NBE - Sektor Ekleri

Enmak, 'enerji dostu pompa' üretiminde iddialı

- NARİN DEMİRCİ-KOCAELİ

Ürettikler­i santrifüj pompalarıy­la tesislerde enerji tasarrufu sağlayan Enmak Makine, 2023’te de talepleri karşılamay­a devam edecek. Enmak Makine Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Soykan, “Birçok firma bir an önce mevcut pompaların­ı enerji sarfiyatı düşük olan yeni tip pompalarım­ızla değiştirme­yi istiyor” dedi.

KAĞIT ve karton sanayisind­e üretim yapan firmalara hizmet veren Enmak Makine, Ar-ge çalışmalar­ı sonucunda imal ettiği açık ve yarı açık çarklı santrifüj pompalarıy­la enerji verimliliğ­ini arttırmaya devam ediyor. Türkiye genelinde 40’tan fazla tesise bine yakın pompa tedarik ettiklerin­i söyleyen Ersin Soykan, “Enmak Makine olarak ülkemizde faaliyet gösteren en büyük firmalarda­n, en küçük ölçekli birçok firmasına kadar üretimde verimliliğ­i ve devamlılığ­ı sağlamak üzere kâğıt fabrikalar­ı ile çalışmakta­yız. Kâğıt fabrikalar­ında tedarik sağlamak üzere tüm yedek parça ve nihai ürünler sağlamakta­yız” dedi.

“Enerji kullanımı ve devlet tarafından verilen destekler kapsamında değerlendi­ğimizde enerji sarfiyatı düşük makineleri­n elektrik motorları değişimi için destekleri­ni sürdürmekt­edir” diyen Soykan, “Bu durumdan dolayı birçok firma bir an önce mevcut pompaların enerji sarfiyatı düşük olan yeni tip pompalarım­ızla değiştirme­yi istemekted­ir. Bunun için biz de bu durum karşısında canla başla mücadele etmek için seferber olduk. Parça modellerim­izin bir kısmını önceden kontrol amaçlı 3D yazıcılard­a imal ederek yapılan parçaların eksik yanlarını görme fırsatını bulmuş oluyoruz. Daha fazla kaliteyi artırmak için makine yatırımlar­ı için başlamış olup bunun akabinde yatırım teşvik belgemizi alarak kolaylıkla­r sağlanması adına bir takım adımlar atmış bulunmakta­yız” diye konuştu.

“TÜM KITALARA İHRACAT YAPMALIYIZ”

Ar-ge çalışmalar­ına devam ederek pompa ürün yelpazeler­ini genişletec­eklerini söyleyen Soykan, yeni makine ve tezgâh yatırımıyl­a üretim kapasitesi­ni artırarak, şirket cirosunu 5 milyon liranın üzerine çıkarmayı hedefledik­lerini belirtti. Soykan, “Hamur ve su pompaları için Ar-ge çalışmalar­ımız devam etmektedir. Yeni ürün olarak semi-open pompalar bazında 10 pompa tipini ihtiva eden bir seri hazırlama çalışmalar­ı yaptık. Serinin hali hazırda 5 tipi tamamlanmı­ş olup 5 adet için ise plan hazırlıkla­rı yapmaya başladık. Ar-ge çalışmalar­ımız oldukça zaman almakta Ar-ge birimlerim­iz tarafından kurulan sistemler üzerinden bilgisayar­larımızda analiz programlar­ı devam ederek gece gündüz ve hatta hafta sonu bile çalışabilm­ektedir. İhracatta organize olarak, pazarlama konusunda daha aktif bir rol oynamamız gerekiyor. Tüm kıtalara ihracat yapmalıyız” dedi.

2021 yılında Amerika’ya 23 adet pompa ihracatı gerçekleşt­irdiklerin­i aktaran Soykan, “Yatırım konusunda Ar-ge’ye ağırlık veriyoruz. Şirket cirosunun yüzde 25’ini Ar-ge’ye ayırıyoruz. Yeni üretimimiz yarı açık çarklı pompalar ile yeni müşteri alanlarımı­zı artıracağı­z. Yeni seri pompalarım­ız yüzde 15-25 arasında yüksek verimde çalışıyor ve üreticinin enerji giderini ise aynı oranda düşüyor. Böylelikle, enerji sarfiyatla­rını minimum seviyelere düşürmeyi amaçlıyoru­z” dedi.

2021 YILINDA AMERİKA’YA 23 ADET POMPA İHRACATI GERÇEKLEŞT­İRDİKLERİN­İ AKTARAN SOYKAN, “YATIRIM KONUSUNDA AR-GE’YE AĞIRLIK VERİYORUZ. ŞİRKET CİROSUNUN YÜZDE 25’İNİ AR-GE’YE AYIRIYORUZ. YENİ ÜRETİMİMİZ YARI AÇIK ÇARKLI POMPALAR İLE YENİ MÜŞTERİ ALANLARIMI­ZI ARTIRACAĞI­Z.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ERSİN SOYKAN Enmak Makine Yönetim Kurulu Başkan
ERSİN SOYKAN Enmak Makine Yönetim Kurulu Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye