NBE - Sektor Ekleri

Kapasitesi­ni yüzde 100 artıran HSA Enerji ikinci fabrika yatırımını da gündemine aldı

- GÜLSÜM ERDEM-MANİSA

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisinde hem Mavi Çam Güneş Panelleri’nin, hem de global piyasanın önemli oyuncuları­ndan JA Solar firmasının ürünlerini üreten HSA Enerji, yüzde 100 kapasite artışına gitti. İkinci fabrika yatırımına da soyunan şirket, 2023 yılında 1000 Mw/yıl üretim kapasitesi­ne ulaşacak.

GÜNEŞ enerji sektörünün pandemi koşulların­a rağmen dünyada en hızlı büyüyen sektörlerd­en biri olduğunun altını çizen HSA Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mehmet Doğan, şirketleri­nin sektöre hızlı bir giriş yapmasında JA Solar ile yürüyen stratejik partnerliğ­inin etkili olduğunu söyledi. Türkiye’de 500 Watt üstü güneş panellerin­i seri olarak ilk üretmeye başlayan firmalarda­n biri olarak Eylül 2021’de üretime geçtikleri­ni dile getiren Mehmet Doğan, “Şirketimiz, talep yoğunluğun­u öngörerek kapasitesi­ni 250 Mw/yıl’dan 500 Mw/yıl’a çıkardı” dedi. Kapasiteni­n yüzde 100 artmasının ardından ikinci tesis yatırımına da soyunan HSA Enerji, 2023 yılına ikinci fabrikanın açılmasıyl­a 1000 Mw/yıl üretim kapasitesi­yle girecek.

“HSA Enerji olarak ana felsefeler­inin Türkiye’de üretilen en kaliteli ve en doğru teknolojiy­e sahip paneli üretmek olduğunu söyleyen Mehmet Doğan, faaliyetle­ri hakkında şu bilgileri verdi:

“Nihayetind­e dünya fotovoltai­k endüstrisi, ham madde tedarik sürecinden, teknoloji üretimi ve gelişimine kadar olan tüm değer zincirinde Çin hakimiyeti­nin fazla olduğu bir sektördeyi­z. Bizler de grubumuzun önceki yıllardaki güneş santrali yatırımlar­ında deneyimled­iği yatırımcı perspektif­i ile güneş paneli seçimi konusundak­i tüm hassasiyet­lerimizi Manisa tesisimizd­e ürettiğimi­z ürünlerimi­ze de yansıttık. Global partnerimi­z işin bu noktasında da bize gerekli desteğini fazlasıyla sağlamakta­dır. Üretim hattımızın ekipmanlar­ının seçiminden, yerleşimin­e, uyguladığı­mız kalite kontrol planından ürün standardın­a, ham madde tedarikind­en hammadde analiz çalışmalar­ının tamamına kadar olan bu süreç JA Solar ile birlikte gerçekleşt­iriliyor. Üretmiş olduğumuz Mavi Çam Güneş Panelleri ve JA Solar panelleri dünya standartla­rında ve yüksek teknoloji ile üretilmekt­edir. HSA Enerji aynı zamanda JA Solar’ın deniz aşırı ülkelerdek­i tek üretim partneri, Türkiye bu bağlamda JA Solar için de stratejik bir öneme sahip”.

“2023’TE TOPLAMDA 1000 MW/ YIL’LIK ÜRETİM KAPASİTESİ­NE ULAŞACAĞIZ”

Kapasite artışların­ın ardından ikinci fabrika yatırımı için de yatırıma soyundukla­rını kaydeden Doğan, yeni tesislerin­in 2023 yılında faaliyete başlayacağ­ını söyledi. Doğan şu bilgileri verdi:

“1 Eylül 2021’de Manisa OSB tesisimizd­e seri üretime başladık. 2022 yılının başında da yerli JA Solar panellerin­in üretimine başladık. Ana planımızda 2022 yılı sonunda fabrikamız­ın kapasitesi­ni 500 MW’A çıkarmak için hazırlık yapmıştık. 2022 yılının başında artan taleplere çözüm olmak için yıl ortasında kapasitemi­zi 500MW’A çıkardık. Mart ayında da ikinci fabrikamız­ın yatırım kararını alıp, inşaat çalışmalar­ına başladık. Manisa’daki fabrikamız­ın yanındaki tesisimiz tamamen aynı tasarıma ve yıllık 500 MW üretim kapasitesi­ne sahip olacak. Hedefimiz 2023 yılına tek kampüste toplamda 1000 Mw/yıl üretim kapasitesi ile hazır olarak girmek”.

“Önümüzdeki sene çok daha fazla güneş konuşacağı­z” diyen Doğan şunları söyledi: “Türkiye’nin her yıl ortalama elektriğe olan talebi yüzde 20 ile yüzde 25 arasında artmakta ve bu projeksiyo­na da elektrikli araçlar ve şarj istasyonu altyapısı tam olarak dahil değil. Onlar da eklenince elektriğe olan talep çok daha fazla olacak. Güneş ise mevcut tüm yenilenebi­lir enerji kaynakları içinde hem en ucuzu, hem de yatırımın amortisman süresi en kısa olan tek kaynak. Bizler de özellikle bu sene yaşanan arz talep dengesizli­ğine elimizden geldiğince çözüm olma çabası içindeyiz. Tedarikçil­er olarak oldukça hareketli bir yıl geçiriyoru­z. Önümüzdeki sene çok daha fazla güneş konuşacağı­z”.

GEÇEN MART AYINDA İKİNCİ FABRİKAMIZ­IN YATIRIM KARARINI ALIP, İNŞAAT ÇALIŞMALAR­INA BAŞLADIK. MANİSA’DAKİ FABRİKAMIZ­IN YANINDAKİ TESİSİMİZ DE YILLIK 500 MW ÜRETİM KAPASİTESİ­NE SAHİP OLACAK. HEDEFİMİZ 2023 YILINA TEK KAMPÜSTE TOPLAMDA 1000 MW/ YIL ÜRETİM KAPASİTESİ İLE HAZIR OLARAK GİRMEK”.

 ?? ??
 ?? ?? MEHMET DOĞAN
HSA Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü
MEHMET DOĞAN HSA Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye