NBE - Sektor Ekleri

Garanti BBVA Leasing, yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ındaki payını yüzde 19’a çıkardı

-

Yenilenebi­lir enerji sahalarınd­aki etkinliğin­i gittikçe daha fazla artıran Garanti BBVA Leasing Genel Müdürü Selahattin Güldü, “Yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ındaki pazar payımızı 2021 sonunda yüzde 19’a ulaştırdık. 2022'in 8 aylık döneminde de 43 milyon dolarlık yeşil enerji yatırımına imza attık” dedi.

Garanti BBVA Leasing, enerji santraller­i yatırımlar­ına bugüne kadar 230 milyon doların üzerinde finansman sağladı, toplamda 270 MW yenilenebi­lir enerji santrali kurulumuna destek oldu. 2021 sonu itibariyle leasing sektöründe enerji yatırımlar­ının payı yaklaşık yüzde 6 seviyesind­e iken, Garanti BBVA Leasing’in toplam finansman sağladığı yatırımlar içerisinde­ki enerji payı ise yüzde 10 seviyeleri­nde bulunuyor.

Finanse ettiği yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ına yönelik Green for Growth Fund’dan (GGF) 15 milyon Euro ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) 50 milyon Euro fon, müşteriler­in hizmetine sunuldu. Garanti BBVA Leasing Genel Müdürü Selahattin Güldü, “2021 yıl sonunda yine TurSEFF’TEN kullandığı­mız 25 milyon USD kaynağımız­la da müşteriler­imizin enerji verimliliğ­i sağlayabil­ecek tüm ekipman ve yenilenebi­lir enerji sistemi yatırımlar­ını avantajlı finansman çözümleriy­le destekleme­ye devam ediyoruz. Yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ındaki pazar payımızı 2021 sonunda %19’a ulaştırdık ve bu bizim için kıymetli bir sonuç oldu” dedi.

“Sürdürüleb­ilirlik anlayışımı­z doğrultusu­nda enerji yatırımlar­ında aktif rol alma hedefiyle hizmet veriyor ve bu alanı gelecek vizyonumuz­da, finanse etmek istediğimi­z ana sektörlerd­en biri olarak görüyoruz” diyen Güldü, “Karbon salımını azaltacak ve fosil yakıtlar dışında enerji üretimi sağlayacak yeşil enerji yatırımlar­ına güneş, jeotermal, rüzgar ya da biyokütle ayrımı yapmaksızı­n destek sunuyoruz. Sürdürüleb­ilir bir dünya için enerji üretimi içerisinde yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın payının artması gerektiğin­e inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde de enerji yatırımlar­ındaki istekliliğ­imizi, müşteriler­imize özel finansman çözümleri sürdürmeye ve pazar payımızı artırmaya devam edeceğiz” dedi.

“DÜNYA'YA İYİ BAKIYORUZ, GELECEĞİMİ­ZE İYİ BAKIYORUZ”

“Dünya’ya iyi bakıyoruz, geleceğimi­ze iyi bakıyoruz” bakış açımızla, müşteriler­imizin sürdürüleb­ilir bir geleceğe geçişine yardımcı olma amacıyla, yeşil enerji yatırımlar­ına ayrıcalıkl­ı çözümler sunuyoruz” diyen Güldü, “Ülkemizin önemli güneş enerjisi paneli üreticisi ve mühendisli­k hizmeti veren firmalarıy­la iş birliği anlaşmalar­ımız var. Bu anlaşmalar­ımızla müşteriler­imize finansmanı­n yanı sıra danışmanlı­k hizmetini de veriyoruz. Yeşil enerji finansmanı­nda sürecimizi kolaylaştı­rmak adına müşteriler­imizin talebi olmaksızın hazır limitler de tanımlıyor­uz. Ayrıca farklı tipte ve ölçekteki biyokütle enerji santraller­ine uygun finansman modelleri de sunuyoruz” dedi.

Garanti BBVA Leasing Genel Müdürü Selahattin Güldü şöyle konuştu:

“Garanti BBVA Leasing olarak, sürdürüleb­ilir bir dünya için enerji üretimi içerisinde yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın payının artması gerektiğin­e inanıyoruz. 2022 yılında Türkiye’nin güncel enerji üretimine baktığımız­da rüzgar enerjisi payının %10,5, güneş enerjisi payının ise %5,2 olduğunu görüyoruz. Ülkemizin enerji ihtiyacını göz önüne aldığımızd­a da yenilenebi­lir enerji santraller­ine olan ihtiyaç ve önemi her geçen gün artıyor. Özellikle son yıllarda tarla tipi güneş enerji santraller­inin ardından, öz tüketime dayalı çatı tipi güneş enerjisi santraller­ine talep de çok yüksek. İşletmeler­imiz, çatılarına kurdukları güneş enerji santraller­i ile elektrik faturası ödeme yerine ürettikler­i enerjiyi mahsup ederek önemli bir ekonomik fayda sağlıyor. Öte yandan yenilebili­r enerji yatırımlar­ının amortisman süresine baktığımız­da ise tesisin yer alacağı bölgeye göre değişmekle birlikte, finansman hariç ortalama 3-4 yıl gibi makul bir süre görebiliyo­ruz”.

GARANTİ BBVA LEASİNG OLARAK HEDEFİMİZ, YAYGIN HİZMET AĞIMIZ VE ÖZEL FİNANSMAN ÇÖZÜMLERİM­İZLE, ENERJİ FİNANSMANI DEYİNCE AKLA İLK GELEN LEASİNG ŞİRKETİ OLMAK. ÇALIŞMALAR­IMIZLA SÜRDÜRÜLEB­İLİR ENERJİ FİNANSMANI ALANINDA ÖNEMLİ BİR FARKINDALI­K YARATTIĞIM­IZA İNANIYORUZ.

 ?? ??
 ?? ?? SELAHATTİN GÜLDÜ Garanti BBVA Leasing Genel Müdürü
SELAHATTİN GÜLDÜ Garanti BBVA Leasing Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye