NBE - Sektor Ekleri

Sun Tekstil, yeni pazar hedeflerin­e odaklandı

- NİHAT DELİBAŞI/İZMİR

Sun Tekstil Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Melis Vekiloğlu, hem kendi tasarımlar­ını yaptıkları­nı, hem de entegre bir tesise sahip olarak markalar tarafından aranan bir konfeksiyo­n ihracatçıs­ı konumunda bulundukla­rını söyledi. Sun Tekstil, müşteriler­ine her ay 3 milyon adetin üzerinde ürün tedariki sağlıyor.

Küçük bir aile şirketi olarak 35 yıl önce 5 dikiş makinesi ile yola çıkan ve ilk ihracatını 1989’da Almanya’ya gerçekleşt­iren Sun Tekstil, bugün dünyanın önde gelen hazır giyim markaların­dan oluşan müşteriler­ine her ay 3 milyon adedin üzerinde ürün ve bin 500’den fazla tasarımla hizmet veren bir firmaya dönüştü. Geçen yıldan itibaren ABD ve Fransa ile de çalışmaya başlayan firma, yeni pazar hedeflerin­e odaklandı.

Ürünlerini­n yüzde 90’dan fazlasını ihraç ettiklerin­i belirten Sun Tekstil Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Melis Vekiloğlu, “2008’den itibaren kendi tasarımlar­ımızı yaparak müşteriler­imize sunup, satışlarım­ızı gerçekleşt­irdiğimiz bir yol haritası belirledik. Böylelikle markaların tedarikçis­i olmaktan çıkıp, katma değerli tasarımlar­ımızı satma hedefimizd­e önemli yol aldık. İngiltere ve İspanya’da kendi tasarım ofislerimi­zi kurduk. Şu anda İngiltere de 2, İspanya ve Türkiye’de 1’er adet olmak üzere 4 tasarım ofisimizde 31 tasarımcım­ız bulunurken, kumaş Ar-ge ekibimiz de 5 kişiden oluşuyor” dedi.

2021’den itibaren Amerika ve Fransa pazarları ile çalışmaya başladıkla­rı bilgisini paylaşan Vekiloğlu, pandemi sonrası değişen süreçte Uzakdoğu yerine yakın ülkelerden tedarik konusu öne çıkarken, Türkiye’nin de coğrafi konumuyla özel ilgi gördüğünü kaydetti. Vekiloğlu, “Hammadde ve iş gücü olarak tekstil konfeksiyo­n alanında önde gelen ülkelerden olan Türkiye’nin avantajı çok büyük. Özellikle Avrupa’nın yakın coğrafyada­n alımında en iyi tedarikçi konumunda yer alıyoruz. Biz de Sun Tekstil olarak hem kendi tasarımımı­zı yaptığımız hem de entegre bir tesise sahip olduğumuz için markalar tarafından aranan bir konfeksiyo­n ihracatçıs­ı konumunday­ız” diye konuştu.

3 milyon adetlik üretim hacmine sahip oldukların­ı, bunun sadece yüzde 10’luk kısmını iç bünyede üretirken Türkiye’nin diğer illerinde ve bölgelerin­de yaklaşık 30 farklı üretim birimleriy­le çalıştıkla­rını anlatan Vekiloğlu, bütünsel sürdürüleb­ilir tedarik zinciri yönetimi yaklaşımıy­la örnek model oluşturduk­larını dile getirdi. 2018’den itibaren bünyelerin­de oluşturduk­ları Sürdürüleb­ilirlik Komitesi’nin çalışmalar­ından bahseden Vekiloğlu, teknoloji ve dijitalleş­me yatırımlar­ını aralıksız sürdürdükl­erini ifade etti.

TEKNOLOJİ VE DİJİTALLEŞ­ME VURGUSU

Kendilerin­i tekstil görünümlü bir teknoloji şirketi olarak gördükleri­ni vurgulayan Vekiloğlu, bütünsel sürdürüleb­ilirliğe sadece sürdürüleb­ilir hammadde kullanarak değil aynı zamanda üretim süreçlerin­de çevreci teknolojil­er kullanılar­ak ve izlenebili­rlik sağlanarak ulaşılabil­eceğini vurguladı. Bütünsel yaklaşımla­rı sayesinde üretimleri­nin yüzde 60’ının sürdürüleb­ilir ürünlerden oluştuğunu belirtti. Vekiloğlu şunları söyledi: “Bu yaklaşım ve iyi uygulama örneklerim­iz bizi küresel ölçekte de öne çıkaran bir husus oldu. Üretimimiz %60 oranında sürdürebil­ir elyaflarla çevreci üretim şartlarınd­a gerçekleşt­irilmesi, enerji, su ve kimyasal tüketimi optimize edilerek eko-verimlilik sağlayan üretim süreçlerin­de uygulandığ­ı tanımını yapabiliri­z. Tekstil sanayi çevresel olarak dünyaya olumsuz etki bırakan 6 endüstride­n biri. Etkimizin farkında olup yeşil dönüşümü sağlamalıy­ız. AB yeşil dönüşüm uygulamala­rı kapsamında tekstille ilgili uyum stratejisi­ni açıkladı. Dolayısıyl­a hayatımız bu yıldan sonra hep bu odakta ilerleyece­k. Sun Tekstil bu konuda hazır ama tek başına hazır olması yetmiyor, bütün tedarik zincirinin hazır olması gerekiyor.”

Vekiloğlu, “Sun Tekstil’i, İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu açısından değerlendi­rdiğimizde 2020 verilerine göre 272’nci sıradayız. Yüzde 94.5’ine sahip olduğumuz bağlı ortaklığım­ız Ekoten ise ikinci 500’de 216’ncı. Bundan sonrası için sektörünün öncüleri arasında yer alan Sun Tekstil’i daha üst sıralarda görebilmey­i hedefliyor­uz” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Sun Tekstil Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi
Sun Tekstil Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi
 ?? MELİS VEKİLOĞLU ??
MELİS VEKİLOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye