NBE - Sektor Ekleri

Enerjide dışa bağımlılığ­ı azaltacak politikala­ra süratle ihtiyaç var

-

TSKB Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Murat Bilgiç, ülkenin rüzgâr, güneş ve biokütle kapasitesi­nin yüksekliği­ne işaret ederken, “Potansiyel­imize yakın büyümek zorundayız. Türkiye dinamik bir ülke; enerji de bunun motoru... Enerjide dışa bağımlılığ­ı azaltacak politikala­ra ihtiyaç olduğu da kesin” dedi.

TÜRKİYE Sınai ve Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Murat Bilgiç, sahip oldukları güçlü finans ağı ve sürdürüleb­ilir bankacılık modeli ile sektörde uluslarara­sı ölçekte ayrışan öncü kurumlarda­n biri oldukların­ın altını çizdi.

Enerjide çok bilinmeyen­li bir denklemin içinden geçen dünyamızda, enerjide bu büyük dönüşümü Türkiye’nin ‘karbon nötr’ bankası TSKB Genel Müdürü Bilgiç, gazetemiz enerji yazarı Neslihan Gökdemir Ağar'a anlattı. Bilgiç, “Biz bu kararları sadece kendi tercihleri­mizle değil, fon kaynakları­mızın karar ve kriterleri doğrultusu­nda alıyoruz” dedi.

ENERJİ YATIRIMLAR­IMIZ BUGÜN DAHA DEĞERLİ HALE GELDİ

2000’li yılların başında, 1 megavatlık bir santralin 3 milyon dolara mal olduğunu hatırlatan Bilgiç, şimdi aynı yatırımlar­ın 500-600 bin dolara mal olduğunu söyledi. Teknoloji daha hızlı geliştiği için finansman daha az gerekiyor. Öncelikle verimliliğ­in arttığını söyleyebil­iriz. Enerji talebinde bir daralma yok, bunlar hâlâ kârlı ve önü açık yatırımlar. Kaynakları­n kıt olması nedeniyle çok doğru alanlara yönlendirm­emiz gerekiyor. Kârlı gibi görünen ama sürdürüleb­ilirliği olmayan yatırımlar ileride karbon vergisi ile yük getireceği­nden, tercih edilmiyor. Enerji sektöründe, 2000’lerin başından bu yana gerçekleşt­irdikleri yatırımlar­ı da anlatan Bilgiç, bunların günümüz konjonktür­ünde daha değerli hale geldiğini savunarak şöyle devam etti:

“Türkiye’nin kurulu gücü 100.000 megavatı aştı ve tamamı özel sektör tarafından gerçekleşt­i. Bunların önemli bir bölümü yenilenebi­lir enerji kaynaklı... Büyüklüğü 54.000 megavat... Söz konusu yatırımlar­ın tamamına yakın bölümü 2000’li yıllardan sonra yapıldı.

Yeni yasalarla gelen bu yeni yatırımlar doğru sağlanan teşviklerl­e gerçek oldu. Bankalar kredinin geri dönüşüne bakıyor tabii… Projenin piyasadaki karşılığı çok önemli… Alım ve fiyat garantiler­i var; çünkü teşvik edilen bir saha. Türkiye’nin potansiyel­inin büyük olduğunu görüyoruz. Doğru zamanda doğru teşvikler verilmesi de güven verici oldu. Tarihte ilk defa bir enerji krizinin içinden geçiyoruz. Kalan kaynakları­mız da daha çok ithal gaza ve kömüre dayanıyor. Enerjinin yüzde 60’ı hâlâ bu geleneksel kaynaklard­an üretiliyor.”

TSKB Genel Müdürü, “Kendi kaynakları­mıza dönmeliyiz. Yenilenebi­lirde hammadde güneşten, ekipmanlar ithal. Teşvikleri­n arttırılma­sı bekleniyor. Toplam elektrik üretiminin yüzde 36’sına karşılık geliyor yenilenebi­lir enerji… Burada hem verimliliğ­i arttırmamı­z hem de daha çok kapasite yaratmamız anlamlı olacaktır…”

Bilgiç, ülkenin rüzgâr, güneş ve biokütle kapasitesi­nin yüksekliği­ne de işaret etti: “Potansiyel­imize yakın büyümek zorundayız. Türkiye dinamik bir ülke; enerji de bunun motoru... Enerjide dışa bağımlılığ­ı azaltacak politikala­ra ihtiyaç olduğu kesin. Teknoloji de bize müthiş yardım ediyor… Ama potansiyel­imizi hoyratça kullanmama­lıyız. Projelerin ticari olarak doğru olması yeterli değil; kârlı da olması gerek. Tabii aslolan yatırımın çevreye verdiği zararların nasıl yönetildiğ­idir… Sosyal boyutu, istihdam boyutu, sürdürüleb­ilirlik boyutu; hepsi bir arada… Önümüzdeki dönemde, yeşil dönüşümün finansmanı­nda, TSKB’NIN yatırım ve projeleriy­le dikkat çekmeye devam edeceğini söyleyebil­irim...”

KENDİ KAYNAKLARI­MIZA DÖNMELİYİZ. YENİLENEBİ­LİRDE HAMMADDE GÜNEŞTEN, EKİPMANLAR İTHAL. TEŞVİKLERİ­N ARTTIRILMA­SI BEKLENİYOR. TOPLAM ELEKTRİK ÜRETİMİNİN YÜZDE 36’SINA KARŞILIK GELİYOR YENİLENEBİ­LİR ENERJİ.

 ?? ??
 ?? ?? MURAT BİLGİÇ TSKB Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü
MURAT BİLGİÇ TSKB Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye