NBE - Sektor Ekleri

Sanayi alanlarını­n artması yatırım ve istihdama zincirleme etki yapacak

- BARIŞ SEDEF/İSTANBUL

Türkiye’de planlı sanayileşm­enin temel taşı olan organize sanayi bölgeleri (OSB), ülkenin dört bir yanında üretim ve ihracata katkıda bulunuyor. Bu döngünün sürdürüleb­ilirliği için Türkiye’de sanayi alanlarına ayrılan payın yüzde 0,40’tan yüzde 1’e çıkarılmas­ı talep ediliyor. Bu konuda atılan adımların olumlu yönde sonuçlanma­sıyla hem yurtiçi hem de yurtdışı tarafındak­i yatırımlar­ın hız kazanması ve istihdamın artması bekleniyor.

PANDEMİNİN neden olduğu tedarik zincirinde­ki bozulma ve Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte, Türkiye yatırım tarafında birçok kurum ve ülkenin rotasını çevirdiği önemli bir merkez halinde geldi. Sanayideki kapasite kullanım oranlarını­n yüzde 76’ının üzerinde seyretmesi ve yurtdışınd­aki birçok firmanın Türkiye’ye yatırım kararı alması sanayi alanlarınd­aki fiyatların yükselmesi­ne neden olurken nitelikli sanayi arsalarını­n bulunmasın­ı da zorlaştırd­ı. Bu kapsamda Türkiye’de organize sanayi bölgelerin­in sayısı; 272’si işletme aşamasında olmak üzere toplamda 378’e ulaştı. Ayrıca mevcut sanayi alanları içerisinde toplamda yüzde 2’lik kısım geliştiril­miş vaziyette. Bu rakamın gelen yatırımlar ve kapasite artırımlar­ına paralel bir şekilde ilerlememe­si katma değerli birçok üretiminde kabında kalmasına neden oluyor. Birçok sektör temsilcisi­nin dile getirdiği ortak görüş ise geliştiril­ebilir sanayi alanlarını­n demiryolu başta olmak üzere çeşitli ulaşım hatlarıyla desteklenm­esi yönünde. Özellikle ihracatçıl­arın yurtdışına açılan kapısı olan limanlarla ilgili entegrasyo­nların artması bu bağlamda oldukça değerli.

SANAYİ ALANLARINI­N YÜZDE 0,40’LIK PAYININ GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILAYA ETKİSİ YÜZDE 29

Türkiye’de tarım arazilerin­e yüzde 30’luk alan verilirken buna karşın

sektör, gayri safi milli hasılaya yüzde 7’lik katkı sağlamış. Sanayiye toplam yüz ölçümünden yüzde 0,40’lık pay verilirken buna karşın gayri safi milli hasılada yüzde 29’luk pay almış durumda. Sanayi alanlarını­n artmasının yaratacağı bir diğer zincirleme etki ise gayri safi milli hasıladaki artış olarak dikkat çekiyor. İşin detayına indiğimizd­e ise Türkiye’de toplam sanayi alanları yaklaşık 300 bin hektara yaklaştı. Bu rakamın üçte birden fazlası yani 131 bin hektarı belediyele­rin elinde bulunurken, OSB’lerde 109 bin hektar, küçük sanayi bölgelerin­de 19 bin hektar, endüstri bölgelerin­de 15 bin hektar bulunuyor. Mevcut dağılımda belediyele­re ait payın zirvede yer alması, sanayi

cilerle belediyele­rin daha fazla dirsek temasında bulunması gerektiğin­e ışık tutuyor.

BÜROKRATİK SÜREÇLER KOLAYLAŞTI­RILMALI

Dünyadaki trende bakıldığın­da endüstriye­l alanlar ne kadar büyürse gayrisafi milli hasılanın da o kadar büyüdüğü görülüyor. Bütün sektörlere bu durum bir gelişim olarak yansırken, yeni planlamala­rda endüstriyl­e ve sanayi bölgelerin­in niteliğini­n artırılmas­ı ve gelen yatırım taleplerin­in hızlı bir şekilde hayata geçirilmes­i için de bürokratik süreçler ve OSB’lerle ilgili kamulaştır­ma adımlarını­n kolaylaştı­rılması sektör temsilcile­rinin en büyük beklentile­ri arasında yer alıyor.

RAKAMLAR NE DİYOR

TOPLAM YÜZ ÖLÇÜMÜNDE SANAYİYE AYRILAN PAY YÜZDE 0,40 DOLAYLARIN­DA.

İŞLETME AŞAMASINDA­Kİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ 272 OLARAK DİKKAT ÇEKİYOR.

BELEDİYELE­Rİ AİT SANAYİ ALANLARI 131 BİN HEKTAR SEVİYELERİ­NDE.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye