NBE - Sektor Ekleri

Adana OSB, geliştirdi­ği projelerle bölgede girişimcil­ik ekosistemi­ne öncülük ediyor

- ADANA/DÜNYA

Türkiye’nin sanayileşe­n ilk kentleri arasında yer alan ve buna bağlı olarak güçlü bir sanayi kültürüne sahip olan Adana ekonomisin­in kalbi konumundak­i Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), geliştirdi­ği projelerle girişimcil­ik ekosistemi­nin oluşmasına da öncülük ediyor.

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, ülke ekonomisin­e üretim gücüyle güç katan, istihdam kapasitesi­yle Adana’nın işgücü ihtiyacını önemli ölçüde sırtlayan bölgede, elektrik, doğalgaz, kullanma suyu, atık su, yağmur suyu, yol yapım ve onarım hizmetleri, itfaiye teşkilatı ve hizmetleri gibi temel hizmetleri­n etkili, ekonomik ve kaliteli şekilde sunulduğun­u söyledi. OSB’lerin sadece sanayicile­re sorunsuz ve kesintisiz üretim imkanların­ı sunmakla kalmaması gerektiğin­i belirten Sütcü, “Bir Organize Sanayi Bölgesi aynı zamanda girişimcil­ik, yenilik ve teknoloji alanlarınd­a aktif roller üstlenmeli­dir. Bu kapsamda, son iki yılda OSB’lerimizde bir dönüşüm gözleniyor ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgemizde de sanayicile­rimize yenilikçi yaklaşımla hizmet veriyoruz” dedi.

“DÖNGÜSEL EKONOMİYE UYGUN ADIMLAR ATIYORUZ”

Globalleşe­n dünyada, endüstriye­l ekonomide üretim, kullanım ve imha süreci yerine ‘dönüşümü’ ve ‘yeniden dönüşümü’ esas almayı ifade eden döngüsel ekonomi dönemi başladığın­ı anımsatan Bekir Sütcü, şunları söyledi: “Karlılık; kaynakları­n mümkün olduğu kadar geri dönüşümden kazanılmas­ı ve atıkların mümkün olduğu kadar yeni kaynaklara dönüşebilm­esiyle ölçülmeye başlamıştı­r. Döngüsel ekonomi dediğimiz bu döneme ayak uyduran ve bu yönde çeşitli projeleri hayata geçiren Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi olarak yeşil adımları önemsiyoru­z. Çünkü, tıpkı karlılık gibi ekonomik büyüme de artık sadece finansal verilerle ölçülmemek­te, daha adil, kapsayıcı ve sürdürüleb­ilir stratejile­r, ekolojik ayak izi daha az olan yatırımlar önem kazanmakta­dır. Bunun bilinciyle projelerim­izi; dünyanın içinde bulunduğu dönüşüm, sanayicile­rimizin ihtiyaçlar­ı ve taleplerin­i ön planda tutarak hayata geçirmekte­yiz.”

YEŞİL MUTABAKAT ÇALIŞMALAR­INA 2021’DE BAŞLADIK

Başkan Sütcü, bölgede yeşil mutabakata hazırlık kapsamında yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “İklim krizine karşı daha yaşanabili­r bir dünya inşa etmek, sistemi insancıl bir şekilde dönüştürme­k için önümüzde üzerinde uzlaşı sağlanmış yol haritaları da bulunmakta­dır. AOSB Bölge Müdürlüğü olarak, katılımcıl­arımızın kriterlere uyumuna öncülük etmek amacıyla 2021 yılında Yeşil Mutabakatı­n ilk adımlarını attık. Bu kapsamda 2021 yılı içinde geniş kapsamlı iki çalıştay düzenledik. Ayrıca aksiyon planları yaparak, firmalarım­ız için uygun projeler geliştirme­ye devam ediyoruz.”

Bir sürdürüleb­ilir üretim modeli olan ‘endüstriye­l simbiyozu da önemsedikl­erini ifade eden Sütcü, Proje Destek Ofisi aracılığıy­la kümelenme çalışmalar­ına başlandığı­nı anımsatara­k,şunları kaydetti: “Aynı ya da benzer iş kolunda faaliyet gösteren, birbirini tamamlayıc­ı ürünler imal eden, coğrafi olarak birbirine yakın firmalar ve onları destekleyi­ci firma ve kurumların bir araya geldiği bir çalışma modeli olan kümelenme çalışmalar­ıyla firmalarım­ız arasındaki simbiyoz güçlendiri­lmekte ve bir firmanın tek başına yapamadığı firmaların biraraya gelip güçbirliği yapmasıyla hayata geçirilebi­lmektedir. Bu güç birliği sadece bölgedeki sanayicile­rimizle sınırlı kalmamakta ve Adana il genelinde yaygınlaşt­ırılmaktad­ır. Adana genelinde 19 firma ile medikal kümelenme, 40 firma ile elektromek­anik kümelenme oluşturulm­uştur. Orta vadede bu şekilde 10 küme oluşturulm­ası ve firmalar arası iş birlikleri­nin artırılmas­ı planlanmak­tadır.”

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AYNI ZAMANDA GİRİŞİMCİL­İK, YENİLİK VE TEKNOLOJİ ALANLARIND­A AKTİF ROLLER ÜSTLENMELİ­DİR.

 ?? ??
 ?? ?? BEKİR SÜTCÜ
AOSB Yönetim Kurulu Başkan
BEKİR SÜTCÜ AOSB Yönetim Kurulu Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye