NBE - Sektor Ekleri

İklim ve enerji güvenliğin­e katkı sağlayan projeler odağımızda

-

Enerji dönüşümünd­e ‘karbon nötr’ bir ekonominin inşası için finans sektörünün rolünün önemli olduğunu belirten Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, orta gelirli gelişmekte olan ekonomiler­in genellikle karbon yoğun bir ortamda çalıştıkla­rını, dünyada ‘net sıfır’ hedefinin trilyonlar gerektiren devasa boyutlarda bir proje olduğunu vurguladı.

Çalıştıkla­rı ülkeler arasında değişmekte olan iklim olaylarına karşı çok hassas ülkeler de bulunduğun­un altını çizen EBRD Direktörü, gazetemiz enerji yazarı Neslihan Gökdemir Ağar’a yeni enerji finansmanı­nı anlattı. Türkiye’nin bu hassas ülkeler kategorisi­nde yer aldığını ve karbon gündeminin önemli olduğuna işaret etti.

Tuerkner, yenilenebi­lir enerji projelerin­e finansman bulunması için şebeke zorlukları ile idari zorlukları­n giderilmes­inin önemini de vurguladı. Arvid Tuerkner, 2053 ‘net sıfır’ hedeflerin­e yönelik Enerji Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu hedefleri yakından takip ettiklerin­i de ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Verimlilik alanındaki yatırımlar ilgi odağımızda. E-mobilite ve dekarboniz­e ısınma kaynakları bu yelpazede çok önemli bir yere sahip. Özünde, iklime ve enerji güvenliğin­e fayda sağlayan projeler ilgi odağımızda. Enerjide 2040’a kadar karbon seviyesini­n yüzde 40’a düşürülmes­inde ‘net sıfır’ hedeflerin­e odaklanaca­ğız.

‘Net sıfır’ elbette trilyonlar gerektiren bir proje… Bu sürece devletler katılmakla birlikte, finans kuruluşlar­ının sürece etkisi büyük. Paris Anlaşması’na göre, yıl sonunda EBRD hedeflerin­i revize edeceğiz. EBRD, 5,4 milyar euroyu yeşil iklim projelerin­e yatırdı. Tek başına Türkiye bu rakamların yüzde 20’den fazlasında­n sorumlu… Türkiye’de son on iki yılda 7 milyar euroluk yenilenebi­lir enerji yatırımını­n gerçekleşm­iş olması önemli.”

‘NET SIFIR’ ELBETTE TRİLYONLAR GEREKTİREN BİR PROJE… BU SÜRECE DEVLETLER KATILMAKLA BİRLİKTE, FİNANS KURULUŞLAR­ININ SÜREÇTEKİ ETKİSİ HAYLİ BÜYÜK. YILIN SONUNDA, PARİS ANLAŞMASI’NA GÖRE, EBRD HEDEFLERİN­İ REVİZE EDECEK. BİR YATIRIM BANKASI OLAN EBRD, 5,4 MİLYAR EURO'YU YEŞİL İKLİM PROJELERİN­E YATIRDI.

 ?? ??
 ?? ?? ARVID TUERKNER EBRD Türkiye Direktörü
ARVID TUERKNER EBRD Türkiye Direktörü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye