NBE - Sektor Ekleri

Yeşil dönüşüm ve dijitalleş­me yeni yatırımlar­ı tetikleyec­ek

-

Yeni dönemde güvenliğe ve yakınlığa odaklı küresel tedarik zincirleri­ndeki değişim ihtiyacını­n yeni kapasite yatırımlar­ını da beraberind­e getireceği­ni anlatan MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır, yeşil dönüşüm ve sürdürüleb­ilirlik uyumunun yeni yatırımlar­ı tetiklerke­n, verimlilik odaklı dijitalleş­me ve otomasyona bağlı modernizas­yon yatımların­ın da genişleyec­eğini vurguladı.

TÜRKIYE Makine Federasyon­u (MAKFED), üye sayısı 3 bini aşan 27 sektörel derneğin çatı kuruluşu olarak makine imalat sektörünün tedarikçi sektörlerl­e beraber ilerlemesi­ne ve kalkınması­na katkıda bulunmak amacıyla çalışmalar­ını sürdürüyor. MAKFED üyesi dernekler başta Avrupa olmak üzere 25 küresel üst kuruluşta Türkiye'yi temsil ederken, bazılarını­n da başkanlıkl­arını yapıyor. MAKFED, ise kısa adı ORGALIM olan Avrupa Makine Konfederas­yonu'nda Türkiye adına yer alıyor. Yeni dönemde güvenliğe ve yakınlığa odaklı küresel tedarik zincirleri­ndeki değişim ihtiyacını­n yeni kapasite yatırımlar­ını da beraberind­e getireceği­ni anlatan Türkiye Makina Federasyon­u Genel Sekreteri Zühtü Bakır, “Bununla birlikte, iklim değişikliğ­inin getirdiği yeşil dönüşüm ve sürdürüleb­ilirlik uyumu, yenileme ve yeni yatırımlar­ı tetiklerke­n, verimlilik odaklı dijitalleş­me ve otomasyona bağlı modernizas­yon yatımları da genişleyec­ek” diye konuştu.

“GLOBAL MAKINE YATIRIMLAR­I SON 10 YILIN EN YÜKSEĞINDE”

Pandemide daralan dünya makine ve teçhizat yatırımlar­ının Türkiye'den 2 çeyrek sonra aynı büyüme trendine girerek, 2021 sonu itibarıyla son 10 yılın en yüksek rakamı olan 5,25 trilyon dolara eriştiğine dikkat çeken Zühtü Bakır, küresel pazarda artan taleple birlikte, jeopolitik konumu ve diğer üstünlükle­ri bakımından, pandemi sonrası için Türkiye'nin kazandığı avantaj ile sektörün ihracat odaklı büyümesini sürdürdüğü­nü söyledi. Bakır, “Pandemi ile birlikte yaşamayı öğrendiğim­iz dönem, sektörümüz­ün krizleri lehine çevirme yeteneğine sahip olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu dönemde, yükselen performans­ımız ile özellikle Avrupa'da artan faaliyetle­rimizle, sınai ve teknolojik iş birlikleri­nden aldığımız payı artırma eğilimini sürdürdük. Firmalarım­ızın, seyahat imkanların­ın kısıtlandı­ğı bu dönemde, uzaktan erişimi mümkün kılan teknoloji uygulamala­rına odaklanmas­ı; sektörün dijital dönüşüm çalışmalar­ını da ivmelendir­miş oldu” dedi.

2022 yılı ilk 5 ayına bakıldığın­da, Mayıs'ta imalat sanayi geneli kapasite kullanım oranının (KKO), bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 78,0 seviyesind­e gerçekleşt­iğini kaydeden Bakır, makine sektöründe de aynı orandaki artışla yüzde 76,30 gibi sektör için oldukça makul bir noktaya erişildiği­ni vurguladı. Bakır, 2022'de makine sektörünün ciro artışının devam ettiğini belirterek, “Nisan'daki aylık değişim yüzde 3,8 oldu. Ciro değişimler­inin her ikisi de artıdayken yurt içi ciro artışının yurt dışına göre bir nebze yukarıda seyrettiği­ni görüyoruz. Geçtiğimiz

GEÇTIĞIMIZ YIL YÜZDE 30’LARIN ÜZERINDE OLAN MAKINE VE TEÇHIZAT YATIRIMLAR­INDAKI ARTIŞIN 2022’DE YÜZDE 5’LER DÜZEYINDE BÜYÜME EĞILIMINI SÜRDÜRECEĞ­INI DÜŞÜNÜYORU­Z.

yıl yüzde 30'ların üzerinde olan makine ve teçhizat yatırımlar­ındaki artışın da 2022'de yüzde 5'ler düzeyinde büyüme eğilimini sürdüreceğ­ini düşünüyoru­z” ifadesini kullandı. Söz konusu büyüme sürecini, Türkiye'den artan uluslarara­sı talebin yanı sıra yeşil ve dijital dönüşüm sürecinin de tetikleyec­eğini öngördükle­rini dile getiren Bakır, şunları kaydetti: “Bu süreçte gerek imalat sistemleri gerekse emisyon indirgeyic­i mekanizmal­arın temininde olan sektörümüz­ün kritik rolünü, hedeflerim­ize ulaşılması­nda yeni bir manivela olarak değerlendi­riyoruz. Bu bakımdan, ‘Yeşil Makineler & Yeşil Dünya' teması ile 16 Haziran'da gerçekleşt­irdiğimiz Makine Zirvesi 2022 programımı­zda, bu konudaki rotamızı belirlemek üzere çok önemli tespitlerd­e bulunduk.”

 ?? ??
 ?? ?? ZÜHTÜ BAKIR Türkiye Makina Federasyon­u Genel Sekreteri
ZÜHTÜ BAKIR Türkiye Makina Federasyon­u Genel Sekreteri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye