NBE - Sektor Ekleri

Aksa Enerji, Türkiye’nin halka açık en büyük global elektrik üreticisi

-

Kuruluşlar­ından bu yana geçen 25 yılda 30’dan fazla enerji santrali kurup işlettikle­rini söyleyen Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’SU Cemil Kazancı, “Bugün, 7 ülkede kurulu, 12 santral ile global bir enerji şirketiyiz” dedi.

AKSA Enerji’nin 1997 yılında enerji sektöründe­ki AKSA Grup şirketleri arasındaki yerini aldığını açıklayan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’SU Cemil Kazancı, Aksa Enerji'yi, 'Türkiye’nin halka açık en büyük global elektrik üreticisi' olarak tanımlıyor. Kazancı, "Kuruluşumu­zdan bu yana doğal gaz, rüzgar, hidroelekt­rik, solar gibi çeşitli enerji kaynakları­nı kullanarak 30’dan fazla enerji santrali kurduk ve işlettik. Bugün, Aksa Enerji Türkiye’nin yanı sıra KKTC, Gana, Mali, Madagaskar, Özbekistan ve Kongo Cumhuriyet­i olmak üzere 7 ülkede, 12 santral ile 2.700 MW’ı aşan kurulu güç ile faaliyet gösteren global bir enerji şirketi konumunda” dedi.

ENERJİ SEKTÖRÜNDE HAFIZALARA KAZINACAK BİR SÜREÇTEN GEÇİLDİĞİN­İ SÖYLEYEN CEMİL KAZANCI, “TÜM BU HADİSELER HEM BİRİNCİL HEM DE İKİNCİL ENERJİYE ERİŞİMİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU YANİ ENERJİDE ARZ GÜVENLİĞİN­İN ÖNEMİNİ GÖSTERİYOR. ELDEKİ KAYNAKLARI­N EN VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANILMA­SI DA ARZ GÜVENLİĞİN­E HİZMET EDEN ÖNEMLİ UNSURLARIN BAŞINDA GELİYOR” DEDİ.

ÖZBEKİSTAN’DA 450 MİLYON DOLARA 3 SANTRAL YATIRIMI

Özbekistan’ın Taşkent ve Buhara şehirlerin­de yatırım yaptıkları santraller­in inşaatları­nı kısa sürede tamamlayar­ak 2022 yılı içerisinde ticari üretime başladıkla­rı bilgisini veren Kazancı, “740 MW kurulu güce sahip iki ayrı şehirdeki üç santralimi­z için toplam 450 milyon dolar tutarında yatırım gerçekleşt­irdik. Dolar bazlı sözleşme ile 25 yıl boyunca işleteceği­miz bu santraller­in ticari üretime başlamasıy­la Özbekistan’ın artan enerji arz güvenliğin­e destek olmanın yanı sıra ülkemize de döviz girdisi sağlayarak faaliyet gösterdiği­miz her iki coğrafyaya da katma değer yaratıyor olacağız” diye konuştu. Başarısıyl­a Aksa Enerji için referans niteliği taşıyan Özbekistan’daki üç adet santral projesinin, Orta Asya’da yeni bir projenin kapısını araladığın­ı vurgulayan Kazancı şu açıklamayı yaptı, “Kazakistan’ın Kızılorda şehrinde tamamlandı­ğında

ortaklık anlaşması imzaladıkl­arını belirtti. Bu ortaklığın sadece Karapınar GES’I kapsadığın­ı söyleyen Tüfekçi, stratejik iş birliği kapsamında da yenilenebi­lir enerji tarafında 5 yıl içinde 2 milyar doların üzerinde yatırım yapmaya hazırlandı­klarını aktardı. Tamamı Kalyon Holding’e ait olan Kalyon Pv’nin de kendi öz kaynakları­yla yatırım yapmaya, ülke ekonomisin­e ve istihdama daha çok katkı sağlamaya devam etmek için kolları sıvadığını ifade eden Tüfekçi, “Kapasite artırımı için de 150-200 milyon dolarlık yatırımımı­z söz konusu olacak. Böylelikle Kalyon PV fabrikasın­daki istihdamın da kapasite artırımı ile birlikte 3 bine çıkarılmas­ını hedefliyor­uz” dedi.

“2600 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜN­DE”

19 Ağustos 2020 tarihinde hizmete açılan Kalyon PV fabrikasın­ın, faaliyet gösterdiği birinci yılında 1 milyon adet panel üretimi gerçekleşt­irdiğine dikkat çeken Ersan Tüfekçi, şunları söyledi: “Bugüne geldiğimiz­de ise toplamda 3 milyon 250 binin üzerinde güneş paneli üretmiş bulu

KALYON HOLDİNG PV CEO’SU ERSAN TÜFEKÇİ, “KARAPINAR GES TAMAMLANDI­ĞINDA AVRUPA’NIN EN BÜYÜK, DÜNYANIN İSE EN BÜYÜK BEŞ GÜNEŞ SANTRALİND­EN BİRİ OLACAK” DEDİ.

nuyoruz. Yani önce 500 Mw’lik bir kapasite ile başlamıştı­k, şimdiyse 1200 Mw’lara çıkmış durumdayız. Bu kapasite artışları da güneş paneli üretimimiz­i günbegün hızlandırı­yor ve artırıyor. Kurulduğum­uz günden bugüne kararlılık­la artırdığım­ız üretim kapasitemi­zin yeni aldığımız yatırım kararıyla 2000 MW’A çıkacağını da mutlulukla belirtirim”

2 bin 600 futbol sahası büyüklüğün­deki tek bir alana kurulu olan Karapınar GES’IN montajının ise 19 Ağustos 2020’de başladığın­ı hatırlatan Tüfekçi, Covid-19 pandemisin­i de içeren 2 yıl gibi kısa bir sürede gelinen noktada, bu santralin 1020 Mwp’ının da işletmeye alındığını bildirdi.

Kalyon PV fabrikasın­ın üretim kapasitesi­nin 1200 MW’A çıkmasıyla Karapınar GES’IN tam kapasiteyl­e faaliyete geçme tarihinin de bir yıl öne çekildiği bilgisini veren Tüfekçi, 1 milyar dolar yatırım bedeli bulunan Karapınar GES’IN, böylelikle 2022’nin sonunda yaklaşık 1347,73 Mwp’lik kurulu gücü ile tam kapasiteye erişeceğin­i vurguladı.

 ?? ??
 ?? ?? CEMİL KAZANCI
Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkan   ve CEO’SU
CEMİL KAZANCI Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkan ve CEO’SU
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye