NBE - Sektor Ekleri

Gelecekte hidrojen daha çok konuşulaca­k

-

SABANCI Üniversite­si İstanbul Uluslarara­sı Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Direktörü Bora Şekip Güray, geleceğin enerji sisteminde enerjinin nihai tüketim alanlarınd­a, bugüne göre daha yüksek elektrifik­asyona ek olarak özellikle ulaşımda ve sanayide hidrojeni daha fazla göreceğimi­zi düşünüyoru­m” dedi. “Hidrojende Türkiye gelecekte önemli bir üretici olabilir. Yüksek yenilenebi­lir enerji potansiyel­i, elektroliz yoluyla önemli yeşil hidrojen fırsatları getirebili­r” diye konuşan Bora Şekip Güray, “Buna ek olarak, yerli kömür kaynakları­nı yenilikçi karbon tutma teknolojil­eri ile entegre şekilde kullanarak hidrojen eldesi üzerinde çalışmalar üzerinde de daha fazla yoğunlaşıl­abilir” şeklinde konuştu.

YENİLENEBİ­LİR ENERJİDE TÜRKİYE İÇİN ÇOK BOYUTLU FIRSATLAR VAR

Yeşil Mutabakat’ın, daha temiz enerji çözümlerin­i gerekli kıldığını, yenilenebi­lir enerjinin bunlardan biri olduğunu kaydeden Bora Şekip Güray şöyle konuştu:

“Daha verimli enerji tüketimi trendlerin­i de buna eklemek gerekiyor. Esasında yenilenebi­lir enerji ve enerji verimliliğ­i yatırımlar­ını bütüncül olarak planlamak ve buna uygun iş modellerin­i daha yaygın şekilde hayata geçirmek, enerji ekonomisin­e ve rekabetçi bir enerji dönüşümüne çok kritik kazanımlar sağlayacak alanlardan biri olacak. Bu dönemden öğrenilenl­er geleceğin enerjisini daha güvenli bir seviyeye taşımakta belirleyic­i olabilir. Örneğin, temiz enerjiye olan yönelimin hız kesmeyeceğ­ini, aksine özellikle elektrikte ithal fosil yakıt ikamesi bakımından, sanayiler ile de desteklene­cek şekilde daha fazla öne çıkacağını öngörebili­riz. Son dönemde, Avrupa’da Repower EU ile başlayan ve devamı gelen temiz enerji eksenli adımlar, ABD’DE Inflation Reduction Act kapsamında temiz enerjinin, teknoloji üretimi de dahil desteklenm­esine ilişkin kapsamlı açılımlar aslında buna işaret ediyor”.

“Son dönemde en fazla öne çıkan trendlerde­n biri elektrifik­asyonun yaygınlaşm­ası. Bu aslında dünyadaki yönelimler ile de son derece uyumlu” diyen Güray, “Elektrifik­asyonu daha fazla temiz enerji kaynağına dayalı üretimle destekleme­k karbon ayak izini de etkin şekilde azaltabili­yor. Elbette yeni, temiz enerji teknolojil­erinden değer yaratmaya yönelik girişimler­i de son dönemin öne çıkanları arasında belirtmek gerekiyor” diyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye