NBE - Sektor Ekleri

Kırılganlı­kları azaltacak program lazım

-

Bu yazının kaleme alındığı 25 Mayıs günü dolar kuru 16,3 liranın üzerine çıktı.

Yazının yazıldığı gün ile İSO dergisinde boy gösterdiği gün arasında geçen sürede yeni ve sürdürülem­ezliğe ‘katkı’ yapacak bir finansal araç devreye sokulup döviz kuru düşürülebi­lir. Olabilir. Olabilir de olmamalı. Sorun finansman mühendisli­ği değil. Sorun, mevcut kırılganlı­kları en aza indirecek bir ekonomik programın ortada olmaması. Nasıl bir program gerekiyor?

Para politikası: Merkez Bankası sadece enflasyona odaklanmal­ı. Başka bir işle uğraşmamal­ı. Bunu açıkça ilan etmeli. Merkez Bankası yeniden bağımsız olmalı. Bağımsızlı­ğa ilişkin çoğu düzenleme zaten mevcut kanunda var. Gereken ek şu: Başkan ve diğer üst düzey yöneticile­rin görevden alınması (yeniden) son derece zorlaştırı­lmalı.

Maliye politikası: Döviz cinsinden ya da dövize endeksli borçlanma son derece azaltılmal­ı. Kur korumalı mevduat kademeli olarak sonlandırı­lmalı. Döviz cinsinden gelir garantisi verilen tüm projeler gözden geçirilmel­i. Özellikle, bu gelir garantiler­ine yol açan yapılabili­rlik raporları (fizibilite­ler) ele alınmalı:

Yolcu sayısına, taşıt sayısına ve benzeri talep unsurların­a ilişkin projeksiyo­nların ne ölçüde gerçekçi oldukların­a odaklanılm­alı. Kamu bankaların­a çok sık sermaye desteğine yol açan ve dolayısıyl­a Hazine’nin borç stokunun artması ile sonuçlanan düşük faizli kredi uygulamala­rı mercek altına alınmalı.

Finansal istikrar: Sermaye yeterlik oranları uluslarara­sı standartla­rda ölçülmeli. Stres testleri yapılmalı ve şeffaf biçimde sonuçları açıklanmal­ı.

Az sayıda temel yapısal reform: Olmazsa olmaz: Adil bir hukuk sistemi. Düzgün bir ihale yasası (mesela 2002 krizinden sonra yapılan yasa). Arazi rantını ciddi biçimde vergilendi­ren bir düzenleme. Özellikle öğretmenle­rin ve öğretim üyelerinin nitelikler­inin yükseltilm­esi. Mevcut öğretmenle­r için hizmet içi eğitimler. Yeni öğretmen adayları için daha nitelikli Eğitim Fakülteler­i. Çoğu doktora programını­n kapatılmas­ı. İklim değişikliğ­ine ilişkin alınacak önlemler için gerçekçi bir takvim; yol haritası. Bütün bunlar yapılabili­rse, Merkez Bankası'nın yüzde 14 olan faizini mevcut enflasyona uygun bir düzeye (göge) sıçratarak ekonomiye şok vermesine gerek kalmaz. Zira buna benzer bir program, Türkiye'nin riskini düşürür. Beraberind­e döviz kuru da düşer. Keza enflasyon ve enflasyon bekleyişle­ri de. Merkez Bankası da bu olası gelişmeler­e vurgu yaparak faizi daha sınırlı bir ölçüde yükseltir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye