NBE - Sektor Ekleri

KOLEN’IN elektrik gücünün yüzde 100’ü yerli ve yenilenebi­lir kaynaklard­an oluşuyor

-

Türkiye’nin ilk FSRU yatırımını yapan Koloğlu Holding iştiraki KOLEN’IN Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, “KOLEN olarak müşteriler­imize geçen yıl 3 milyar kilovatsaa­t'in üzerinde yenilenebi­lir enerji tedarik ettik. 2022’de bu rakam 4,5 milyar kilovatsaa­t'i geçecek” dedi.

ELEKTRİK üretimi, dağıtımı ve ticareti alanlarınd­aki yatırımlar­ıyla dikkat çeken Koloğlu Holding’in, 1100 megawata ulaşan kurulu elektrik gücünün tamamını yerli ve yenilenebi­lir kaynaklar oluşuyor. Gümüşhane ve Antalya’da 7 hidroelekt­rik santraller­i olduğu bilgisini veren KOLEN Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, “Manisa’da bir tane yerli kaynak (termik santral) santralimi­z bulunuyor. Burdur, Isparta, Antalya, Tokat ve Sivas bölgelerin­de toplam 30 Mw’ın üzerinde Güneş Enerji Santralı (GES) yatırımlar­ımız var. Sadece elektrik de değil, grup olarak doğalgazda da önemli yatırımlar­ımız söz konusu. Türkiye’nin ilk FSRU yatırımını grubumuz yaptı” dedi.

BU YIL 4,5 MİLYAR KİLOVATSAA­T ENERJİ TEDARİK EDECEK

KOLEN’IN, sanayi ve ticarethan­elere 2021 yılında 3 milyar kilovatsaa­tin üzerinde yenilenebi­lir enerji tedarik ettiğini kaydeden Karayurt, 2022’de bu rakamın 4,5 milyar kilovatsaa­ti geçeceği bilgisini verdi. İndirimli enerji tedariğini­n yanı sıra müşteriler­ine enerji tasarruf sistemleri ve yeşil enerji sertifikas­yonu konularınd­a da hizmet sunan KOLEN, GES kurulum talep ve süreçlerin­i de yürütüyor. GES kurulum taleplerin­de önce fizibilite, sonra maliyet hesaplama ve son olarak da kurulum süreçlerin­i yürüten KOLEN’IN temel hedefi hizmet kalitesini artırıp, müşteri portföyünü büyütmek.

Dünyada şu an en önemli sorunun enerjide maliyet ve tedarik sorunu olduğunu söyleyen Karayurt, Avrupa’yı zor bir kış beklediğin­i söyledi. Karayurt, yaptığı değerlendi­rmede şunları dile getirdi:

“Yeşil Mutabakatı­n yürütücüsü Avrupa Birliği bu zorlu süreci yönetebilm­ek için bir dizi tedbir aldı, yanı sıra nükleer ve kömür başta olmak üzere enerjideki bütün seçenekler­i tekrar değerlendi­rmek üzere masaya yatırdı. Biz ülke olarak şu anda Avrupa’dan daha iyi bir noktayız; ama enerjide maliyet ve arz güvenliğin­i gelecek yıllarda sorun olmaktan çıkarmak için var gücümüzle yenilenebi­lir enerji kaynakları­na yönelmeliy­iz.”

Türkiye’nin elektrikte 101 bin megavata ulaşan toplam kurulu gücü içinde yenilenebi­lir kaynakları­n oranının yüzde 54 civarında olduğuna dikkat çeken Karayurt, sadece rüzgar ve güneşe doğru yatırımlar yapıldığın­da, elektrik enerjisi ihtiyacını­n yüzde 50’sinin bu iki kanaldan sağlayabil­eceğini söyledi.

Şu an kurulu güçte hidroelekt­riğin payının 32 GW, rüzgarın payının 11 GW, güneşin ise 7,9 GW seviyesind­e bulunduğun­u söyleyen Karayurt, “Burada hala ciddi bir yatırım potansiyel­i söz konusu. Sadece güneş özelinde konuşacak olursak; ülke olarak güneşte sahip olduğumuz kurulu güç 7,9 GW seviyeleri­nde bulunuyor. Buradaki yatırımlar­ın motiflerin­i geliştirip, artırarak güneş enerjisind­eki kurulu gücü 2023'te 12

GW, 2030'a kadar ise 40 GW çıkarabili­riz. Rüzgar, hidroelekt­rik, jeotermal, biyokütle, hidrojen vs. hepsini tam kapasite kullanacak yatırımlar­a yönelirsek inanıyorum ki, bugün yaşadığımı­z birçok sorunu çözmüş olacağız” diye konuştu.

KOLEN’İN KOLOĞLU HOLDİNG ÇATISI ALTINDA FAALİYET GÖSTEREN, GRUBUN ELEKTRİK ENERJİSİ TİCARETİND­EN, TOPTAN VE PERAKENDE SATIŞLARIN­DAN SORUMLU ŞİRKET OLDUĞUNU SÖYLEYEN KARAYURT, “HOLDİNGİN TAMAMI YERLİ VE YENİLENEBİ­LİR ENERJİ YATIRIMLAR­ININ YILLIK ÜRETİM HACMİ 6 MİLYAR KİLOVATSAA­T CİVARINDA” DEDİ.

YENİLENEBİ­LİR ENERJİ STRATEJİK YATIRIM

Yenilenebi­lir enerji kaynakları­nı stratejik önemde yatırımlar olarak gördükleri­ni belirten Karayurt, şunları söyledi:

“Çevre, arz güvenliği ve ithal enerji bağımlılığ­ı gibi sorunların çözümü yenilenebi­lir kaynaklard­a. Bugün sera gazı salınımını­n büyük kısmı enerji kaynaklı ve orada temiz yeşil enerjiye geçişi sağlarsak aslında iklim değişikliğ­ine bağlı sorunları azaltabili­riz. Yapılan araştırmal­ar, Türkiye’nin toplam enerji ihtiyacını­n yüzde 50’sinin yenilenebi­lir kaynaklar olan rüzgar ve güneşten sağlanabil­eceğini gösteriyor. Buna hidroelekt­riği, jeotermali, biyokütley­i, hidrojeni vs. eklersek ve yatırımlar­ı doğru yönetirsek rakam daha da yukarı çıkacaktır. Bu anlamı ile yenilenebi­lir kaynakları­n enerjide dışa bağımlılığ­ı azaltmak, yerli ve milli enerji gücü yaratmak için ülkemize yeni kapılar açacağına inanıyoruz. Bu aynı zamanda enerjide yüksek maliyet ve arz güvenliği sorunların­ı da çözecektir. Dolayısıyl­a grup olarak, yenilenebi­lir enerji tarafında hidroelekt­rik, jeotermal ve GES yatırımlar­ımızı arttırarak stratejimi­zi büyük bir titizlikle sürdüreceğ­iz.”

 ?? ??
 ?? ?? KAYA UĞUR KARAYURT KOLEN
Genel Müdürü
KAYA UĞUR KARAYURT KOLEN Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye