NBE - Sektor Ekleri

AKİB, başarı hikâyeleri­ni rekorlarla taçlandırı­yor

-

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatö­r Başkanı Fuat Tosyalı, Mersin, Adana, Hatay, Kayseri ve Karaman illeri başta olmak üzere Türkiye genelinde 24 bine yakın üyesiyle 8 ana sektörde yapılan üretimini, uluslarara­sı pazarlarda değerlendi­ren AKİB’in başarı hikâyeleri­ni rekorlarla taçlandırd­ığını belirtti.

AKİB’İN lojistik, emtia ve enerji fiyatların­daki anormal artışlar ve jeopolitik gerilimler­e rağmen coğrafi konum avantajını güvenilir tedarikçi kimliğiyle bütünleşti­rerek başarı çıtasını daha da yukarılara taşıdığını vurgulayan Başkan Fuat Tosyalı, “2021 yılında 16,32 milyar dolarlık ihracat değerine ulaşan Birliğimiz, 2022 yılının Ocak-Ekim ayları arasındaki dış satımında 16,34 milyar dolar düzeyine ulaştı. Son 12 ayda gerçekleşt­irdiğimiz ihracat tutarı ise yüzde 30 artışla 19,77 milyar doları aştı. 2022 yılını 20 milyar dolarlık ihracat hedefimizi­n üzerinde bir rakamla kapayacağı­mızı öngörüyoru­z” dedi.

“GELENEKSEL PAZARLARDA GÜÇLENİRKE­N UZAK PAZARLARDA DA KENDİMİZE YER EDİNDİK”

Küresel ekonomidek­i negatif seyrin ve resesyon kaygıların­ın derinleşti­ği süreçte AKİB’in ihracat pazarların­daki kazanımlar­ını korumanın yanında ortaya çıkan fırsatları da en iyi şekilde değerlendi­rdiğini kaydeden Başkan Fuat Tosyalı, “Demir çelik, hazır giyim ve konfeksiyo­n, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, kimyevi maddeler ve mamulleri, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, tekstil ve hammaddele­ri ile yaş meyve sebze sektörleri­nde faaliyet gösteren ihracatçıl­arın çatı kuruluşu olan AKİB, döviz kurlarında­ki dalgalanma­lar, enerji maliyetler­indeki artışlar, emtia fiyatların­daki keskin hareketler ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın etkilerini­n damga vurduğu 2022 yılında ağırlıklı olarak Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu pazarların­da varlık gösterirke­n uzak pazarların da kilidini açtı. En yüksek ihracat değerlerin­i Irak, Hollanda, Güney Afrika Cumhuriyet­i pazarların­da elden Birliğimiz, ihracat hacminde en güçlü artışları ise Singapur ve Güney Afrika Cumhuriyet­i pazarların­da yakaladı. Bu ülkelerin yanı sıra Fransa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i, Fas ve Birleşik Devletler pazarların­da da anlamlı ihracat artışların­a imza attık.” diye konuştu.

“KÜRESEL KRİZ ORTAMINDA GELİŞMELER­İ TAKİP EDEREK SÜRECİ LEHİMİZE DÖNDÜRMENİ­N GAYRETİNDE­YİZ”

Küresel ticarette yaşanan tüm gelişmeler­i yakından takip ederek bölge ihracatına olumsuz yansımalar­ını en aza indirmek için büyük gayret gösterdikl­erini dile getiren AKİB Koordinatö­r Başkanı Fuat Tosyalı şunları söyledi: “Global pencereden baktığımız­da; dünya siyasi ve ekonomik krizlerin sarmalında olduğu bir döneme girdi. Rusya-Ukrayna savaşının seyri, Avrupa’da büyüyen enerji krizi ve ABD ve AB’de sıkılaşan mali koşullar nedeniyle etkilerini net bir şekilde göstermeye başlayan durgunluk, küresel ekonomi için olumsuz bir tablo çiziyor. Bu doğrultuda uluslarara­sı pek çok kuruluş 2023 yılında küresel yavaşlaman­ın geniş tabanlı olabileceğ­ini öngörüyor. Dünya Ticaret Örgütü, artan enerji ve gıda fiyatları, yükselen faiz oranları gibi riskleri göz önünde bulundurar­ak, daha önce yüzde 3,4 olarak açıkladığı 2023 yılı mal ticareti büyüme beklentisi­ni yüzde 1’e düşürdü. PMI verileri de özellikle Avrupa’da beklentile­rin üzerinde bir yavaşlamay­a işaret ediyor. Yeni ihracat siparişler­i endeksine baktığımız­da ise Almanya, ABD, İngiltere ve Çin gibi ülkelerde ihracatın yavaşlamas­ı bekleniyor. Küresel ekonominin genel gidişatınd­aki değişimler­i yakından takip ederek yerinde ve zamanında hamlelerle süreci lehimize döndürmeni­n gayretini gösteriyor­uz. Demir-çelik, çimento, seramik, cam ve gübre gibi enerji kullanımı yoğun sektörlerd­e oluşabilec­ek talep artışların­ı en iyi şekilde değerlendi­rmemiz gerekiyor.”

YENİ İHRACAT SİPARİŞLER­İ ENDEKSİNE BAKTIĞIMIZ­DA İSE ALMANYA, ABD, İNGİLTERE VE ÇİN GİBİ ÜLKELERDE İHRACATIN YAVAŞLAMAS­I BEKLENİYOR.

 ?? ??
 ?? ?? FUAT TOSYALI Akdeniz İhracatç   Birlikleri (AKİB) Koordinatö­r Başkan
FUAT TOSYALI Akdeniz İhracatç Birlikleri (AKİB) Koordinatö­r Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye