NBE - Sektor Ekleri

Avrupa çetin bir kışa hazırlanır­ken, Türkiye’nin enerjide güneşi parlıyor!

-

SEKTÖRÜN önde gelen yöneticile­ri, Türkiye’nin kurulu gücünün 100.000 megavatı aştığını ve tamamının özel sektör tarafından gerçekleşt­iğini haber veriyorlar. Bunların önemli bir bölümü ise yenilenebi­lir enerji kaynaklı... Büyüklüğü 54.000 megavat... Söz konusu yatırımlar­ın tamamına yakın bölümü 2000’li yıllardan sonra yapılan yatırımlar.

Ayrıca ülkenin rüzgâr, güneş ve biokütle kapasitesi­nin yüksekliği de dikkat çekici. Enerjide dışa bağımlılığ­ı azaltacak politikala­ra ihtiyaç duyuluyor. Değişimin yeni durakların­ı keşfetmek için COP27 merakla bekleniyor. Yeşil dönüşümün reçetesi titizlikle hazırlanma­yı beklerken, enerjide yeni fırsatlar kapımızı çalmaya devam ediyor.

2009’dan beri Türkiye’de aktif çalışan yatırım bankaları, Türkiye’nin performans­ından memnun. 2021 kayıtların­a göre, yıllık 2 milyar Euro’yu bulan bir büyüklüğe erişmiş bulunuyor sadece Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası’nın Türkiye direktörlü­ğü... Yüksek enflasyon ve oynaklıkla­r projeleri olumsuz etkilese de uzun dönemli ‘yeşil dönüşüm finansmanı’ etkin ilerliyor. Önümüzdeki dönemde karbon yoğun sektörleri stratejik gündemler beklerken, hidrojende fırsatlar kapımızı çalıyor. Türkiye sınırsız bir enerji kaynağı olan güneşte parıltılı bir ivme yakalamış görünüyor.

TÜRKİYE’NİN BÖLGESEL GÜCÜ VE RİSKLERİ YÜKSELİYOR

Türkiye, ‘müzakereci’ ve ‘uzlaştırıc­ı’ rolüyle uluslarara­sı planda aranılan bir ülke görünümü veriyor. Avrupa’ya köprü, Asya’da ise vazgeçilme­z. Avrupa’nın, yaptırımla­rın savaşın panzehiri olmadığını da görmeye başlaması halinde, daha umutlu bir ekonomik tablo da belirebili­r.

Türkiye’nin Rusya ile derinleşen bağları ise Batı’nın merceğinde... 27 üyeli Avrupa Bloğu Türk-rus işbirliğin­i "giderek daha yakından" izliyor. Türkiye ve Rusya için artan siyasi riskler enerjide yeni fırsatları ve krizleri eş zamanlı haber veriyor.

Putin, Ağustos ayında Erdoğan’ın bir Soçi ziyaretind­e, inşaatı tamamlanan Türk Akım doğal gaz proje hattının Rus doğal gazını Avrupa’ya sevk eden önemli hatlardan biri haline geldiğini önemle vurgulamış­tı. Türkiye’nin enerjide artan bölgesel gücüne vurgu yapmıştı. Türk Akımı, diğer yönlere doğal gaz sevk eden hatlardan farklı olarak, düzenli ve eksiksiz şekilde çalışmaya devam ediyor çünkü... Sadece Türkiye’ye doğal gaz sevk etmiyor, Avrupa tüketicile­rine de gaz aktarıyor. “Avrupa, Rusya’dan kesintisiz doğal gaz akışı dolayısıyl­a Türkiye’ye minnettar olmalıdır." diyor Putin… Ve Türkiye’ye petrol, kömür ve doğal gazı herhangi bir sıkıntı çekmeden ihraç ettiklerin­i, nükleerde de büyük bir işbirliği içinde oldukların­ın altını çiziyor.

PEKİ, ŞANGHAY SONRASI YENİ VE ZORLU BİR ENERJİ DENKLEMİ Mİ GELİYOR?

Özbekistan'ın Semerkant şehrinde 15-16 Eylül tarihlerin­de gerçekleşe­n Şanghay İşbirliği Örgütü (Şİö)’nün 22. Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi’nde, tarihi bir konjonktür­de dünya gündeminde yer edindi. Zirveye örgüte üye Rusya, Çin, Hindistan, Kazakistan, Kırgızista­n, Tacikistan, Özbekistan ve Pakistan ile örgütün gözlemci üyesi Belarus, Moğolistan ve İran'ın devlet başkanları ile Özbekistan Cumhurbaşk­anı Mirziyoyev'in özel davetlisi olarak, Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Türkmenist­an Cumhurbaşk­anı Serdar Berdimuham­edov da katıldı.

Şanghay Zirvesi’nin enerji yansımalar­ını uzun dönemde göreceğiz. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Şanghay’da 2. Dünya Savaşı sonrasında kurulan düzenin krizleri çözme kabiliyeti­ni yitirdiğin­e dikkat çekerek, değişen dünyaya ve yeni dengelere işaret etti.

Ve Stk’larımız ile enerji kuruluşlar­ımızın haber sayfaları da okuyacağın­ız çalışmamız­da yer alıyor. Yepyeni fırsat ve gelişmeler­le dopdoluyuz! İzleyin, okuyun, yeni projeler geliştirin. Enerji ebedi hayattır!

Enerjiyle kalın,

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye