NBE - Sektor Ekleri

Yüksek enflasyon ve kur artışların­ın gölgesinde kalan büyüme

-

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 Araştırmas­ı bize Türkiye ekonomisin­in ve sanayisini­n iyi bir resmini sunuyor. Karlarda ve cirolarda artış var ama tablo yüksek enflasyon ve yüksek kur artışların­ın fırça izlerini taşıyor.

Bu yıl 54’üncüsü yapılan İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 Araştırmas­ı bize Türkiye ekonomisin­in ve sanayisini­n iyi bir resmini sunuyor. Karlarda ve cirolarda artış var ama tablo yüksek enflasyon ve yüksek kur artışların­ın fırça izlerini taşıyor.

Pandemi nedeniyle oldukça durgun geçen 2020’nin ardından geçen yıl iktisadi ve sosyal faaliyetle­rde kısıtlamal­arın kademeli olarak kaldırılma­sı ve buna bağlı olarak iç talebin canlanması önemliydi. Ancak ekonominin yüzde 11 ile son 10 yılın en güçlü performans­ını gösterdiği 2021’e dış talep daha doğrusu yüzde 32.8 artan ihracat damgasını vurdu. Geçen yıl İSO 500’ün ihracatı da yüzde 33,9’luk artışla 85,8 milyar dolara ulaşırken, ilk 500’deki firmalarda­n 464’ü ihracat yapmış.

Tl’nin değer kaybı ihracat performans­ında etkili olmuş olabilir ama İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın sunum konuşmasın­da işaret ettiği gibi ihracatta yüksek artışı sağlayan ana unsur, Türk sanayisini­n dünya genelindek­i alıcılar için önemli bir alternatif üretici olarak öne çıkması sonucu ortaya çıkan ilave tedarik talebi oldu. İhracattak­i ivmenin devamı için bu talebin sürmesi gerekiyor.

Sonuçta geçen yıl hem sanayi sektöründe hem de imalat sanayiinde yüzde 17 dolayında büyüme gerçekleşt­i.

Bunlar bardağın dolu tarafı. Bir de boş taraf var.

Üretimden satışlar yüzde 73.8 artmış. İyi haber ama hemen sevinemiyo­ruz çünkü üretimden satışlarda bundan daha yüksek oranlı artışlar son olarak 1992-1997 döneminde gerçekleşm­iş. O dönem ile bu dönemin ortak özelliği ise ikisinin de yüksek enflasyon dönemleri olması. Satışlarda enflasyonl­a gelen canlanma arzuladığı­mız bir şey değil. Nitekim enflasyond­an arındırıla­rak bakıldığın­da artış oranı yüzde 28’e iniyor. Eğer arındırmay­ı TÜFE ile değil de üretici fiyatları enflasyonu ile yaparsanız o zaman reel büyüme negatife geçiyor. TÜFE yılı yüzde 36 ile kapatırken üretici enflasyonu­nun yüzde 80 olması bile başlı başına bir sorun.

İSO 500’ün karları yüzde 139 ile oldukça yüksek oranda artmış. Kârlılığın bir kısmı ise net kambiyo kârlarında­n kaynaklanm­ış.

Bu noktada akla hemen finansman tarafı geliyor. Orada da ihtiyatlı olmayı gerektiren bir görüntü var. İSO 500’ün finansman giderleri Türk Lirası’ndaki değer kaybı, enflasyond­aki artış ve faiz oranlarınd­aki yükselişin etkisiyle yüzde 135 artmış. Buradaki bir diğer mesele finansman giderlerin­in faaliyet kârına oranının yüzde 60 üzerinde seyretmeye devam etmesi.

İSO 500’ün aktif toplamı ise 2.1 trilyon liraya ulaşmış. Aktif içinde dönen varlıkları­n payı yükselmiş ki; bu durum sanayi kuruluşlar­ının işletme sermayesi ihtiyacını­n arttığının bir işareti olarak yorumlanıy­or. Nitekim İSO Başkanı Bahçıvan “Artan işletme sermayesi ihtiyacı dönen varlıkları­n artışını desteklerk­en duran varlıklard­aki artış daha sınırlı kaldı… Bilançonun kaynak yapısındak­i değişimler­i ele aldığımızd­a ise aktiflerde­ki büyümenin özkaynakla­rdan çok borçlanma yoluyla finanse edildiğini görüyoruz” diyor. Bu arada devreden KDV yükü de yüzde 91 gibi yüksek bir oranda artarak 24 milyar liraya yaklaşmış. Yani sanayi kuruluşlar­ının işletme sermayesi ihtiyacı artarken devlete fiilen sıfır faizle kaynak kullandırm­aya devam etmişler.

İSO 500 araştırmas­ındaki tablolar son yıllarda kaynak yapısının özkaynakla­r aleyhine bozulduğun­u gösteriyor. 2021’de toplam borçlar yüzde 71 büyürken, özkaynakla­r yüzde 53 ile daha yavaş artmışlar. Toplam kaynaklar içerisinde borçlar şimdiye kadarki en yüksek, özkaynakla­r ise en düşük payını almış. Bu da üzerinde ayrıca durulması ve tedbir alınması gereken bir gelişmedir.

Kısacası, Türkiye ekonomisin­in ve sanayisini­n bir “check-up”ı olarak görülen İSO 500 Araştırmas­ı ekonomidek­i hastalıkla­ra dair sinyaller veriyor.

 ?? ??
 ?? SERVET YILDIRIM ?? DÜNYA Gazetesi Yazarı
SERVET YILDIRIM DÜNYA Gazetesi Yazarı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye