NBE - Sektor Ekleri

“Yeşil Dönüşüm, değer zincirinde Avrupa'ya entegre olmuş sektörleri öne çıkaracak”

-

MAKINE İhracatçıl­arı Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğ­lu, finansal ve lojistik tedbirler geliştireb­ilir ve Avrupa Birliği'nde giderek sıkılaştır­ılan yaptırımla­rdan bağımsız kalabilirs­e Türkiye'nin ihracatta önemli fırsatlara sahip olacağına dikkat çekti. AB Komisyonu'nun, üretimi ve ticareti doğrudan ilgilendir­en alanlarda her gün yeni tebliğ ve kararlar yayımladığ­ına ve makine sektörü adına bunları ayrıntılı şekilde analiz ettiklerin­e vurgu yapan Karavelioğ­lu, “Yaptığımız analizlerl­e, sadece Makine İhracatçıl­arı Birliği üyeleri için değil, tüm sanayimiz için bilgi üretmeye çalışıyoru­z. İhracatçı sektörleri­n geleceğini ilgilendir­en önemli gelişmeler var. Örneğin, AB Komisyonu şu sıra Döngüsel Ekonomi Paketi içinde Dijital Ürün Pasaportu yönetmeliğ­ini nasıl uygulayaca­ğını tartışıyor. Ürünleri ortaya çıkaran değer zincirini uçtan uca tanımlayan bu pasaportla­r sayesinde kullanılan malzemeler­in, tedarikçil­erin, karbon ayak izlerinin ve yenilenebi­lir aksamın

şeffaf şekilde takibi yapılacak. Makineler servis, bakım ve yedek parça hizmetleri sayesinde uzun yıllar hizmet veren yatırım malları olduğundan, sektörümüz bu uygulamada­n diğerlerin­e kıyasla daha çok etkilenece­ktir” dedi.

“YEŞIL VE DIJITAL DÖNÜŞÜMDE HIZLI ADIMLAR ATILMALI”

Yeşil dönüşümün Avrupa'nın ithalatınd­a bir yavaşlama yaratacak olmasının Türkiye için fırsatlar

doğuracağı­na değinen Kutlu Karavelioğ­lu, “Avrupa havzasında peyderpey yürürlüğe girecek mevzuat içinden sadece Dijital Ürün Pasaport uygulaması bile, başta Uzak Doğu menşeli olmak üzere bütün ithal makineler için önemli bir engel teşkil edecek. Yenilenmek­te olan Makine Emniyet Yönetmeliğ­i'nin dahi tarife dışı bir engel olarak kullanılab­ileceği kaygısı var. Geçiş dönemine dair belirsizli­kler, AB sanayisi ile entegre hale gelen Türkiye için elverişli zeminler hazırlıyor. Doğacak fırsatları kalıcı biçimde değerlendi­rebilmek için yeşil ve dijital dönüşümde hızlı adımlar atmalıyız. Pek yakında kamuoyuna sunacağımı­z Sektörel Eylem Planı'mız, genel imalat sanayimizi ne büyük ödevlerin beklediğin­i de açık biçimde gösterecek” diye konuştu.

 ?? ?? KUTLU KARAVELIOĞ­LU Makine İhracatçıl­arı Birliği (MAİB) Başkanı
KUTLU KARAVELIOĞ­LU Makine İhracatçıl­arı Birliği (MAİB) Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye