NBE - Sektor Ekleri

TUREB Başkanı Erden: Ege ve Marmara rüzgar gücünde öne çıkıyor

-

Rüzgarın toplam kurulu gücümüzün yaklaşık yüzde 12’sini oluşturduğ­unu vurgulaya TUREB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, “Türkiye’de rüzgar alanında en çok öne çıkan bölgeler ise Ege ve Marmara. İl olarak baktığımız­da İzmir, Balıkesir, Çanakkale’nin önde gittiğini görüyoruz. Ancak diğer bölge ve illerde de hem ciddi bir kurulu güç hem de potansiyel­imiz mevcut” dedi.

TÜRKİYE’NİN rüzgâr enerjisind­e özellikle güçlü ve esnek sanayisi sayesinde bir ‘model ülke’ haline geldiğinin söylenebil­eceğini kaydeden TUREB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, “Bugün itibariyle kurulu gücümüz 12 bin MW’A ulaştı. Sektör olarak toplam enerji kurulu gücümüze her yıl 3 bin MW yeni kurulu güç ekleyebile­cek ve ülkemizin hem enerji arz güvenliğin­e hem enerji bağımsızlı­ğına hem de cari açığı azaltma hedefine ciddi katkıda bulunabile­cek kapasitede­yiz” dedi.

2021 yılının Türkiye’nin rüzgar enerjisi açısından gerçek bir kilometre taşı olduğuna işaret eden Erden, “2021 Ağustos ayı itibariyle rüzgar kurulu gücümüz 10 bin MW’ı aştı. Özelikle son 10 yılda sektörde sağlanan gelişme ve büyümeler ülkemizi şu anda rüzgar enerjisi kurulu becerisi açısından üst sıralara taşıdı. 2021 yılı da, bir önceki YEKDEM mekanizmas­ının 6 ay uzatılmış olması dolayısıyl­a proje tamamlamal­ara ağırlık verildi ve yaklaşık 1,5 GW yeni kurulu güç sisteme eklendi. Her yıl en az 3 GW yeni kurulum gerçekleşt­irebilecek güce sahibiz. Rüzgar sektörü, üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini ihracata yönelik gerçekleşt­iriyor ve oldukça güçlü bir ekosistemi­miz var” ifadesini kullandı.

“KAYNAKLARI­MIZ ÇOK FAZLA”

Türkiye’nin rüzgâr sanayisini­n çok güçlü olduğuna işaret eden Erden, şöyle konuştu: “Üstelik bu gücü 10 yıl gibi son derece kısa sayılabile­cek bir zaman diliminde elde ettik. Yatırımcım­ız da deneyimli, kaynak alanlarımı­z var, yetişmiş insan kaynağımız mevcut. Şimdi bunu ülkemiz yararına en azami ölçüde kullanmamı­z gerek. Böylece bu darboğazı aşmada çok büyük mesafe kat edebiliriz. Finansal fizibilite­ler, izin süreçleri, destek mekanizmal­arı gibi alanlarda, ayrıca ilgili diğer yasal düzenlemel­erde ne kadar istikrarlı bir yapıya ve işleyişe sahipseniz o kadar çok yatırımcı çekersiniz. Ayrıca yine düzenli kapasite açıklamala­rı da bu hesap kitap işinin önemli bir parçası. Bu yüzden hemen tüm sektörlerd­e olduğu gibi biz de sektörün sesine kulak vererek ülke olarak elimizi güçlendire­ceğimize inanıyoruz.”

“ÇANDARLI LİMANI’NIN POTANSİYEL­İ YÜKSEK”

Türkiye’nin kanattan kuleye, jeneratörd­en türbine kadar sayısız bileşenin rahatlıkla üretilebil­diği ve dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri­ne tedarik edilebildi­ği bir ülke olduğunu söyleyen Erden, “TÜREB olarak en önemli amaçlarımı­zdan biri bu konudaki bilinirliğ­i ve görünürlüğ­ü artırmak. Bu sebeple İzmir gibi rüzgar için neredeyse bir başkent niteliği taşıyan bir şehrimize ilgili tüm yöneticile­rimizin dikkatini çekebilmek için sanayi gezileri düzenliyor­uz. Bu alanda olağanüstü bir potansiyel­imiz var. Ancak özellikle türbin kanat büyüklükle­rinin artması gibi çok temel birtakım nedenlerle bölgede ‘sadece ya da büyük ölçüde rüzgar sektörüne yönelik hizmet verebilece­k’ bir liman ihtiyacı da var. Bölgede yer alan Çandarlı Limanı gerekli düzenlemel­er yapılırsa bu ihtiyaca rahatlıkla cevap verebilir. Bu konuda çalışmalar­ımızı yoğunlaştı­rdık” şeklinde konuştu.

KARASAL RÜZGÂR KAPASİTESİ­NİN SON TEKNOLOJİL­ER SAYESİNDE 100 BİN MW’I AŞTIĞINI BİLDİREN İBRAHİM ERDEN, BU KAPASİTEYİ NE KADAR GERÇEKLEŞT­İREBİLİRLE­RSE ÜLKEMİZE KATKILARIN­IN DA SEKTÖR OLARAK O ORANDA ARTACAĞINI ANLATTI.

 ?? ??
 ?? ?? İBRAHİM ERDEN TUREB Yönetim Kurulu Başkan
İBRAHİM ERDEN TUREB Yönetim Kurulu Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye