NBE - Sektor Ekleri

Memiş Kütükçü: Organize sanayi bölgeleri ülke sanayisini­n lokomotifi olmayı sürdürecek

-

Organize sanayi bölgelerim­iz, Türkiye’nin sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleşt­iriyor. 2 milyon 486 bin istihdamla Türk sanayisini­n toplam istihdamın­ın yüzde 50’sini karşılıyor. Tüm bunlar gösteriyor ki, organize sanayi bölgelerim­iz, Türk sanayisini­n lokomotifi olma sorumluluğ­unu devam ettiriyor.

DÜNYA büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçiyor. Pandemi ile birlikte ivme kazanan bu süreç, Türk sanayisini ve ekonomimiz­i de etkiliyor. Özellikle tüm dünya ile birlikte ülkemizde de etkisini sürdüren yüksek enflasyon, enerji, hammadde, lojistik başta olmak üzere her alanda olağan üstü artan maliyetler üretimi zorluyor, işletmeler­imizin işletme sermayesi ihtiyaçlar­ını artırıyor. Ancak son dönemde yaşanan tüm bu zorluklara rağmen, organize sanayi bölgelerim­iz üretime, istihdama ve ihracata aralıksız devam ediyor. Şu anda ülkemizdek­i organize sanayi bölgelerin­in sayısı 272’si işletme aşamasında olmak üzere toplam 378’e ulaştı. OSB olmayan ilimiz kalmadı. Organize sanayi bölgelerim­iz, Türkiye’nin sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleşt­iriyor. 2 milyon 486 bin istihdamla Türk sanayisini­n toplam istihdamın­ın yüzde 50’sini karşılıyor. Tüm bunlar gösteriyor ki, organize sanayi bölgelerim­iz Türk sanayisini­n lokomotifl­iğini yapmaya devam ediyor.

EN PLANLI SANAYİ ALANLARI OSB’LERDE

Yatırımcıl­arımızın organize sanayi bölgelerim­ize gösterdiği ilgi ise memnuniyet verici. Türkiye’nin en planlı sanayi alanları olan OSB’lerimiz; yatırım avantajlar­ı ile son derece gelişmiş ve rekabetçi sanayi alt yapısıyla bürokrasid­en uzak tek durak ofis hizmeti anlayışıyl­a önemli fırsatlar sunuyor. Örneğin, OSB içinde yapılacak bir yatırım, OSB dışında yapılacak bir yatırıma göre bir alt bölgenin yatırım teşvik avantajlar­ından faydalanıy­or. Bu da yatırımcıl­arımıza, gümrük vergisi, kurumlar vergisi, SGK işveren payı desteği, faiz desteği gibi alanlarda avantajlar sunuyor. Ayrıca OSB içindeki firmalarım­ıza emlak vergisi muafiyeti, indirimli arsa tahsisi, harç istisnası gibi önemli teşvikler de var. Bu avantajlar­ın yanı sıra, OSB’lerimizin pek çoğu artık sadece fabrikalar­ın olduğu değil, aynı zamanda teknokentl­erin, meslek liselerini­n, itfaiye teşkilatla­rının, ortak sağlık ve güvenlik birimlerin­in, içme suyu ve atık su arıtma tesislerin­in, sosyal alanların olduğu birer yaşam alanı haline geldi. Tüm bunlar yatırımcıl­ar için önemli tercih sebepleri.

PEK ÇOK OSB’MİZ YENİ YATIRIM ALANLARI ÜRETMEKTE VE YATIRIMCIL­ARIMIZA TAHSİS YAPMAKTA ZORLANMAYA DEVAM EDİYOR.

ÜLKEMİZDEK­İ SANAYİ ALANLARINI EN AZ İKİ KATINA ÇIKARMAMIZ LAZIM

Ancak maalesef pek çok OSB’miz yeni yatırım alanları üretmekte ve yatırımcıl­arımıza tahsis yapmakta zorlanmaya devam ediyor. Oysa ki, planlı sanayi alanlarımı­zı hızla artırarak, yatırımcıl­arımızın yatırım iştahını doğru yönetmek zorundayız. Bunun için de, ülkemizdek­i sanayi alanlarını en az iki katına çıkarmamız lazım. Bugün ülkemizde toplam 280 bin hektar sanayi alanımız var, bu alanın da 117 bin hektarı OSB alanı. Gelişmiş ülkelerdek­i sanayi alanlarına bakacak olursak; İtalya’da 650 bin hektar, Fransa’da 922 bin hektar, Almanya’da 1.5 milyon hektar sanayi alanı var. Dolasıyla bizim bu ülkelerle rekabet edebilmemi­z için, sanayi alanlarımı­zı planlı bir şekilde ve hızla bu rakamlara ulaştırmam­ız gerekiyor.

 ?? ??
 ?? ?? MEMİŞ KÜTÜKÇÜ Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK ) Yönetim Kurulu Başkan
MEMİŞ KÜTÜKÇÜ Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK ) Yönetim Kurulu Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye