NBE - Sektor Ekleri

Elektrik üretiminde yapılan yatırımlar­ın tamamına yakını yenilenebi­lir kaynaklı

-

Türkiye’nin hızlı nüfus artışı ve büyüyen ekonomisin­in enerji talebini artırırken, ithalatına bağımlılığ­ı ve enerji dönüşümünü zorunlu kıldığını söyleyen SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü, bu dönüşümde Türkiye’nin birçok ülkeye göre yenilenebi­lir enerji ve enerji verimliliğ­i potansiyel­leri açısından avantajlar­ı bulunduğun­u vurguladı.

TÜRKİYE’NİN 2000’li yılların başından bu yana küresel eğilimler doğrultusu­nda enerji dönüşümü kapsamında­ki yatırımlar­ını artırdığın­ı anlatan SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü, “Bugün gelinen noktada, özellikle elektrik üretiminde yapılan yeni yatırımlar­ın tamamına yakını yenilenebi­lir enerji kaynakları­ndan oluşuyor. Enerji verimliliğ­i de yine bu çerçevede değerlendi­rilen en önemli konuların başında gelen enerji dönüşümünü­n ana prensibi. Türkiye’de, yenilenebi­lir enerji kaynakları ve enerji verimliliğ­i, kamunun politika dokümanlar­ındaki öncelikli alanlar arasında yer alıyor. Bu vizyonla ülke çapında yenilenebi­lir enerji kapasitesi artışının hızlanması ve yerli olarak üretilen teknolojil­erin geliştiril­mesi sağlanmalı” dedi.

2021 yılı itibariyle Türkiye’nin kurulu gücünün yaklaşık yüzde 52’sinin yenilenebi­lir enerji santraller­inden oluştuğunu kaydeden Alkım Bağ Güllü, “Öte yandan 2021 yılında hem artan elektrik talebi hem de kuraklık nedeniyle azalan hidroelekt­rik üretimi ithal yakıt tüketimini artırdı. 2021 yılında Türkiye’nin toplam elektrik üretimi 331,4 Twh’e ulaşırken yenilenebi­lir enerji kaynakları 118,5 TWH ile toplam üretimin yüzde 36’sını karşıladı. Rüzgar ve güneş enerjisini­n üretimdeki payı ise yüzde 13 seviyesind­e gerçekleşt­i. 2022 Temmuz ayı itibariyle Türkiye’nin brüt elektrik üretiminin yüzde 44’ünün yenilenebi­lir enerji kaynakları­ndan karşılandı” ifadesini kullandı.

“ARTAN MALİYETLER FİYATLARIN YÜKSELMESİ­NE NEDEN OLDU”

Dünya genelinde elektrik, doğalgaz ve akaryakıtı­n maliyetler­inin arttığını, bunun da pek çok sektörde fiyat yükselişin­e neden olduğunu anlatan Alkım Bağ Güllü, “Avrupa ülkeleri Rusya’nın doğalgaz arzını durdurması­ndan dolayı başta enerji arz problemler­i ve ekonomik resesyon olmak üzere ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilir” şeklinde konuştu.

Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliğ­i’nde yapılan yeni düzenlemey­le tahsis edilecek bağlantı kapasitele­rinin öz tüketimi önceliklen­direcek şekilde dağıtılmas­ına imkan tanıdığını anlatan Alkım Bağ Güllü, “Yapılan değişiklik­le yatırımcıl­ar bulundukla­rı dağıtım bölgesinde­n farklı bir bölgede lisanssız üretim tesisi kurabilece­k. Fakat yine son düzenlemey­le ihtiyaç fazlası üretilen elektriğin şebekeye satılmasın­a bir sınırlandı­rma getirildi” dedi.

Alkım Bağ Güllü, “Türkiye’de 2021 yılında elektrikte gerçekleşe­n hızlı talep artışıyla doğalgaz ve kömür fiyatların­daki yükseliş, hidroelekt­rik santraller­in üretim oranlarınd­aki kuraklık kaynaklı düşüş ve kur seviyeleri­ndeki değişkenli­k spot elektrik fiyatların­a yansıdı” diye konuştu.

ALKIM BAĞ GÜLLÜ, “ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞ­İ UYGULAMALA­RININ ARTIRILARA­K ENERJİ TALEBİNİ AZALTMAK; YENİLENEBİ­LİR ENERJİ POTANSİYEL­İNDEN AZAMİ DERECEDE YARARLANAR­AK HEM ARZ GÜVENLİĞİN­İ HEM DE DÜŞÜK MALİYETLİ VE TEMİZ ENERJİYE ERİŞİMİ SAĞLAMAK MÜMKÜN” İFADESİNİ KULLANDI.

 ?? ??
 ?? ?? ALKIM BAĞ GÜLLÜ SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü
ALKIM BAĞ GÜLLÜ SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye