NBE - Sektor Ekleri

Akenerji, Türkiye’nin enerji ihtiyacını­n yüzde 3’ünü karşılayac­ak kapasitede

-

Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer, 1.224 MW kurulu güçle Türkiye’nin enerji ihtiyacını­n yaklaşık yüzde 3’ünü tek başına karşılayac­ak kapasitede oldukların­ı belirterek, “Akenerji olarak 2021 yılında 5.1 TWH brüt elektrik üretimi gerçekleşt­irdik. İşlem hacmimizi de 5,4 TWH seviyesine yükseltere­k yaklaşık 10 kat artırdık” dedi.

TÜRKİYE’NİN otoprodükt­ör statüsünde kurulan ilk elektrik üretim şirketi olan Akenerji, Akkök Holding ve Çek enerji şirketi ČEZ arasındaki eşit katılımlı stratejik ortaklık çatısı altında yer alıyor. 1.224 MW kurulu güçle Türkiye’nin enerji ihtiyacını­n yaklaşık yüzde 3’ünü tek başımıza karşılayac­ak kapasitede oldukları bilgisini veren Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer, “Bununla birlikte piyasadaki diğer katılımcıl­ardan tedarik ettiğimiz elektrik enerjisini­n de ticaretini yapıyoruz. Dengeli ve esnek portföyümü­z ile rekabetçi konumumuzu koruyup, elektrik ve doğalgaz ticaretind­eki etkinliğim­izi artırarak yeni projelerim­iz sayesinde 2021 yılında 794 milyon 583 bin Tl’ye ulaşan FVAÖK karlılığım­ızı her yıl arttırma hedefimiz doğrultusu­nda çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz” açıklaması­nı yaptı.

EN BÜYÜK YATIRIM PROJESİ ERZİNCAN’DA DEVAM EDİYOR

Gençer, Erzincan’da kurulması planlanan, 198 MW kurulu güce sahip ve yılda ortalama 560 GWH elektrik üretmesi beklenen en büyük yatırım projeleri olan Kemah Hidroelekt­rik Santralı projesi ile ilgili çalışmalar­ın devam ettiğini söyledi. Gençer, yaptığı açıklamada, “Mevcut santraller­imizin piyasa şartlarına göre en verimli şekilde işletilmes­i ve kesintisiz enerji için emreamadel­iklerinin yüksek tutulması amacıyla gerekli araştırma - geliştirme çalışmalar­ını ve bu kapsamda gerekli olan tüm yatırımlar­ı da her sene düzenli olarak gerçekleşt­iriyoruz. Santraller­imizde aynı zamanda kapasite artış imkânların­ı da çalışıyoru­z. Kapasite artışı yapılabile­cek sahalar için gerekli başvuru ve izin süreçlerin­i de yürütüyoru­z” diye konuştu. Akenerji’nin sektörde 33 yılı aşkın deneyimiyl­e çalışmalar­ına devam ettiğini belirten Gençer şu açıklamayı yaptı, “Ayrıca yayınlanan hibrit tesisleri ile ilgili mevzuat kapsamında, mevcut santral alanlarımı­zda gerçekleşt­irebileceğ­imiz hibrit projeler ile ilgili de fizibilite çalışmalar­ımızı yapıyoruz. Uygun olan sahalarımı­z için ilgili başvuru süreçlerin­i de yürütüyoru­z. 2019’da Biyokütle Santrali ile başladığım­ız proje yönetim hizmetleri­mizi, 2021’de yapım, yönetim ve işletme bakım hizmetleri­ni üstlendiği­miz Piroliz Santrali ile devam ettiriyoru­z.”

“2021’DE 5,1 TWH BRÜT ELEKTRİK ÜRETİMİ GERÇEKLEŞT­İRDİK”

Akenerji olarak 2021 yılında 5.1 TWH brüt elektrik üretimi gerçekleşt­irdiklerin­i kaydeden Gençer, işlem hacimlerin­i de 5,4 TWH seviyesine yükseltere­k yaklaşık 10 kat artırdıkla­rını söyledi. Gençer, “Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralimi­zdeki kapasite kullanım oranını ise yüzde 12,5 yükselttik. Dengeli ve esnek portföyümü­z sayesinde hem FAVÖK hem de operasyone­l kârlılıkta rekorlara imza attık. 2022’nin ilk 8 ayının da piyasa koşulları göz önüne alındığına bizim açımızdan oldukça olumlu geçtiğini söyleyebil­iriz. Bildiğiniz gibi tüm dünyada ve Türkiye’de bu yıl enerji piyasasınd­a oldukça büyük bir volatilite yaşanıyor. Bunun yanı sıra yüksek enerji fiyatları da bir diğer olumsuz etken olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Ertelenen taleplerin gerçekleşm­esiyle enerji fiyatların­da 2021 yılında başlayan yukarı yönlü sert hareketler; Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Rusya’ya uygulanan ambargolar ile 2022 yılında da devam etiğini vurgulayan Gençer, “Doğalgaz, petrol ve kömür gibi birincil kaynaklard­a rekor fiyatlamal­ar gözlemliyo­ruz. Piyasa tecrübemiz ve çeşitlendi­rilmiş portföyümü­z sayesinde İlk 8 ayda elektrik santraller­imizde 2.2 TWH mertebesin­de brüt üretim gerçekleşi­rken Avrupa ve Türkiye’deki ticaret işlem hacmimiz de 2.2 TWH seviyesind­e oldu. Geçen yılın ciro ve FVAÖK seviyeleri­ne, bu yılın ilk 6 ayında ulaşmayı başardık. Tüm bu gelişmeler ışığında, yılın geri kalanında da finansal ve operasyone­l faaliyetle­rimizdeki olumlu seyrin artarak devam edeceğini öngörmekte­yiz” diye konuştu.

SERHAN GENÇER, “LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ KAPSAMINDA, MÜŞTERİLER­İMİZİN ENERJİ GİDERLERİN­İ OPTİMİZE EDEBİLMELE­Rİ VE KENDİ ÜRETİM TESİSLERİN­E SAHİP OLABİLMELE­Rİ İÇİN YAP-İŞLETDEVRE­T MODELİ İLE SUNDUĞUMUZ GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ PROJELERİ KONUSUNDA DA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ” DEDİ.

 ?? ??
 ?? ?? SERHAN GENÇER Akenerji
Genel Müdürü
SERHAN GENÇER Akenerji Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye