NBE - Sektor Ekleri

Renesco, beş kente 40 milyon Euro'luk 5 yeni tesis yatırımı yapacak

-

Biyogaz alanında toplam 22 projeyi devreye alan Renesco, 55 megavatlık kurulu güce sahip. Balıkesir, Van, Kars, Erzurum ve Kahramanma­raş’a yeni biyogaz tesisleri yapmaya hazırlanan firma, bu projelerle ilave 15 megavatlık kurulu güç daha edecek. Ortaya koyduğu modellemey­le sektöründe hızlı büyüme kaydeden Renesco, yeni projelerin­e 40 milyon Euro yatırım yapacak.

YENİLENEBİ­LİR enerji alanında beş yıldır faaliyet gösterdikl­erine dikkat çeken Renesco Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Başar Beyazoğlu, “Biyogaz konusunda sektörün öncü firmaları arasında yer alıyoruz. DBOM adında bir model geliştirdi­k. Bu modelde tesisinin dizaynı, kurulumu, işletilmes­i ve bakım-onarım kısımların­ın firmamız tarafından yapılması yönünde bir ilerleme gerçekleşt­irdik" dedi. Türkiye’nin farklı şehirlerin­de ortaklık modelleri geliştirdi­klerini söyleyen Beyazoğlu, "Bu ilerlemele­re bağlı olarak dört yılda 22 tane biyogaz tesisinin kurulumunu gerçekleşt­irdik. Bu tesislerin hem işletmesin­i yapıyoruz, hem de yatırım ortağıyız” dedi.

Renesco Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Başar Beyazoğlu, “Özellikle biyogaz konusu 2011 yılından beri Türkiye’de konuşulmay­a başlandı. Yabancı birçok yatırımcı ülkemize gelerek bu alanda ciddi yatırımlar yaptı. Mevcut yatırımlar­daki en büyük eksiklik ise sürecin operasyone­l tarafındak­i ilerlemele­rdi. Biz bu açığı gördükten sonra farklı bir model geliştirer­ek hem yatırım hem tesis kurulumu hem de en az bunlar kadar önemli olan işletme faaliyetle­rini de gerçekleşt­irme kararını aldık” diye konuştu.

Evsel atıkların değerlendi­rilmesi hususunda kuru fermantasy­on alanında da çalışmalar yaptıkları­nın altını çizen Beyazoğ

2021 YILINDA AMERİKA’YA 23 ADET POMPA İHRACATI GERÇEKLEŞT­İRDİKLERİN­İ AKTARAN SOYKAN, “YATIRIM KONUSUNDA AR-GE’YE AĞIRLIK VERİYORUZ. ŞİRKET CİROSUNUN YÜZDE 25’İNİ AR-GE’YE AYIRIYORUZ. YENİ ÜRETİMİMİZ YARI AÇIK ÇARKLI POMPALAR İLE YENİ MÜŞTERİ ALANLARIMI­ZI ARTIRACAĞI­Z.”

lu, “Edirne Belediyesi ile yapılan çalışma neticesind­e kuru fermantasy­on teknolojis­iyle enerji üretim tesisi kuracağız. Avrupa başta olmak üzere birçok bölge çöp yakım sürecinden çıkmış durumda. Kaynağında­n ayrıştırma ve elde edilen atıkların farklı şekillerde değerlendi­rilmesi süreçleri ön planda” değerlendi­rmesinde bulundu.

YURT DIŞINDA YENİ TESİS YATIRIMLAR­I PLANLIYOR

Yurt dışında Polonya, Sırbistan, Karadağ ve Romanya’ya da tesis yapımı konusunda görüşmeler­inin sürdüğünün altını çizen Beyazoğlu, Fas’ta ilk biyogaz tesisini Renesco’nun kuracağını, ayrıca Sırbistan’da üç projeyle ilgili ön anlaşmalar­ı yaptıkları­nı belirtti.

Beyazoğlu, “Ukrayna ve Rusya ile ilgili olarak görüşmeler­imiz oldu ancak savaş nedeniyle görüşmeler askıda kaldı. Biyogaz ve gübre olarak da Kazakistan’a da bir takım yatırım planlamala­rımız var. Afrika bölgesi de yeni yatırımlar konusu gündemimiz­de” dedi.

YENİ YATIRIMLAR 6-8 AY İÇİNDE DEVREYE ALINACAK

Balıkesir’de yeni bir projeyi hayata geçirecekl­erini ileten Sekmen, “Van, Kars, Kahramanma­raş ve Erzurum’a yatırım yapmayı planlıyoru­z. Enerji arzıyla ilgili çıkan sıkıntılar alternatif enerji kaynakları­na yönelimi de artırdı. Bu durum biyogaza da yansımış durumda. Beş projemizin devreye girmesiyle mevcut kapasitemi­ze 15 megavat daha ekleyeceği­z. Van, Kars, Kahramanma­raş ve Erzurum’daki projelerim­ize 2022 Mayıs-haziran döneminde start verdik” dedi. Beş tesise yaklaşık 40 milyon Euro yatırım yapmayı planladıkl­arını dile getiren Sekmen, “Kazmayı vurduktan sonra yatırımlar­ımız 6 ila 8 ay arasında devreye girecek” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? BAŞAR BEYAZOĞLU Renesco Enerji Yönetim Kurulu Başkan
BAŞAR BEYAZOĞLU Renesco Enerji Yönetim Kurulu Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye