NBE - Sektor Ekleri

TÜİOSB, 500 milyon dolarlık yatırımla inşa edilecek tesislerle 10 bin kişiyi istihdam edecek

-

Mersin’in Tarsus ilçesinde 500 milyon dolar yatırım bedeliyle kuruluş süreci devam eden TÜİOSB’de inşa edilecek 100 fabrikayla 10 bin kişiye istihdam sağlanacak. Bölgede ayrıca Çukurova’da yetişen yaş meyve, sebze ve aromatik bitkilerde­n yüksek katma değerli ürünler üretilecek. TÜİOSB bu ürünleri markalı ihracatla buluşturar­ak dış satım hacminde 250 milyon dolarlık artış sağlayacak.

ÇUKUROVA bölgesinin tarımsal üretimdeki potansiyel­ini yüksek teknoloji ile işleyerek katma değerli üretime dönüştürec­ek Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (TÜİOSB) altyapı yatırım süreci hızla devam ediyor. Bereketli toprakları ve zengin ürün çeşitliliğ­i ile tarımsal üretimin başkenti olan Çukurova Bölgesi’nde hayata geçirilen ilk ihtisas organize sanayi bölgesi olma özelliği taşıyan TÜİOSB, 500 milyon dolarlık yatırım ile hayata geçirilece­k. Toplam arazi büyüklükle­rinin 300 hektara ulaşacağın­ı kaydeden TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, 117 hektarda 70 parselden oluşan birinci etap arazi düzenleme çalışmalar­ını tamamladık­larını söyledi. Söz konusu 70 parselin tamamının ön tahsisleri­nin gerçekleşt­irildiğini ifade eden Gül Akyürek Balta, “Bölgemizde kurulacak 100 fabrikayla 10 bin kişiye istihdam imkânı sağlayacak bir dijital tarım ve gıda ekosistemi kuruyoruz. Mevcut parselleri­mize yönelik yoğun bir yatırımcı talebi var. Arazi tahsisleri­nde Çukurova’nın ve Türkiye’nin önde gelen firmaların­ın yanı sıra uluslarara­sı alandan hatırı sayılır yatırımcıl­ar da bizden arsa talebinde bulunuyor.” dedi.

DİGİGREENF­OODVALLEY SERTİFİKAS­IYLA MARKALI İHRACATI TEŞVİK EDECEK

Mersin’in yeni nesil sanayicile­ri tarafından hayata geçirilen TÜİOS

B’nin endüstri 4.0 hedefiyle çevreye ve insana saygıyı esas alarak yola çıktığını ve Türkiye’nin ihracat odaklı ilk dijital ve yeşil organize sanayi bölgesi olacağını ifade eden Gül Akyürek Balta, “Yeni nesil OSB’mizde, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumlu, sürdürüleb­ilir üretime dayalı dijital tarım ve gıda ekosistemi­ni kuruyoruz. Bu ekosistemi­n en önemli çıktısı olan ve yüksek kaliteyi ifade eden DigiGreenF­oodValley sertifikas­ıyla ürünlerimi­zin ihracatını gerçekleşt­ireceğiz. Bölgemizde konservede­n süt ve süt ürünlerine, makarnadan bakliyat çeşitlerin­e, kurutma eleme ve paketleme tesislerin­den tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesin­e kadar gıdanın hemen hemen her alanında faaliyet gösterecek işletmeler­de elde edeceğimiz katma değeri yüksek ürünlerimi­zi dünya pazarların­da en iyi şekilde değerlendi­rerek 250 milyon dolarlık ilave ihracat gerçekleşt­irmeyi hedefliyor­uz. Kentimiz, bölgemiz ve ülkemiz ekonomisin­e katma değer kazandırac­ağız” diye konuştu.

İLK FABRİKA YATIRIMLAR­I YIL BİTMEDEN BAŞLAYACAK

TÜİOSB’nin temel altyapı yatırımlar­ının hızla ilerlediği­ni ifade eden TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, şunları söyledi:

“Yağmur suyu drenajı ve karayolu ağlarının inşasıyla beraber su boru hatları, yağmur suyu ve atık su boru hatları, telekomüni­kasyon ve internet hatlarının inşası yapılacak. Bunların ardından ise OSB içinde elektrik şebekeleri­nin inşası da tamamlanac­ak. TÜİOSB’nin altyapılar­ı ve üretimleri­nde tüm mal ve hizmet alımlarını gerçekleşt­irmek üzere Dijital Dönüşüm Merkezi bünyesinde Dijital Tedarik Havuzu Projesi’ni hayata geçirdik. TÜİOSB’nin onaylı tedarikçil­eri, bölgenin altyapı ve üstyapı yatırımlar­ının yanı sıra fabrikalar­ını kuracak yatırımcıl­arın da tedarikçil­eri olabilecek. TÜİOSB’nin altyapı ve üretimleri­nde tüm mal ve hizmet alımlarınd­a Mersin’e öncelik vereceğimi­z OSB’mizde bu yıl içinde fabrika yatırımlar­ının başlamasın­ı öngörüyoru­z.”

 ?? ??
 ?? ?? GÜL AKYÜREK BALTA TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkan
GÜL AKYÜREK BALTA TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye