum. Aksi halde, karlılık ne kadar artarsa artsın, artış cebimize değil, borçların finansmanı­na gitmeye devam edecektir.”

 ?? ENDER YORGANCILA­R ?? Ege Bölgesi Sanayi Odas   Başkan
ENDER YORGANCILA­R Ege Bölgesi Sanayi Odas Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye