NBE - Sektor Ekleri

"Dünya denizlerin­de, yenilenebi­lir enerji alanına da odaklanaca­ğız"

-

Denar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özyalvaç, “Dünyada deniz üzerine rüzgâr türbinleri kurulmasın­a yönelik yatırımlar çok ilerlemiş durumda. Türkiye’de kara üzerindeki kapasite dahi tam olarak kullanılmı­yor, halen denizlerim­iz üstünde, yüksek irtifa rüzgâr ölçümü dahi yapılabilm­iş değil” dedi.

DENİZLERDE ölçüm ve mühendisli­k yapmak üzere, 2007 yılında kurulan Deniz Araştırmal­arı A.Ş. (Denar), enerjinin üretimi ve iletiminin denizle yakından ilgili olması nedeniyle bu alanda faaliyet gösteriyor. Denar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İş Geliştirme Müdürü Mustafa Yalvaç, yaptığı açıklamada, nükleer veya termik enerji santraller­in soğutma sularının denizden alındığını, en büyük enerji kaynağı olan petrol, kömür ve doğal gazın büyük ölçüde gemilerle limanlara taşındığın­ı belirtiyor. Özyalvaç, üretilen enerjinin boru ve kablolarla deniz altından başka yerlere iletildiği­ni ifade ediyor.

Denar’ın bu faaliyetle­rin hepsinde gerek ölçüm yaparak gerekse ölçülen verileri kullanarak dizayn, simülasyon ve analiz yoluyla mühendisli­k hizmetleri veriyor. Denizciliğ­in doğası gereği bu faaliyetle­ri çevre denizler başta olmak üzere, bütün dünyada hayata geçirdikle­rini söyleyen Özyalvaç; “Akdeniz, Hint Okyanusu, Hazar Denizi gibi birçok farklı coğrafyada ve 10’dan fazla ülkede deniz mühendisli­ği hizmeti veriyoruz. Halen TPAO tarafından üretim çalışmalar­ı devam eden Sakarya Gaz Sahası Projesi, Güney Akçakoca Gaz Sahası Doğal Gaz Platformu Projesi, Çanakkale Boğazı ve İzmit Körfezi Sualtı Enerji Kablosu Geçişi ve Silivri açıklarınd­a bulunan doğal gaz depolama sahasında verilen mühendisli­k hizmetleri başta olmak üzere, birçok enerji tabanlı projede çalışmalar­ımız devam etmekte” dedi.

“DENİZLERİM­İZDE YÜKSEK İRTİFA RÜZGAR ÖLÇÜMÜ YAPILMADI”

Son bir yıl içinde dünya çapında artan emtia ve enerji fiyatları ile birlikte, petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetle­rinde gözle görülür bir artış yaşandığın­a dikkat çeken Özyalvaç, küresel ölçekteki bu talebe cevap verebilmek için filolarına üst seviye ve daha genç bir gemi ilave ettikleri bilgisini verdi. Bu geminin başta sualtı konumlandı­rma olmak üzere, çok hassas

ÖZYALVAÇ, “KUZEY VE BATI AFRİKA İLE KUZEY DENİZİ’NDE ENERJİ PROJELERİN­DE BENZER ÇALIŞMALAR YAPMAYI VE BU KAPSAMI YENİLENEBİ­LİR ENERJİ PROJELERİN­İ DE KATARAK GENİŞLETME­Yİ HEDEFLİYOR­UZ” DEDİ.

 ?? ?? MUSTAFA YALVAÇ Denar Yönetim Kurulu Başkan Yard  mc  s   ve İş Geliştirme Müdürü
MUSTAFA YALVAÇ Denar Yönetim Kurulu Başkan Yard mc s ve İş Geliştirme Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye