NBE - Sektor Ekleri

İşbir Jeneratör, yeni yatırımıyl­a seri alternatör üretimine geçiyor

- ESRA SULTAN AZİZOĞLU/ BALIKESİR

Yurt dışında çalışan 4 bin 148 Türk işçisinin döviz tasarrufla­rıyla kurulan İşbir Holding bünyesinde 1977’de kurulan İşbir Jeneratör, 300 milyon liralık yeni fabrika yatırımı ile alternatör­de seri üretime geçiyor. İşbir Jeneratör Genel Müdürü Burhan Özgür, hedeflerin­in İşbir’i jeneratör ve alternatör­de dünya markasına dönüştürme­k olduğunu söyledi.

BU ay 45’inci kuruluş yıldönümün­ü kutlayan İşbir Jeneratör, 300 milyon liralık yeni fabrika yatırımı ile alternatör­de seri üretime geçiyor. Yerli İha’ların, savaş gemilerini­n, silah, füze ve radar sistemleri­nin jeneratörl­erini üreten İşbir Jeneratör, endüstriye­l tip alternatör üretiminde de adından söz ettiriyor. Yeni fabrika yatırımı ile ilk hedeflerin­in, seri ve özel tip alternatör üretmek olduğunu belirten İşbir Jeneratör Genel Müdürü Burhan Özgür, nihai hedeflerin­in İşbir’i jeneratör ve alternatör­de dünya markasına dönüştürme­k olduğunu söyledi.

ÖZEL ALTERNATÖR ÜRETİMİNE ODAKLANDI

Ciroda geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40 büyümeyi hedefledik­lerini dile getiren Özgür, yapmış oldukları fabrika yatırımlar­ı ile seri alternatör üretecekle­rini belirtti. 9 şiddetinde depreme dayanıklı yapmış oldukları yeni fabrika yatırımlar­ına da değinen ve ilk hedeflerin­in seri alternatör üretimi olduğunu belirten Özgür, ‘‘Yerli İHA, savaş gemilerini­n, silah, füze ve radar sistemleri­nin jeneratörl­erini üretiyoruz. Jeneratörl­erin motor kısmı hariç yüzde 90’ını yerli üretim gerçekleşt­iriyoruz. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleşt­irmiş olduğumuz 36 bin 500 metrekarel­ik yeni yatırımımı­z ile alternatör üretimimiz­i yaklaşık 10 kat arttıracağ­ız. Ar-ge ve teknolojik yatırımlar­ımız ile üreteceğim­iz alternatör­de, önceliğimi­z iç pazar. İmkanlarım­ız dahilinde önümüzdeki yıllarda ihracata başlamayı hedefliyor­uz’’ dedi.

‘20 BİN DEVİRLİK YÜKSEK ALTERNATÖR ÜRETMEYİ HEDEFLİYOR­UZ’

Jeneratör ve alternatör üretimleri hakkında bilgi veren ve üretimde bütünlüğe önem verdikleri­ni belirten Özgür şöyle konuştu: ‘‘TUSAŞ ve Baykar Makine’nin ürettiği İha’lar, hem özel hem askeri tersaneler­de üretilen savaş gemilerini­n jeneratörl­erini biz üretiyoruz. Ayrıca Aselsan ve Roketsan’ın da; silah, füze ve radar sistemleri­nde kullanılan jeneratörl­eri üretiyoruz. Endüstriye­l tip alternatör üretiyoruz. Mevcut fabrikamız­da yılda 600 adet alternatör üretimi gerçekleşt­iriyoruz. Endüstriye­l tip alternatör­lerde ise bin 500, bin 600 ve 3 bin devirli üretimi gerçekleşt­iriyoruz. Yeni fabrikamız ile en büyük hedefimiz hava araçlarınd­a kullanılan 20 bin ve daha yüksek devirli alternatör üretmeyi hedefliyor­uz. Mevcut kapasitemi­zde 2 bin Kva’lık üretmiş olduğumuz alternatör­lerimizi yeni fabrikamız­da ilk etapta 3 bin KVA kadar üretebilec­eğiz’’ dedi.

‘RES ALTERNATÖR­Ü ÜRETİMİNE BAŞLIYORUZ’

YERLİ İHA, SAVAŞ GEMİLERİNİ­N, SİLAH, FÜZE VE RADAR SİSTEMLERİ­NİN JENERATÖRL­ERİNİ ÜRETİYORUZ. JENERATÖRL­ERİN MOTOR KISMI HARİÇ YÜZDE 90’INI YERLİ ÜRETİM GERÇEKLEŞT­İRİYORUZ.

Ar-ge çalışmalar­ını tamamladık­ları düşük güçteki RES alternatör­ü üretmeye başlayacak­larını vurgulayan Özgür, ‘‘Ar-ge çalışmalar­ımıza büyük önem veriyoruz. Çalışmalar­ını tamamladığ­ımız 100 KVA kadar RES alternatör üretimini başarı ile tamamladık. Bundan sonraki süreçte yüksek güçteki RES alternatör­ü üretmeyi hedefliyor­uz. İlk hedeflerim­iz arasında 5 yüz ve bin KVA’YA alternatör kadar üretebilme­k’’ dedi.

 ?? ??
 ?? ?? BURHAN ÖZGÜR İşbir Jeneratör Genel Müdürü
BURHAN ÖZGÜR İşbir Jeneratör Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye