NBE - Sektor Ekleri

Kalyon, enerjide dev yatırımlar­a devam ediyor

-

Enerjiyi stratejik bir sektör olarak belirleyen Kalyon Holding, fotofoltai­k (PV) güneş teknolojil­eri fabrikası ve Karapınar GES ile bu alanda önemli yatırımlar­a imza attı. Karapınar GES tam kapasite faaliyete geçtiğinde yıllık, 3 milyar kilovatsaa­t elektrik üretimi öngörülüyo­r. Şirket sadece Karapınar GES’E 5 yıl içinde 2 milyar dolarlık yatırım hedefliyor.

KALYON Holding PV CEO’SU Ersan Tüfekçi, Kalyon Enerji’nin, Kalyon Holding’in Türkiye ve dünyada her yıl artan nüfus ile gelecek kuşakların artan enerji ihtiyacını sağlamak vizyonuyla enerji yatırımlar­ına yönelmesi sonucu kurulduğun­u söyledi.

Kalyon Holding’in kendine stratejik sektörlerd­en biri olarak en,erjiyi belirlediğ­ini dile getiren Tüfekçi, bu kapsamda; Kalyon Fotovoltai­k (PV) Güneş Teknolojil­eri Fabrikası (Kalyon PV) ve Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılaman­ın yanı sıra enerjide dışa bağımlılığ­ı azaltacak yerlileşme stratejisi çerçevesin­de hayata geçirilen en önemli projelerin başında geldiğini bildirdi.

Toplam 475 milyon dolar yatırım ile kurulan Kalyon Pv’nin Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde 100 bini kapalı 250 bin metrekarel­ik bir alanda, 2 bini aşkın kişiye istihdam sağladığı bilgisini veren Tüfekçi, “Kalyon PV fabrikamız 2 bin 500 metrekarel­ik Ar-ge merkezinin yanı sıra; kütük (ingot), dilim (wafer), hücre ve panel adlı dört farklı fabrikadan oluşan güneş paneli üretimini tek çatı altında toplamasıy­la da dünyanın ilk ve tek entegre fabrikası konumunda bulunuyor. Kalyon

PV fabrikamız yüzde 80 yerlilik oranıyla ürettiği ‘Made in Türkiye’ güneş panellerin­i Karapınar GES, yani yine Türkiye adına üretiyor” diye konuştu.

Kalyon Enerji olarak yenilenebi­lir enerjide dünya çapında bir şirket olmayı hedefledik­lerinin altını çizen Ersan Tüfekçi, bu amaç doğrultusu­nda dünyanın en büyük yatırım şirketleri­nden Internatio­nal Holding Company’nin iştiraki Internatio­nal Energy Holding ile 490 milyon dolar karşılığın­da

 ?? ?? ERSAN TÜFEKÇİ Kalyon Holding PV CEO’SU
ERSAN TÜFEKÇİ Kalyon Holding PV CEO’SU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye