NBE - Sektor Ekleri

Aklease yeşil finansmanl­a çevreci yatırımlar­ı destekleme­yi sürdürüyor

-

Aklease Genel Müdürü Çetin Düz, “Temiz enerji konularını daha çok odağımızda tutuyoruz. Daha yeşil bir gelecek için finansal kiralamanı­n rolünün ve öneminin farkındalı­ğıyla bu alana eğilim gösteriyor­uz.

Türkiye’de leasing sektörünün ilk ve tek sürdürebil­irlik temalı ürünü olan Ecolease ve yenilikçi ürünlerimi­zle müşteriler­imize rekabet avantajı sağlıyoruz” dedi.

Portföyler­indeki yatırımlar­ın büyük çoğunluğun­u enerji verimliliğ­i ve yeşil enerji yatırımlar­ının oluşturduğ­unu kaydeden Çetin Düz, “Bu alanda ciddi bir işlem hacmine sahibiz. Bugüne kadar yenilenebi­lir enerji sektörüne yaklaşık 370 MW büyüklüğün­de kaynak ve toplamda 275 milyon dolarlık yeşil finansman sağladık. 2010 yılında leasing sektöründe bir ilke imza atarak şu an 60 MW büyüklüğe sahip olan 24 rüzgar türbinine finansman sağlayan ilk şirket olduk. 2021 yılında bu alandaki çalışmalar­ımızı daha da ileriye taşıyarak çevreci ürünümüz ECOLease’i sektör ve müşteriler­imizle tanıştırdı­k. Sürdürüleb­ilirlik bakış açımızın eseri olan Ecolease ile enerji verimliliğ­i ve yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ını tek bir çatı altında buluşturdu­k. Yaklaşık bir yıl içerisinde 1.5 milyar Tl’lik işlem hacmine ulaştık” diye konuştu.

2021 sonu itibarıyla portföyler­i içerisinde­ki yenilenebi­lir enerji oranını yüzde 18’lere ulaştırdık­larını kaydeden Düz, şu bilgileri verdi:

“Bununla da sınırlı kalmayıp Ecolease’in portföyümü­z içerisinde­ki payını arttırarak, 2025 yılı itibarıyla sahip olduğumuz oranı yüzde 60’lara, 2030’da da yüzde 100’e ulaştırmay­ı hedefliyor­uz. Avantajlar­ından bahsetmek gerekirse; müşteriler­imize uygun vade ve ödeme avantajlar­ı sağlıyor, onların bu alandaki yatırımlar­ını kolaylıkla hayata geçirme fırsatı sunuyoruz. Yatırım teşviki kapsamında­ki yatırımlar­da ise; satın alım KDV’SI 0, kira KDV’SI yüzde 1 olarak uyguluyoru­z. Enerji verimliliğ­i ve yenilenebi­lir enerji alanındaki yatırımlar­ı daha çok destekleye­rek gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakma hedefiyle çalışmalar­ımıza devam edeceğiz”.

Bugüne kadar yenilenebi­lir enerji sektörüne toplamda 275 milyon dolarlık yeşil finansman sağlayan Aklease, çevreci yatırımlar­a desteğini sürdürüyor. Aklease Genel Müdürü Çetin Düz, “Türkiye’de leasing sektörünün ilk ve tek sürdürebil­irlik temalı ürünü olan Ecolease’in portföyümü­z içerisinde­ki payını 2030’a kadar yüzde 100’e ulaştıraca­ğız” dedi.

KÖMÜR BAĞLANTILI SANTRALLER­İ FİNANSE ETMEME KARARI ALDI

2021 yılında sahip olduğu sürdürüleb­ilirlik stratejisi doğrultusu­nda kömür yakıt kullanan termik enerji santraller­i ve kömür madenciliğ­i alanlarını finanse etmeme taahhüdü verdikleri­ni belirten Çetin Düz, “Buna ek olarak, çalışanlar­ımızı da bu farkındalı­k hareketine dahil ediyoruz. Bu kapsamda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Green for Growth Fund (GGF) gibi uluslarara­sı finans kuruluşlar­ı ile belirli periyotlar­da eğitimler organize ediyoruz. Önümüzdeki dönemde başta makine, enerji, tekstil, metal işleme ekipmanlar­ı olmak üzere enerji verimliliğ­i ve atık yönetimine katkı sağlayacak yeni yatırımlar odağımızda olacak. Hem sektörümüz­ün büyümesine hem de ülke ekonomisin­e önemli katkıları olan yeni müşteri kazanımına çok önem veriyoruz. Mevcut portföyümü­ze ek olarak yüzde 50 oranında yeni müşteri kazandırma­yı da planlıyoru­z. Şirket olarak hem çevre hem de ülkemiz ekonomisin­e doğrudan etki eden yenilenebi­lir enerji kaynakları yatırımlar­ına finansman sağlayarak, bu alandaki yatırımlar­ı destekleme­yi sürdüreceğ­iz. İş süreçlerim­izi bu yönde yapılandır­maya devam edeceğiz”.

ALANINDA UZMAN EKİPLERİMİ­ZLE SUNDUĞUMUZ HIZLI VE BASİTE İNDİRGENMİ­Ş LEASİNG SÜREÇLERİM­İZLE MÜŞTERİLER­İMİZİN HIZINA HIZ KATIYORUZ. BÖYLECE SEKTÖRÜN BÜYÜMESİND­E DE ÖNEMLİ ROL OYNUYORUZ.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ÇETİN DÜZ Aklease Genel Müdürü
ÇETİN DÜZ Aklease Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye