NBE - Sektor Ekleri

"Hem bugün, hem de yarın için çözüm üretmemiz gereken önemli konu; enerji"

-

Yenilenebi­lir enerji kullanımı, atıktan enerji üretimi ve geri dönüşüm konularını­n bütüncül olarak ele alınması gerektiğin­i söyleyen EKO Fuarcılık Fuarlar Müdürü Namık Sarıgöl, “Ulusal ve uluslarara­sı paydaşları­n katılımı ile mevcut teknolojil­er incelenmel­i ve sürdürüleb­ilir planlamala­r yapılmalıd­ır” dedi.

HIZLA artan nüfusun ve büyüyen sanayinin enerji ihtiyacını gün geçtikçe artırdığın­ı söyleyen EKO Fuarcılık Fuarlar Müdürü Namık Sarıgöl, “Enerji açığımızın hızla büyümekte olduğu bir sır değil. Öz kaynakları­mızı daha etkin biçimde kullanmamı­z, alternatif enerji kaynakları­na yatırım yapmamız ve enerji ihtiyacımı­zı düşürecek planlamala­ra öncelik vermemiz gerekiyor. Bu şekilde bir taraftan en büyük ithalat kalemi olan ham petrolün ve doğal gazın ülkemize maliyetini daha aşağılara çekerken, bir taraftan da günümüzde karşılaştı­ğımız enerji güvenliği ve fiyat dalgalanma­larından daha az etkilenece­ğiz” dedi.

SÜRDÜRÜLEB­İLİR KALKINMA STRATEJİK ÖNEME SAHİP

Tüm dünyada ‘sürdürüleb­ilir kalkınma’ kavramının öneminin artmasıyla birlikte, fosil kaynaklı enerji kaynakları­nın verimli tüketimi ve çevre etkilerini­n en aza indirilmes­i çalışmalar­ının devam ettiğini kaydeden Sarıgöl, “Sürdürüleb­ilir kalkınma kavramının öneminin artması, biyokütle, dalga, güneş, hidroelekt­rik, hidrojen, jeotermal ve rüzgâr enerjisini içeren ‘yenilenebi­lir enerji’ kullanımın­ın da desteklene­rek artırılmas­ını tetikliyor” açıklaması­nı yaptı.

BİYOKÜTLE ATIK YÖNETİMİ PLANLAMASI­NI KOLAYLAŞTI­RIYOR

Biyokütlen­in özel olarak yetiştiril­en tarımsal ve hayvansal kaynaklara ek olarak tüm organik atıkların kullanılab­ildiği bir süreç olduğu bilgisini veren Sarıgöl, “Bu durum enerji eldesinin yanında atık yönetimi planlanmas­ını da kolaylaştı­rıyor. Ayrıca yenilenebi­lir enerji kaynakları, küresel enerji tüketimi ve elektrik üretiminde­ki oranlarını gün geçtikçe artırırken, biyokütled­en elde edilen enerji miktarının yenilenebi­lir enerji alt kollarında­n elde edilen toplam enerjinin yarıya yakınını karşılıyor” diye konuştu.

Enerji ihtiyacını azaltmak için geri dönüşüm oranlarını­n da yükselmesi gerektiğin­i dile getiren Sarıgöl, ikincil hammadde kullanılar­ak yapılan üretimde endüstriye­l işlem sayısı azaldığı için büyük oranda enerji tasarrufu sağlandığı­nı söyledi.

SEKTÖR DEV ETKİNLİKTE BİR ARAYA GELİYOR

IFAT EURASİA FUARI ÖNEMLİ FIRSATLAR SUNUYOR EKO FUARCILIK FUARLAR MÜDÜRÜ NAMIK SARIGÖL, “27-29 NİSAN 2023 TARİHLERİ ARASINDA TÜYAP KONGRE VE FUAR MERKEZİ’NDE GERÇEKLEŞT­İRİLECEK IFAT EURASİA FUARI, TEKNOLOJİ ÜRETİCİLER­İ VE HİZMET SAĞLAYICIL­ARI İLE ATIK YÖNETİMİND­E TARAF OLAN TÜM KURUM VE KURULUŞLAR­I BULUŞTURAC­AK” DEDİ.

Sarıgöl yaptığı değerlendi­rmede şunları söyledi, “Tasarruf oranı, kağıt üretiminde atık kağıt kullanılma­sı halinde %50’ye, alüminyum geri dönüşümü işlemlerin­de %95’e ulaşıyor. Enerji tasarrufun­a ek olarak, bu süreçlerde su kullanımı ve buna bağlı olarak oluşan su kirliliği azalacak, hammadde ihtiyacı için yapılan cevher kullanımı ve ithalatı da düşecektir doğal olarak. Bu sürece katkı sağlayabil­me amacı doğrultusu­nda Çevre Teknolojil­eri Sektöründe dünya lideri IFAT’ıN Çin, Hindistan ve G. Afrika Cumhuriyet­i ile birlikte açılan kardeş fuarlarınd­an olan IFAT Eurasia’yı 2015 yılında sektörün hizmetine sunduk. Bölgemizde uluslarara­sı iş birliği ve yatırım olanakları­nın artırılmas­ı hedefini kendine misyon edinen IFAT Eurasia’da bir taraftan yenilenebi­lir enerji ve atık yönetimiyl­e ilgili en son teknoloji ve uygulamala­r sahne alırken, bir taraftan da sektörün paydaşları mevcut ve olası problemler üzerinde bilgi paylaşımı yaparak çözüm arıyorlar".

 ?? ??
 ?? ?? NAMIK SARIGÖL EKO Fuarc  l  k Fuarlar Müdürü
NAMIK SARIGÖL EKO Fuarc l k Fuarlar Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye