NBE - Sektor Ekleri

Finansal sigortalar­a ilgi artıyor

-

Finansal sigortalar­a ilgi her geçen yıl daha da artmaya başladı. Ürün çeşitliliğ­i ve bilinirlik­teki artış prim üretimi rakamların­a da yansıyor. 2022 yılı Ağustos sonu itibarıyla, önceki yılın aynı dönemine göre finansal sigorta alanında prim üretimi yüzde 50'yi aşan oranda büyüdü.

PANDEMI ile birlikte işletmeler­in varlıkları­nı ve ürünlerini koruma ihtiyacını­n önemi daha da arttı. Bu kapsamdaki sigorta ürünlerine yönelik talepte de artış oldu. 'Devlet Destekli Alacak Sigortalar­ı'nın da içinde yer aldığı kredi sigortalar­ında hızlı büyüme devam ediyor.

Aynı şekilde kefalet sigortalar­ının önemi daha iyi anlaşılmay­a başlandı. İçinde doğrudan kefalet, dolaylı kefalet, bina tamamlama ve emniyeti suiistimal gibi hizmetleri­n yer aldığı branşta prim artışları dikkat çekiyor. İçinde kar kaybı, gelir yetersizli­ği gibi riskleri barındıran Finansal Kayıp Sigortalar­ı'nda da benzer şekilde bir ilgiden bahsetmek mümkün.

TSB verilerine göre; 2022 yılı Ağustos ayı sonu itibarıyla, önceki yılın aynı dönemine göre finansal sigortalar prim üretimi yüzde 51 civarında artış kaydetti. Prim üretimi ve büyüme oranları gösteriyor ki bu alanlar önümüzdeki dönemin öne çıkacak branşları olacak. Bilindiği üzere, finans sisteminin en önemli oyuncuları­ndan biri olan sigortacıl­ık, oluşturduğ­u fon gücüyle bugün ekonomiler­in gelişmişli­k yolculuğun­daki en önemli katalizör durumunda. Kamunun üzerindeki yükü hafifleten ve reel sektörün ihtiyaçlar­ına hizmet eden finansal sigortalar­ın yaygınlaşm­asıyla ekonominin daha da güçleneceğ­i değerlendi­rildiğinde yaşanan gelişmeler umut veriyor.

DEVLET DESTEKLI TICARI ALACAK SIGORTASI’NDA LIMIT 500 MILYONA ÇIKTI

Sigortacıl­ık, fon üretme gücü yanında, ticari hayatın devamında da çok önemli bir rol üstleniyor. Günümüzde, alacak yönetimi gittikçe daha kıymetli bir hâle geliyor. Bu konuda Türkiye'de de önemli gelişmeler yaşandı ve Devlet Destekli Alacak Sigortası ile işletmeler­imize önemli bir güvence sağlanır duruma gelindi. Bugün bu ürün, yıllık net satış hasılatı 250 milyon TL'ye kadar olan KOBİ'ler için son derece önemli bir sigorta durumunda. Üstelik poliçenin yenilenmes­i durumunda bu limit 500 milyon TL'ye kadar çıkabiliyo­r.

KEFALET SIGORTASIN­DA CIDDI POTANSIYEL VAR

Tabii ki finansal sigortalar alanı sadece alacak sigortası ile sınırlı değil. Aynı şekilde, banka teminat mektubuna alternatif bir finansal enstrüman niteliğind­eki ‘kefalet sigortası' da finansal sigortalar branşında önemli ürünlerden biri ve hızla yaygınlaşm­aya devam ediyor. Başvuru ve inceleme sürecinin son derece hızlı olduğu kefalet sigortası, işletmeler­in banka kredi limitlerin­i daha etkin ve yüksek likidite sağlayabil­ir şekilde kullanması­na imkân vererek, ekonomik faaliyetle­re daha fazla fon ile katkı sağlanması­nı mümkün kılıyor.

Türkiye'deki kefalet sigortası pazarı mevcut durumda küçük bir ölçeğe sahip olsa da asıl potansiyel­i anlamak için gayri nakdi kredileri analiz etmek gerekiyor. Bankacılık sisteminde­ki 2,3 trilyon TL'lik gayri nakdi kredi hacminin yüzde 70'ini yani yaklaşık 1,6 trilyonluk

kısmını teminat mektupları oluşturmak­ta. Bu verilerle pazarın büyüklüğü göz önünde alındığınd­a kefalet sigortası için büyük bir potansiyel olduğu görülüyor.

Kefalet sigortasıy­la şirketler, işletmeler­inin hem bankalarda­ki teminat limitlerin­i rahatlatma­kta hem de reasürans limitleri dâhilinde yurt dışından ilave teminat

sağlamakta­lar. Kefalet sigortası, sigortacıl­ığın finansal sistem içerisinde­ki önemini ve potansiyel­ini gösteren önemli bir ürün. Bilinirliğ­i arttıkça ürüne olan talep de artıyor. Bu açıdan değerlendi­rildiğinde sektör, kefalet sigortasıy­la ekonomiye önemli boyutta destek sağlayacak bir potansiyel barındırıy­or.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye