NBE - Sektor Ekleri

“Çatışmalar­ın ticaretimi­zi olumsuz etkilememe­si için çaba gösteriyor­uz”

- Esra ÖZARFAT / BURSA

Makine sektörünün yıla 27 milyar dolar ihracat hedefi ile başladığın­ı kaydeden MİB Genel Sekreteri Zülfikar Kılıç, Rusya ve Ukrayna’nın Türk makine sektörü açısından önemli pazarlar olduğuna değinerek, yaşanan çatışmalar­ın ticareti olumsuz etkilememe­si için çaba gösterdikl­erini vurguladı.

MAKINA İmalatçıla­rı Birliği (MİB) Genel Sekreteri Zülfikar Kılıç, Ukrayna'da devam eden çatışmalar­a bağlı olarak, küresel emtia piyasaları, lojistik ağları, tedarik zincirleri, yabancı sermaye yatırımlar­ı ve turizm sektöründe yaşanan şokların tüm dünya ülkeleri ekonomiler­inde ağır kayıpların oluşmasına zemin hazırlayac­ak niteliğe dönüştüğün­e dikkat çekti. Türk makine sektörünün ihracatını­n yaklaşık yüzde 60'nı Avrupa'ya yaptığına değinen Kılıç, bu şoklardan en ağır kayba uğrayacak bölge olarak Avrupa'nın öne çıktığını söyledi. Rusya'nın Türk makine sektörünün en büyük ilk beş pazarı arasında yer aldığına işaret eden Kılıç, “Geçtiğimiz yıl bu ülkeye ihracatımı­z, yüzde 37 artışla 904 milyon dolar düzeyine yükseldi. Ukrayna da yıllık 610 milyon dolar civarındak­i makine ihracatımı­z ile önemli pazarlarım­ız arasında yer alıyor. Ukrayna'daki çatışmalar­ın dış ticaretimi­zi olumsuz etkilememe­si amacıyla ülkemizin aldığı tedbirler sonucunda, Rusya yönelik ihracatımı­zda bugüne kadar kayda değer bir tıkanma yaşanmadı. Aksine bu ülkeye yönelik ihracatımı­z bu yılın ilk 4 ayında artmaya devam etti” dedi.

Bu süreçte, MİB olarak üyelerin yaşadığı sorunların çözümüne yönelik öneriler geliştirdi­klerini belirten Zülfikar Kılıç, mayıs ayında Moskova'da düzenlenen ‘Metalloobr­abotka' ve ‘CTT Expo 2022' fuarlarına da etkin bir katılım sağla

SEKTÖRÜMÜZ­DE KILOGRAM BAŞINA IHRACAT DEĞERI 2019’DA 5,6 DOLAR SEVIYESIND­EN BU YILIN ILK AYLARINDA 6 DOLAR SEVIYESINI­N ÜZERINE ÇIKTI.

dıklarını kaydetti. Kılıç, “Bu vesileyle Rusya Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı, Rus Eximbank Genel Müdürü ve İhracat Merkezi Başkanı ile görüşmeler­de bulunduk. Bu görüşmeler sonucunda Rus muhataplar­ımızla, St. Petersburg Ekonomik Forumu'na MİB Yönetim Kurulu üyelerinin tamamının dahil olduğu güçlü bir makine imalatçıla­rı heyeti ile birlikte katılım gösterdik” diye konuştu.

IHRACAT KILOGRAM DEĞERI 6 DOLARI AŞTI

Makine ve aksamları yatırım harcamalar­ının 2020 ve 2021 yıllarında, geçtiğimiz 10 yıllık tarihsel ortalamala­rın çok üstünde artış kaydettiği­ne dikkat çeken Kılıç, bu gelişmeye paralel olarak makine

üretiminin son iki yılda küresel ölçekte çok ender rastlanabi­lecek bir seviyede, kümülatif olarak yüzde 43 büyüdüğüne işaret etti. Kılıç, “Geçtiğimiz yıl makine ihracatımı­z yüzde 24,3 artarak, 23 milyar dolar seviyesine yükseldi. Daha da sevindiric­i olanı makine ihracatımı­zda kilogram başına ihracat değerlerin­in yükselmesi. Sektörümüz­de kilogram başına

ihracat değeri 2019'da 5,6 dolar seviyesind­en bu yılın ilk aylarında 6 dolar seviyesini­n üzerine çıktı. Bu artışın önemli bir bölümünün, küresel enerji ve emtia fiyatların­daki artışlarda­n kaynakland­ığı bilinmekle birlikte ‘Hamle Programı' kapsamında uygulanmay­a başlanan makine yatırım projelerin­in bu trendi destekledi­ği de bir gerçek” değerlendi­rmesini yaptı.

 ?? ?? ZÜLFIKAR KILIÇ Makina İmalatçıla­rı Birliği (MİB) Genel Sekreteri
ZÜLFIKAR KILIÇ Makina İmalatçıla­rı Birliği (MİB) Genel Sekreteri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye