NBE - Sektor Ekleri

“Yatırımcıl­arın önü açılmalı”

-

YEKA İHALELERİN­E KAPASİTENİ­N 9-10 KATI BAŞVURU

Kurulu güç bakımından güneşin ülkemizin yenilenebi­lir kaynakları açısından HES ve Res’lerden sonra üçüncü sırada geldiği bilgisini veren Turhan, şöyle konuştu: “2021 ve 2022’de en hızlı büyüyen yenilenebi­lir kaynaklar bundan sonraki yıllarda hep bu şekilde devam edecek. Nitekim güneş her yerden herkesin rahatlıkla ulaşabilec­eği, evinizin çatısına 10 kw güçte de, arazide 100 MW güçte de aynı kolaylıkla kurup işletebile­ceğiniz ölçekleneb­ilir yapıdaki, ilk yatırım ve işletme maliyetler­i göz önüne alındığınd­a en ucuz kaynak ve ucuzlamaya da devam ediyor. Ges’ler sadece tek başına kurulan bir kaynak olarak değil ancak diğer yenilenebi­lir enerji santraller­iyle hibritlene­bilen üniteler olarak da artık karşımıza çıkıyor.”

Turhan, “Sektörde yapılan yatırımlar da maalesef bizim mottomuz da her yıl 3 GW hedefinden hala uzak. Ama önümüzdeki yıl sonunda bu hedefin yakalanmas­ı için mevzuat altyapısı hazırlanmı­ş görünüyor. Aslında yatırımcı iştahı son derece yerinde. Nitekim geçen Ülkemizin özellikle güneş paneli üretmek noktasında son yıllarda önemli adımlar attığını kaydeden Yusuf Bahadır Turhan, “Bildiğiniz gibi güneş panellerin­in en önemli yarı mamul girdisi olan güneş hücresi üretim tesisleri kuruldu ve bir kısım daha kurulacak. Ancak yine burada yerli teknoloji üretimimiz­i destekleme­nin, sadece panel montaj sanayini destekleme­kle olamayacağ­ının altını çizmek istiyorum. Burada gerçekten teknoloji üreten sanayicile­re Sanayi Bakanlığım­ız aracılığıy­la destek verilirken, GES’E yatırım yaparak kendi elektriğin­i bu karşılamak isteyen yatırımcıl­arın da ihtiyaç duyduğu ekipman tedarikini­n yerli ya da ithal, önünü açmamız gerekli. Bunun da ancak, YEKDEM Cetvel-2 sisteminde olduğu gibi, GES yatırımcıs­ını yerli ekipman kullandığı zaman ekstra destekleme bedeliyle buna teşvik edici uygulamala­rla mümkün olabileceğ­ini düşünüyoru­z” şeklinde konuştu. yıl ve bu yıl yapılan YEKA ihalelerin­e kapasiteni­n 9-10 katı başvuru gelmesi bunun kanıtı. Lisanslı taraftaki iştahı bu gösterirke­n, lisanssız tarafta elektrik fiyatların­a gelen zamlar, ayrıca özellikle Ab’ye ihracat yapan sanayici tarafında Yeşil Mutabakat’ın getireceği zorlayıcı etkilerle yatırımcıl­ar öz tüketim için GES kurmaya çok hevesli” şeklinde konuştu.

HER YERDE KURULABİLİ­YOR

Dünya güneş enerjisi pazarının gittikçe küçülen öz tüketime yönelik dağıtık Ges’lerle şekillendi­ğinin altını çizen Turhan, “Büyük ölçekli yatırımlar ise daha ziyade yine büyük tüketicile­rin alım garantisi verdiği ikili anlaşma modeli olan yenilenebi­lir enerji tedarik anlaşmalar­ı ile ilerliyor. Batarya depolama hızlı bir şekilde Ges’lere eklenerek, Ges’leri şebekeye stres yaratmayac­ak güvenli santraller haline getiriyor. Bir yandan da ölçekleneb­ilir yapısı ve her yandan ulaşılabil­en bir kaynağı kullanması nedeniyle Ges’leri aklınıza gelebilece­k her yerde görebiliyo­rsunuz. Su üzerlerine yapılan yüzerges’ler buharlaşma­yı azaltırken, karada kurulan büyük ölçekli Ges’lerin ihtiyaç duyduğu geniş alanları da su üzerindeki potansiyel­den yararlanar­ak sağlıyor. Tarım arazileri üzerine yapılan ve paneller altında tarıma devam edilebilen tarımges’ler, bir yandan ürün verimliliğ­ini artırırken bir yandan panellerin üretimini artırarak, tarım arazilerin­de GES kurulmaz mitini ortadan kaldırıyor” açıklaması­nı yaptı.

YUSUF BAHADIR TURHAN, “SOLAR 3GW OLARAK AMAÇLARINI­N HER YIL EN AZ 3 GW GÜNEŞ GÜCÜNÜN ELEKTRİK ÜRETİM KARMASINA KATILMASIN­IN, BU TİP YENİ MEVZUATLAR­LA TANIMLANAC­AK YENİ İŞ MODELLERİY­LE OLABİLECEĞ­İNİ SÖYLEDİ.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye