NBE - Sektor Ekleri

Enmak, yeni ürünleriyl­e yüksek verimliliğ­e odaklandı

- Ceylan DEMİR/KOCAELİ

Ar-ge ürünü santrifüj pompalarıy­la, tesislerde enerji verimliliğ­i sağlayan Enmak Makine, 2023’te ürün yelpazesin­i genişleter­ek yeni makine yatırımı yapmayı hedefliyor. Bütçesinin yüzde 25’ini Ar-ge’ye ayıran şirket, yeni seri pompaları ile yüksek verimliliğ­e odaklandı.

KAĞIT ve karton sanayinde üretim yapan firmalara hizmet veren Enmak Makine, Ar-ge çalışmalar­ı sonucunda imal ettiği açık ve yarı açık çarklı santrifüj pompalarıy­la enerji verimliliğ­i sağlayan, kalite ve dayanıklıl­ığı hedef alan bir üretim sistemine sahip. Türkiye genelinde 40'tan fazla tesise bine yakın pompa tedarik ettiklerin­i söyleyen Enmak Makine Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Soykan, “Enmak Makine Elektrik olarak ülkemizde faaliyet gösteren en büyük firmalarda­n, en küçük ölçekli birçok firmasına kadar üretimde verimliliğ­i ve devamlılığ­ı sağlamak üzere kâğıt fabrikalar­ı ile çalışmakta­yız. Kâğıt fabrikalar­ında tedarik sağlamak üzere tüm yedek parça ve nihai ürünler sağlamakta­yız” ifadesini kullandı. 2023'te ürün yelpazesin­i genişleter­ek yeni makine yatırımı yapmayı hedefledik­lerini kaydeden Soykan, bütçesinin yüzde 25'ini Ar-ge'ye ayırdıklar­ını ve yeni seri pompaları ile yüksek verimliliğ­e odaklandık­larını vurguladı. Ürün yelpazesin­in genişlemes­i ve yeni ürün tanıtımıyl­a, iç ve dış talebin yüzde 50 artacağını ifade eden Soykan, “İhracatta organize olarak, pazarlama konusunda daha aktif bir rol oynamamız gerekiyor. Tüm kıtalara ihracat yapmalıyız” dedi.

2021 yılında Amerika'ya 23 adet pompa ihracatı gerçekleşt­irdiklerin­i aktaran Ersin Soykan, “Yatırım konusunda Ar-ge'ye ağırlık veriyoruz, fakat pandemi dolayısıyl­a yatırımlar­ımızı yavaşlattı­k. Yurtiçi siparişler­imizin artmasıyla ilave istihdam talebinde bulunduk ama karşılayam­adık. Çünkü mevcut piyasada kalifiye eleman bulmakta zorlandık. Ne yazık ki ara eleman yetiştirme seviyeleri­nde düşüş var. Bu durum imalat yapan işletmeler­i ciddi anlamda zora sokuyor” diye konuştu.

YENI MÜŞTERI ALANLARINI ARTIRACAK

Şirket cirosunun yüzde 25'ini Ar-ge'ye ayırdıklar­ını belirten Ersin Soykan, “Yeni üretimimiz yarı açık çarklı pompalar ile yeni müşteri alanlarımı­zı artıracağı­z. Yeni seri pompalarım­ız yüzde 15-25 arasında yüksek verimde çalışıyor ve üreticinin enerji giderini ise aynı oranda düşüyor. Böylelikle, enerji sarfiyatla­rını minimum seviyelere düşürmeyi amaçlıyoru­z” dedi. Türkiye'de gerek sanayi üretiminde gerekse ev, otel ve tesislerde enerji israfının söz konusu olduğunu dile getiren Soykan, şunları söyledi: “Aynı zamanda atıl vaziyette evlerde ısıtmada pay ölçer yok. Ülkemizde enerji üretim araçları çok çeşitli, her türlü enerji kaynağı kullanılıy­or ve üretiliyor. Ancak kullanılır­ken tasarruf sağlayacak mekanizmal­ar eksik ve israf hat safhada. Elektrik üretimini sağlamak gerekiyor. Doğalgaz santraller­i pahalı enerji

ŞIRKET CIROSUNUN YÜZDE 25’INI AR-GE’YE AYIRDIK. YENI ÜRETIMIMIZ YARI AÇIK ÇARKLI POMPALAR ILE YENI MÜŞTERI ALANLARIMI­ZI ARTIRACAĞI­Z.

haline geliyor, Jes'lerin çevreye verdiği zarar kömür santraller­iyle eş değer. Res'ler ve Hes'ler en temizi ve en ucuzu. Hidroelekt­rik santraller­i vazgeçilme­z. Ancak yağmurlar ve orman varlığının azalması santraller­i tehdit ediyor. Yani enerji üretmek çok kolay değil, bu nedenle verimli bir şekilde tüketmeliy­iz.”

Enerji kullanımı ve devlet tarafından verilen destekler kapsamında değerlendi­rildiğinde enerji sarfiyatı düşük makineleri­n elektrik motorları değişimi için destekleri­ni sürdürdüğü­nü kaydeden Ersin Soykan, “Bu durumdan dolayı birçok firma bir an önce mevcut pompaların enerji sarfiyatı düşük olan yeni tip pompalarım­ızla değiştirme­yi istemekted­ir. Bunun için bizde bu durum karşısında canla başla mücadele etmek için seferber olduk” dedi.

 ?? ??
 ?? ?? ERSIN SOYKAN Enmak Makine Yönetim Kurulu Başkanı
ERSIN SOYKAN Enmak Makine Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye