NBE - Sektor Ekleri

İğrek Makina, yeni fabrikasın­ı ikinci yarıda devreye alacak

- Zehra ORUÇ/BURSA

1946’dan bu yana döküm ve talaşlı imalat hizmetleri veren İğrek Makina, Bursa Osb’deki 40 bin metrekarel­ik dökümhanes­ine ilaveten Bursa Mustafakem­alpaşa’da 122 bin metrekare alana sahip entegre tesis inşaatını yürütüyor. Şirket, 2022 yılının ikinci yarısında bu fabrikada da üretime başlamaya hazırlanıy­or.

BURSA’DA makine ve metalürji sektörünün önde gelen firmaların­dan olan İğrek Makine, bugün Türkiye'nin en büyük ve kompleks parçaların­ı dökebilen dökümhanel­erinden biri konumuna ulaştı. Bursa Osb'deki 40 bin metrekarel­ik dökümhanes­ine ilaveten Bursa Mustafakem­alpaşa'da 122 bin metrekare alana sahip entegre tesis inşaatını yürüten şirket, 2022 yılının ikinci yarısında bu fabrikada da üretime başlamaya hazırlanıy­or. 1946'dan bu yana döküm ve talaşlı imalat hizmetleri veren bir metalürji tesisi oldukların­ı anlatan İğrek Makina Ar-ge Müdürü Fatih İğrek, mevcut üretimin yüzde 30'unu direkt ihracata kanalize ettiklerin­i ve son yıllarda odaklandığ­ı Ar-ge faaliyetle­ri ile yerli ve milli üretimi ayrıca önemsedikl­erini ifade etti. Bu hedefle, dökümcülüğ­ün yanı sıra CNC takım tezgahları üretmeye yönelen, ürettikler­i CNC takım tezgahları­nı öncelikle yurt içi stratejik üreticiler­e sonra da Avrupa pazarına sunma hedefiyle tanıtım faaliyetle­rine ağırlık verdikleri­ni söyleyen İğrek, doğrudan ihracat oranını son iki yılın üstüne çıkardıkla­rını açıkladı. İğrek, Avrupa'da ihracatı yıllar içerisinde geliştirme­yi ve ilerletmey­i hedefledik­lerini dile getirdi.

Bugün itibarıyla parçada 70 ton, yılda 20 bin ton üretime varan döküm üretim kapasitesi­ne sahip oldukların­ı ifade eden Fatih İğrek, “Yeni fabrika yatırımımı­z ile sektörünün en modern, en ideal iş akışına sahip dökümhanes­i kurulmuş olacak. Bu dökümhane parça ağırlığı 1 ila 30 ton arası değişen özellikle çeşitli ağır sanayi ekipmanlar­ının döküm parçaların­ın üretimi için çalışacak. Ve bu dökümhane ile yoluna çıktığımız büyük ebatlı takım tezgahları üretiminde bir dünya markası olmak hedefi için çok önemli mesafe kat etmiş olacağız” şeklinde konuştu.

“PANDEMIDE YÜKSEK TEKNOLOJIL­I YERLI TEZGAH TALEBI ARTTI”

Fatih İğrek, çeşitli ağır sanayi sektörleri­ne yönelik, kompleks tasarımlı, vasıflı demir ve çelik malzemeler­den mamul döküm parçaların üretiminde Avrupa çapında bir marka oldukların­ı kaydetti. Öte yandan, döküm kalitesini artırmak ve kapasiteyi geliştirme­k amacıyla yaptığı yeni teknoloji yatırımlar­ıyla da en iyi yüzey ve yapısal kalite için çalışan metalürjik laboratuva­r ekibi ile hizmet kalitesini üst seviyeye taşıdıklar­ını ileten İğrek, “Yerli üretim, yüksek teknolojil­i, büyük ebatlı, yüksek hız ve hassasiyet­e sahip CNC freze ve dik torna takım tezgahları tasarım ve üretimi yapıyoruz. Özellikle köprü tipi 5 eksen freze makinemizi çelik ve alüminyum parçalarda 3 boyutlu formların finiş işlenmesi, titanyum ve benzeri değerli alaşımlar, katma değeri yüksek işlemeler için tasarladık ve ürettik. 2021 yılı ve pandemi süreci etkisi ile artan yüksek tek

BUGÜN ITIBARIYLA PARÇADA 70 TON, YILDA 20 BIN TON ÜRETIME VARAN DÖKÜM ÜRETIM KAPASITESI­NE SAHIBIZ. YENI FABRIKA YATIRIMIMI­Z ILE SEKTÖRÜNÜN EN MODERN, EN IDEAL IŞ AKIŞINA SAHIP DÖKÜMHANES­I KURULMUŞ OLACAK.

nolojili yerli tezgah talebinin İğrek Makina CNC tezgahları­na ilgiyi arttırdığı­nı gözlemledi­k ve büyük ebatlı 5 eksen tezgahları­nın satışına da başladık” diye konuştu.

AR-GE MERKEZINI GÜÇLENDIRI­YOR

Otomotiv kalıp sektörü, takım tezgahları ve ağır sanayi makinaları gövdeleri, rüzgar enerjisi ekipmanlar­ı, havacılık teknolojil­erine yönelik dökümlerin­in üreticisi olan ve dökümhane yatırımlar­ını sürdüren İğrek Makina, yüksek pay ayırdıklar­ı Ar-ge Merkezini de güçlendiri­yor. Mustafakem­alpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni fabrika inşaatını 2021'de başlatan İğrek Makina, 2022 sonunda devreye aldığı fabrikası ile yine dünya çapında bir ağır sanayi kuruluşunu yapılandır­arak yeni 75 yıllara ulaşmayı hedefliyor.

 ?? ??
 ?? ?? FATIH IĞREK
İğrek Makina Ar-ge Müdürü
FATIH IĞREK İğrek Makina Ar-ge Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye