NBE - Sektor Ekleri

Eresin Enerji, biyogaz tesisiyle çiftçi ve besiciye elektrik verecek

- HİLAL SÖNMEZ/KAYSERİ

Eresin Enerji, projeleriy­le Türkiye pazarında hızlı büyüyor. İlk projesini Sivas/şarkışla’da hayata geçiren şirket, Yozgat’ın Şefaatli ilçesinde 20 milyon dolarlık Ges-biyogaz-enerji depolama tesisi için temel attı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Eresin, “Çiftçi ve besicinin ihtiyaç duyduğu enerjiye yüzde 15 civarında daha düşük bir maliyetle ulaşılması­nı sağlayacağ­ız” dedi.

ERESİN Enerji Yatırım Ortaklığı, “yap-beraber işlet-devret” modeliyle, tarım ve hayvancılı­ğa dayalı tüketim tesisleri kurma projesine hız verdi. İlk projesini Sivas’ın Şarkışla İlçesi’nde hayata geçiren şirket, şimdi de Yozgat’ın Şefaatli ilçesinde 20 milyon dolarlık GES-BIyogaz-enerji depolama tesisi için temel attı. Kullandığı Alman teknolojis­iyle özellikle biyogaz üretiminde iddialı olan Eresin’in asıl hedefi ise küçük ölçekli çiftçi ve besicileri­n ihtiyaç duydukları enerjiye daha uygun fiyatla ulaşmasını sağlamak.

Kayseri merkezli kurulan Eresin Enerji, Almanya’da da yenilenebi­lir enerji sistemleri sağlayıcıs­ı olarak faaliyet gösteriyor ve bünyesinde 1998 yılından bu tarafa fotovoltai­k, rüzgar, biyogaz ve elektrik depolama sistemleri yer alıyor. Şirket aynı zamanda yine Almanya’da faaliyet gösteren 4E Holding ile de yatırım ortaklığı yapıyor. 4E Holding işbirliğiy­le Türkiye’ye teknoloji ve bilgi transferi yaparak yenilenebi­lir enerji alanında yatırımlar­da bulunuyor. Temelde enerjiye değil tarım ve hayvancılı­ğa yatırım yaptıkları­nı söyleyen Eresin Enerji Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Eresin, “Tarım ve hayvancılı­k sulamasınd­a kullanılan elektrik maliyeti yüksek olduğu için çiftçiler ve besiciler işlerini terk ediyor. Tarım arazileri kuruyor, meralar boşalıyor. Bizde yap-beraber işlet-devret modeliyle tarım alanlarını­n yanına güneş enerji santraller­i, besi çiftçilikl­erinin yanına biyogaz tesisleri kurarak, çiftçi ve besicinin ihtiyaç duyduğu enerjiye yaklaşık yüzde 15 civarında daha düşük bir maliyetle ulaşmasını sağlıyoruz. Bunu yaparken Türkiye’de bugüne kadar kullanılma­mış bir Alman teknolojis­inden faydalanıy­oruz. Alman ortaklarım­ızın 2014 yılında başladığı çalışmalar sonucunda, bir biyogaz

 ?? ??
 ?? ?? MEHMET ERESİN
Eresin Enerji Yat  r  m Ortakl  ğ   Yönetim Kurulu Başkan
MEHMET ERESİN Eresin Enerji Yat r m Ortakl ğ Yönetim Kurulu Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye