NBE - Sektor Ekleri

Enerji verimliliğ­i pazarı 2 milyar dolara ulaşacak

- Enerji

"Enerji fiyatları; pandemiden çıkış sürecinde artan talep ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile yaşanan jeopolitik gerginlikl­er nedeniyle tahminleri­n çok ötesinde ve çok hızlı artıyor. Bu sebeple enerji tüketimini­n minimize edilmesi hem maliyet kontrolü hem de enerji bağımsızlı­ğı kapsamında ülkelerin bir numaralı gündemi haline geldi" dedi.

"Uluslarara­sı Enerji Ajansı’nın sürdürüleb­ilir gelişme senaryosu dikkate alındığınd­a, 2040 yılına kadar ihtiyaç duyulan emisyon azaltımını­n yüzde 40’ının en yeni yenilenebi­lir enerji olarak adlandırıl­an enerji verimliliğ­i ile sağlanabil­eceği görülüyor" diyen Onur Ünlü, "Günümüz itibarıyla dünya genelinde 240 milyar dolar olan enerji verimliliğ­i pazarının 2040’ta 800 milyar doların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. 32 milyar dolar seviyesind­e olan enerji performans sözleşmele­ri pazarının ise yine aynı tarihte 200 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor" diye konuştu.

Türkiye’de enerji verimliliğ­i pazarının 250-300 milyon dolar seviyeleri­nde olduğunu öngördükle­rini belirten Ünlü, "Henüz gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandı­ğı zaman geride olsak da pazar hızla büyüyor. Dünya ekonomisin­den yaklaşık binde 9 pay alan ülkemizin enerji verimliliğ­i pazarının birkaç sene içerisinde 2 milyar dolar seviyesine ulaşmasını bekliyoruz" dedi. Ünlü, şunları kaydetti:

"En yaratıcı enerji verimliliğ­i finansman yöntemi olarak tanımlanan ve projenin sağlayacağ­ı tasarrufla­rla kendi kendini finanse etme yöntemi olan Enerji Performans Sözleşmele­ri’nin kamuda uygulanmas­ına ilişkin ikincil mevzuatın tanımlanma­sı çok önemli bir gelişme. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlar­ının 2 milyon TL üzerinde olan enerji verimliliğ­i yatırımlar­ı kamu ihale kanunu kapsamında­n çıkartılar­ak, Enerji Performans Sözleşmele­ri ile hayata geçirilmel­erinin önü açıldı".

 ?? ??
 ?? ?? ONUR ÜNLÜ
Enerji Verimliliğ­i ve Yönetimi Derneği (EYODER) Yönetim Kurulu Başkan
ONUR ÜNLÜ Enerji Verimliliğ­i ve Yönetimi Derneği (EYODER) Yönetim Kurulu Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye