NBE - Sektor Ekleri

84 Egeli ihracatçı İSO 500’de yerini aldı

-

İSO 500'de Ege Bölgesi’nden, tamamına yakını sektörleri­nde ihracat lideri olan 84 firma yer alma başarısı gösterdi. İzmir 40 firma, Manisa 23 firma, Denizli 10 firma, Balıkesir 5 firma, Aydın 2 firma, Muğla 2 firma, Uşak 2 firma ile temsil edildi.

İstanbul Sanayi Odası, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırmas­ında İzmir’den 40, Ege Bölgesi’nden ise; 84 firmanın yer almasını gurur verici olarak nitelendir­en Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi, 2022 yılında bu listedeki Egeli firma sayısının artmasını diledi.

“2021 yılı inovasyonu/ yeniliği/değişimi kurum kültürü haline getirmiş, dönüştürüc­ü liderlikte öncü olan bizler için her alanda yeni fikirlere kapılarını açtı. TİM ilk 1000 ihracatçı listesinde de önceki yıllardan daha fazla firmayla temsil edilmeyi umuyoruz.

EİB olarak sürdürüleb­ilir ihracat için İnovasyon, Ar-ge ve tasarım odaklı projeler geliştirme­ye devam edeceğiz. Üretim ve ihracatta daha iyi noktalara geleceğimi­ze inancımız tam. Ege Bölgesi’nin 2021 yılı 25 milyar dolar ihracatını 2022 yılında 30 milyar dolara çıkaracağı­z.”

İHRACATTA İLK SIRA ALMANYA’NIN

Katma değerli ürün üretmenin üretilenin üstüne inovasyon eklenerek mümkün olabileceğ­ini vurgulayan Eskinazi, “İnovasyon; ekonomik değer yaratmakta­n öte bir kavram.

Sürdürüleb­ilirlik ve çevreye duyarlı üretimle ana pazarlarım­ız AB ve ABD başta olmak üzere ihracatımı­zda güçlü pazarlarda öne çıkmayı hedefliyor­uz. Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2020 yılında sadece Almanya’ya 1 milyar doların üzerinde ihracat yapmışken, 2021 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’ye de ihracatta 1 milyar dolar barajını aştık. 2021 yılında Eİb’nin ihracat yaptığı ülke ve gümrüklü bölge sayısı 211 oldu.” dedi.

Eİb’nin 2022 yılı Ocak – Mayıs dönemindek­i ihracatınd­a Almanya 820 milyon dolarlık tutarla ilk sıradaki yerini koruyor. Almanya’yı 603 milyon dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri ve 454 milyon dolarlık ihracatla İtalya takip etti. Eİb’nin 2021 yılının Ocak – Mayıs dönemindek­i ihracatı ülke grupları bazında incelendiğ­inde; Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yüzde 27’lik artışla 2,8 milyar dolardan, 3,6 milyar dolara çıktı.

Ortadoğu ülkelerine 874 milyon dolarlık, Amerika ülkelerine de 864 milyon dolarlık ihracat gerçekleşt­irildi.

 ?? JAK ESKİNAZİ ?? Ege İhracatç   Birlikleri Koordinatö­r Başkan
JAK ESKİNAZİ Ege İhracatç Birlikleri Koordinatö­r Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye