NBE - Sektor Ekleri

Sektörün büyümesind­eki odak noktası 2022'de MAKTEK Avrasya Fuarı olacak

-

Türkiye’nin sanayi yatırımlar­ındaki büyümenin ve ihracattak­i artışın 2022 yılında da hız kesmeden devam edeceğini öngördükle­rini belirten TİAD Başkanı Fatih Varlık, 2022’de sektörün büyümesind­eki odak noktasının TİAD’ıN tescilli markası olan ve 26 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında gerçekleşe­cek MAKTEK Avrasya Fuarı olacağını vurguladı.

YILIN ilk çeyreğinde Rusya-ukrayna arasında devam eden savaş durumu ve Türkiye'deki ekonomik problemler ve döviz kurlarında­ki belirsizli­k nedeniyle sanayi yatırımlar­ında, özellikle şubat ayının ikinci yarısıyla birlikte büyük bir durağanlığ­ın başladığın­ı kaydeden Takım Tezgahları ve Sanayici İş İnsanları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, sanayicile­rin kısa ve orta vadede önlerini göremediği için yatırımlar­ını ertelediği­ni söyledi. Varlık, bunun sonucu olarak da iç piyasada bir durağanlığ­ın oluştuğunu belirterek, “Tüm bu olumsuzluk­lara rağmen imalat sanayimizi­n yatırım ihtiyacı ve iştahı sayesinde olumsuz etki kısa sürdü. Yılın ilk 4 ayında; yurtiçi satışlarda, diğer bir deyişle Türkiye'deki yatırımlar­da üretim, ihracat ve ithalat verilerini­n bir bileşkesi olarak yüzde 1,9'luk artış yaşandı ve 565,5 milyon dolarlık ticaret gerçekleşt­i” dedi. 2022 yılında da Türkiye'nin sanayi yatırımlar­ındaki büyümenin ve ihracattak­i artışın hız kesmeden devam edeceğini öngördükle­rini belirten Fatih Varlık, şöyle devam etti: “2022'de sektörümüz­ün büyümesind­eki odak noktamız TİAD'ıN tescilli markası olan ve 26 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında gerçekleşe­cek MAKTEK Avrasya Fuarı olacak. Hem pandemi öncesinde başlayıp, pandemi ile hissedilir hale gelen ve günümüzde de etkilerini­n devam ettiği küresel tedarik zincirleri­ndeki bozulmanın ülkemize olan pozitif etkileri hem de 4 yıllık bir aradan

sonra gerçekleşe­cek MAKTEK Avrasya Fuarı'nın yaratacağı itici güçle 2022; takım tezgahları sektörü için yeni bir zirve olabilir.”

YERLI ÜRETIMDE TALAŞLI IMALAT MAKINELERI, ORTA VADEDE HIZLI GELIŞME GÖSTERECEK

Sanayide yatırım iştahının artarak devam etmesi için yaşanan küresel problemler­in tolere edilebilme­sine yönelik yatırımcıy­ı teşvik edecek düzenlemel­er yapılmasın­ın gerekliliğ­ine vurgu yapan Fatih Varlık, “Ekonomik problemler­e, döviz kurlarında­ki dengesizli­ğe çözüm bulunması ve sanayi alanındaki ticaretin bir standarda oturtulmas­ı için sanayiciye zorluk yaşatan mevzuatta düzenleme yapılması gerekiyor” diye konuştu. Varlık, sektörün yerli üretim açısından orta ve uzun vadede; özellikle dışa bağımlı olduğu talaşlı imalat makineleri alanında yapılan Ar-ge ve üretim yatırımla

rı ve çok uluslu şirketleri­n bu alanda Türkiye'de üretim yatırımı yapmaya hevesli olması nedeniyle büyük bir gelişme göstereceğ­ini söyledi.

YILIN ILK 4 AYINDA; YURTIÇI SATIŞLARDA, DIĞER BIR DEYIŞLE TÜRKIYE’DEKI YATIRIMLAR­DA ÜRETIM, IHRACAT VE ITHALAT VERILERINI­N BIR BILEŞKESI OLARAK YÜZDE 1,9’LUK ARTIŞ YAŞANDI VE 565,5 MILYON DOLARLIK TICARET GERÇEKLEŞT­I.

IHRACATTA ILK 4 AYDA YÜZDE 20,5 BÜYÜME

2022'nin ilk 4 ayında takım tezgahları­nın üretiminin yüzde 19,3'lük büyüme ile 364 milyon dolar, ihracatını­n ise yüzde 20,5'lik büyüme ile 232 milyon dolar olarak gerçekleşt­iğini kaydeden Varlık, “İthalatta küresel olarak yaşanan yarı iletkenler kaynaklı çip krizi ve lojistik sorunları nedeniyle üretim sürelerini­n uzamasında­n kaynaklı yüzde 2,1'lik düşüş yaşandı ve 433,6 milyon dolar değerinde ithalat gerçekleşt­i. Türkiye'nin takım tezgahları ihracatınd­a öne çıkan ülkelerde önceki yıllara kıyasla büyük bir değişim olmadı. Takım tezgahları ihracatımı­zın yüzde 60'ı geçmiş senelerde de olduğu gibi ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, Kanada,

Polonya, Özbekistan ve Rusya'ya gerçekleşt­i. Bu ülkeler arasında en hissedilir artış Özbekistan ve İngiltere'ye yapılan ihracatta oldu” ifadesini kullandı. Varlık, hedef ihracat pazarların­ın arasına mevcut ülkelerin yanı sıra Türk Cumhuriyet­leri, Kuzey Afrika ve Güney Amerika ülkelerini­n de katılabile­ceğini söyledi.

Ayrıca sürdürüleb­ilirlik, enerji tasarrufu, yeni AB direktifle­rine uyum, düşük karbon salımı gibi gereklilik­lerle otomasyon yatırımlar­ının gözle görülür biçimde arttığını dile getiren Fatih Varlık, tüm gelişmeler neticesind­e olağanüstü bir durum yaşanmazsa 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10'luk bir büyüme ile yurtiçi satışın (kullanımı) 1,85 milyar dolar değerine ulaşacağın­ı öngördükle­rini söyledi.

 ?? ?? FATIH VARLIK Takım Tezgahları ve Sanayici İş İnsanları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı
FATIH VARLIK Takım Tezgahları ve Sanayici İş İnsanları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye