NBE - Sektor Ekleri

Jeotermal enerji potansiyel­imiz Türkiye'nin doğalgaz tüketimini karşılar

-

Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkanı Ali Kındap, Türkiye’nin jeotermal enerji potansiyel­inin, yıllık tükettiği 61,5 milyar metreküp doğalgazın eşdeğeri olduğunu söyledi. Kındap, “Keşfedilmi­ş bu jeotermal enerji potansiyel­imizi kullanıma kazandırdı­ğımızda ülkemizin doğalgaz tüketimini karşılayab­ilecek bir kaynak yaratabili­riz” dedi.

JEOTERMAL Enerji Derneği (JED) Başkanı Ali Kındap, jeotermal enerjinin yer altının sunduğu sonsuz bir enerji kaynağı olduğunu söyledi.

Kındap, “Yer kürenin barındırdı­ğı bu ısı tektonik ve volkanik hareketler­le tetiklener­ek yer kabuğu katmanları içerisinde yüzeye kadar taşınmakta­dır. Tektonik hareketler ülkeden ülkeye değiştiği için yüzey ısısı değişiyor. Bugün ülkemizde MTA ve özel sektör tarafından keşfi yapılmış, ispatlanmı­ş jeotermal enerji potansiyel­i 62.000 MWT. Türkiye’nin bir yıl içerisinde­ki doğalgaz tüketimini bu potansiyel ile karşılayab­iliriz” dedi.

Türkiye’nin bir yılda kullandığı doğalgaz miktarının 61,5 milyar metreküp gaz eş değeri enerji olduğunu kaydeden Kındap, “Keşfedilmi­ş bu jeotermal enerji potansiyel­imizi kullanıma kazandırdı­ğımızda ülkemizin doğalgaz tüketimini karşılayab­ilecek bir kaynak yaratabili­riz. Bu enerjiyi yenilenebi­lir ve sürdürüleb­ilir kaynağımız jeotermald­en sağlayabil­iriz” diye konuştu.

GENİŞ KULLANIM ALANI BULUNUYOR

Jeotermal enerjinin kullanım alanlarını­n oldukça geniş olduğunu söyleyen Kındap, “Bugün elektrik üretimi için santral kurulu gücümüz bin 686 MWE. Elektrik üretimi dışında ise konut ısıtma, seracılık, balıkçılık, termal turizm, endüstriye­l kullanıma kadar geniş bir alanda ilaveten 5 bin 20 MWT enerji kullanıyor­uz” dedi. Keşfi yapılmış jeotermal kaynaklard­an 3 bin 500 Mwelik kısmının elektrik üretiminde kullanılma­k üzere derhal hayata geçirilebi­leceğini ifade eden Kındap, diğer yandan halihazırd­a jeotermal enerji ile ısıtılan 5 bin 293 dönüm jeotermal seranın onbinlerce dönümlük bir büyüklüğe çıkarılabi­leceği bilgisini verdi.

Kındap, yaptığı açıklamanı­n devamında şunları ifade etti: “Gelecek dönemlerde on binlerce

ALİ KINDAP, “ENERJİ ARZINDA TAM BAĞIMSIZ BİR ÜLKE KONUMUNA ULAŞMAK İÇİN GELECEĞİN ENERJİSİ JEOTERMAL EN ÖNEMLİ KAYNAĞIMIZ” DEDİ.

dönüm serayı jeotermal ile ısıtarak bölgesel kalkınmaya katkıda bulunabili­r, diğer yandan üretebilec­eğimiz meyve ve sebzeleri yurt dışına ihraç edebiliriz. Bugün için iki-üç milyon mertebesin­de olan termal ve kaplıca turizminde yapılacak yatırımlar­la kolaylıkla on milyonlarc­a yerli ve yabancı ziyaretçiy­e hitap edebilecek duruma gelebiliri­z.”

ENERJİDE İHRACAT YAPACAĞIMI­Z TEK ALAN JEOTERMAL

Son yıllarda bu sektörde yapılan atakla ve sektörün girişimci ruhu sayesinde jeotermal kaynaklard­a aramadan üretime kadar olan tüm safhalarda ülke olarak büyük bir bilgi birikimine ve tecrübeye ulaştıklar­ını kaydeden Kındap, “burada oluşan bilgi birikimi ve tecrübenin enerjide yurt dışına ihraç edebildiği­miz tek alan olduğunu belirtti.

Kındap, “Son yıllarda jeotermal enerji alanında yapılan atakla dünyada ‘Türk Mucizesi’ unvanını ülkemize kazandırdı­k. Balkan ülkelerind­en Afrika’ya ve Endonezya’ya

kadar geniş bir coğrafyada Türk firmaları ve girişimcil­eri olarak aramadan sondaja ve santral kurulumuna kadar anahtar teslim projeler gerçekleşt­iriyoruz” dedi.

Jeotermal enerjinin Avrupa Yeşil Mutabakat’ı kapsamında konulan net sıfır karbon hedefine katkıda bulunduğun­u dile getiren Kındap, şunları söyledi: “Jeotermal enerji; entegre kullanım avantajıyl­a aynı kaynaktan elektrik üretimi, jeotermal madencilik, seracılık, bölgesel ısıtma-soğutma, balıkçılık, termal ve sağlık turizmi gibi pek çok alanda kullanılab­iliyor. Geleceğin enerjisi jeotermal; yerli, milli, sürdürüleb­ilir ve yenilenebi­lir bir kaynak olmasından dolayı iklim hedeflerin­e uyumda ülkemizin en önemli kozu. Jeotermald­e; katı ve sıvı atığı olmayan sürdürüleb­ilir bir enerji üretim süreci mevcut. Diğer yenilenebi­lir enerji kaynakları­ndan farklı olarak 7/24 üretime hazır olması, doğal şartlardan etkilenmem­esi açısından güvenilir enerji arzının en önemli unsurların­dan bir tanesidir.”

 ?? ??
 ?? ?? ALİ KINDAP Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkan
ALİ KINDAP Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye