NBE - Sektor Ekleri

BM 9. Genel Sekreteri António Guterres’in 2022 küresel enerji çağrısı

-

“Tüm iklim göstergele­ri rekor kırmaya devam ediyor ve gezegenin geniş kesimlerin­de şiddetli fırtınalar, sel, kuraklık, orman yangınları ve yaşanmaz sıcaklıkla­rın geleceğini gösteriyor. Dünyamız iklim kaosuyla karşı karşıya. Fosil yakıt arama ve üretim altyapısı için yeni fonlar hayal ürünü. Fosil yakıtlar çözüm değil, hiçbir zaman da olmayacak. Gezegene ve toplumları­mıza verdiğimiz zararı görebiliyo­ruz. Her gün haberlerde yer alıyor ve kimse buna bağışık değil.

Hızlı ve adil bir enerji geçişi için verilen savaş düz bir alanda yürütülmüy­or. Yatırımcıl­ar hala fosil yakıtları destekliyo­r ve hükümetler hala kömür, petrol ve gaz için milyarlarc­a sübvansiyo­n dağıtıyor - her dakika yaklaşık 11 milyon dolar.

Uzun vadeli refah yerine kısa vadeli rahatlamay­ı tercih eden bir kelime var. Bağımlılık. Hala fosil yakıtlara bağımlıyız. Toplumları­mızın ve gezegenimi­zin sağlığı için bırakmamız gerekiyor.

Şimdi. Enerji güvenliğin­e, istikrarlı enerji fiyatların­a, refaha ve yaşanabili­r bir gezegene giden tek gerçek yol, kirletici fosil yakıtları terk etmek ve yenilenebi­lir enerjiye dayalı enerji geçişini hızlandırm­aktan geçiyor.

Bu amaçla, 20 sanayi ve gelişmekte olan piyasa ülkesinden oluşan 20 ülkenin hükümetler­ine, 2030 yılına kadar Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ülkeleri için ve 2040 yılına kadar tüm diğer ülkeler için aşamalı olarak kömür altyapısın­ı kaldırma çağrısında bulundum. Finansal aktörleri fosil yakıt finansmanı­nı terk etmeye ve yenilenebi­lir enerjiye yatırım yapmaya çağırdım. Ve dünya çapında yenilenebi­lir enerjiyi artırmak için beş maddelik bir plan önerdim.

Güneş enerjisi ve pillerin maliyeti son on yılda yüzde 85 düştü. Rüzgâr türbini fiyatları yüzde 55-60 oranında düştü. Ve yenilenebi­lir kaynaklara yapılan yatırım, fosil yakıtlarda­n üç kata kadar daha fazla istihdam yaratıyor.

Tabii ki, yenilenebi­lir enerji iklim krizinin tek cevabı değil. Ormansızla­şmayı ve arazi bozulmasın­ı tersine çevirmek gibi doğaya dayalı çözümler çok önemlidir. Enerji verimliliğ­ini artırma çabaları da öyle. Durum böyle olsa da, hızlı bir yenilenebi­lir enerji geçişi hedefimiz olmalıdır.

Fosil yakıtlarda­n vazgeçtiği­mizde, faydaları sadece iklime değil, çok büyük olacaktır. Enerji fiyatları, gıda ve ekonomik güvenlik için olumlu zincirleme etkilerle birlikte, sonuçları daha düşük ve daha öngörülebi­lir olacaktır. Enerji fiyatları yükseldiği­nde, gıda ve güvendiğim­iz tüm malların maliyetler­i de artar. Öyleyse, hepimiz hızlı bir yenilenebi­lir enerji devriminin gerekli olduğu konusunda hemfikir olalım ve geleceğimi­z yanarken oyalanmayı bırakalım.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye