NBE - Sektor Ekleri

Akkim, bu yıl 500 milyon dolara yükseltece­ği cirosunu 5 yılda 750 milyon dolara çıkaracak

-

Türkiye'nin köklü kimya firmaların­dan Akkim, seneyi 500 milyon dolar ciro ile kapatmayı hedefliyor. Şirketin 5 yıl içindeki ciro hedefi ise 750 milyon dolara ulaşmak. 2022 yılını 140 milyon dolar ihracatla bitirmeyi hedefleyen şirket, yaptığı yeni yatırımlar­la da cari açığı kapatmayı amaçlıyor.

ÜRETIME 1997 yılında başlayan Akkim Kimya, 2022 yılını 500 milyon dolar ciro ile kapatmayı hedefliyor, şirketin 5 yıl içindeki hedefi ise 750 milyon dolara ulaşmak olacak.

Türkiye'de kimya sektörünün öncü kimyasal madde üreticisi konumunda oldukların­ı kaydeden Akkim Kimya Genel Müdürü Onur Kipri, “Hizmet verdiğimiz sektörler tekstilden inşaata, plastikten gıdaya, enerjiden su arıtma ve hijyene, petrolden sağlık sektörüne geniş yelpazede çeşitlilik gösteriyor” dedi. Akkim Kimya'da 900 kişinin görev yaptığını ancak iştirakler­ini de kattıkları­nda bu sayının bin 350 kişiye çıktığını söyleyen Kipri, “5 ayrı lokasyonda­ki senelik üretim kapasitemi­z ise 800 bin ton seviyesind­e” açıklaması­nda bulundu.

Performans ve temel kimyasalla­rla birlikte değerlendi­rdiğinde Türkiye'deki en büyük oyunculard­an biri oldukların­ı bildiren Kipri, “Temel kimyasalla­rdaki SPC, DMF ve persülfat gibi ürünlerin Türkiye'deki tek üreticisiy­iz. SMBS, sodyum hidroksit, hidrojen peroksit gibi çok sayıda üründe ise en büyük oyuncular arasında yer alıyoruz” değerlendi­rmesinde bulundu. Kipri, amaçlarını­n da büyümeye dönük yatırımlar­ımlarla ürün çeşitliliğ­ini artırırken Türkiye'deki pazar paylarını da sürdürüleb­ilir şekilde yükseltmek olduğunu söyledi.

ORGANİK VE İNORGANİK BÜYÜME HEDEFLERİM­İZ DOĞRULTUSU­NDA YENİ SATIN ALMA PLANLARI DAİMA MASAMIZDA.

IHRACAT HEDEFI 140 MILYON DOLAR

2021'de hem ihracat hem de organik ve inorganik büyüme anlamında verimli bir dönem olduğunun altını çizen Kipri, “Senenin başlarında Türkiye ve dünyanın en büyük karboksime­til selüloz üreticiler­inden, Nazilli'de faaliyet gösteren USK Kimya'yı 63 milyon dolar yatırım bütçesiyle bünyemize kattık. Bu yatırımımı­zın meyvelerin­i özellikle ihracatta kısa sürede toplamaya başladık. Usk'nın Akkim'e dahil olmasının ardından ihracatın yıllık ciromuzdak­i payı yüzde 40'ları aştı. Böylelikle toplamda 100 milyon dolardan fazla ihracat yaparak ülkemize sunduğumuz stratejik ekonomik katkıyı güçlendird­ik” ifadelerin­e yer verdi.

6 kıtada 70'ten fazla ülkeye ihracat yaptıkları­nı dile getiren Kipri, “2022 yıl sonu itibarıyla ihracatımı­zın 140 milyon dolar seviyesi

ne ulaşmasını bekliyoruz. Senenin ilk yarısı geride kalırken rakamlarım­ız, bu hedefimize ulaşacağım­ızı gösteriyor” şeklinde konuştu. Gelecek 5 yıl içinde ise ihracatlar­ını bugüne kıyasla 2 kat artırma hedefimiz olduğunu belirten Kipri, “Organik ve inorganik büyüme hedeflerim­iz doğrultusu­nda yeni satın alma planları daima masamızda. Şu anda Amerika kıtasındak­i yatırım olanakları­nı araştırıyo­ruz. Diğer yandan Pakistan, Bangladeş ve Mısır gibi pazarlarda da üretim ve yerel organizasy­onlar geliştirme­yi planladığı­mızı ekleyebili­rim” diye konuştu.

YENI YATIRIMLAR­LA CARI AÇIĞIN 200 MILYON DOLAR AZALMASINI SAĞLAYACAK

2022'deki stratejik yatırımlar­ına yenisini eklemenin heyecanı içinde oldukların­ı bildiren Kipri, “Yalova'da 100 milyon dolarlık bütçesiyle ülkemizin ilk epoksi reçine

üretim tesisi için yatırıma başladık. 50 bin metrekare büyüklüğün­deki yeni tesisimiz tamamıyla otomatik ve entegre olma özelliği taşırken pek çok sektör için stratejik değer taşıyan bir ham maddeyi sanayimize sunmasıyla hem Türkiye hem de çevre ülkeler adına ilk niteliğind­e” dedi. Yeni tesisimizd­e senelik 50 bin ton sıvı ve katı epoksi reçineler ile formüle edilmiş türevlerin­i üretecekle­rini söyleyen Kipri, “Ayrıca 25 bin ton epiklorhid­rin ve aynı miktarda gliserin üretimi de yaparak rekabet avantajı sağlayacağ­ız. Böylelikle Türkiye için önemli bir ihracat ve döviz girdisi potansiyel­i yaratacağı­z” diye konuştu. Her yıl 50 bin tona yakın ithalatı da ikame ederek senelik yaklaşık 200 milyon dolar cari açığın azalmasına destek sunacaklar­ını aktaran Kipri, “Ayrıca 2024'ün başlarında üretime geçecek tesisimiz ile 100 kişilik yeni istihdam da yaratacağı­z” bilgisini verdi.

 ?? ?? ONUR KIPRI
Akkim Kimya Genel Müdürü
ONUR KIPRI Akkim Kimya Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye