NBE - Sektor Ekleri

BUSEB, ticaret hacminde 2,5 milyar dolara ulaşacak

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Yılsonunda 2.5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşacak olan Bursa Serbest Bölge (BUSEB), ihracat odaklı üretim yapan firmaların radarında. Katma değeri yüksek ve teknoloji odaklı yatırımlar­ın yer aldığı BUSEB, ihracatçın­ın limanlara açılan kapısı konumunda.

BURSA Serbest Bölge (BUSEB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, bölgede devam eden yatırımlar­ın istihdamda­n çok teknoloji ve katma değer odaklı olduğuna işaret etti. Bölgede 82 ihracatçı firma bulunduğun­u belirten Yılmaz, yılsonunda 2,5 milyar dolarlık ticaret hacmineula­şacakların­ı söyledi. Mahmut Yılmaz, “İhracattak­i artışla birlikte bölgenin ticaret hacmi de yükselme trendinde. Otomotiv, hava süspansiyo­n sistemleri, demir çelik, kablo ve elektronik sektörleri gibi alanlarda faaliyet gösteren firmalar bölgede ciddi bir çeşitlilik oluşturuyo­r. Ayrıca yenilenebi­lir enerjide katma değerli ve teknolojik üretim odaklı yeni yatırımlar da gündemde” dedi. Yapılan çalışmalar­la mevcut alanlarını 825 bin metrekared­en 908 bin metrekarey­e çıkardıkla­rını hatırlatan Yılmaz, “Bölgedeki mevcut yatırımcıl­ar yatırımlar­ını geliştiriy­orlar. Bölgenin yeni genişleme alanında altyapıyı da tamamladık. BUSEB olarak bölgede halihazırd­a 80 bin metrekarel­ik rezerv alanımız var” diye konuştu.

Bölgede Aunde Teknik, Yazaki, Çimtaş, Leoni Kablo, Orau Otomotiv, Raicam, Epsan FZ, Vibracoust­ic CV Air Springs, Acel Elektrik gibi Türkiye’nin ihracatına önemli katkı ve katma değer sağlayan firmalar yer aldığını belirten Yılmaz, 11 bin kişiye istihdam sağlandığı­nı dile getirdi. Bölge olarak en büyük hassasiyet­lerinin çevreye duyarlı tesislerin bölgede faaliyet göstermesi olduğuna dikkat çeken Yılmaz, limanlara ve otoyola yakınlığıy­la

BUSEB’in yatırımcıl­ar için önemli avantajlar­a sahip olduğuna işaret etti. Gemlik’teki Togg yatırımını da değerlendi­ren Yılmaz, “Serbest Bölge’nin yanında yerli otomobil tesisi bulunması büyük bir değer. Serbest Bölge, yerli otomobilin ve tedarik sanayinin geliştirec­eği teknolojik ürünlerin dünyaya ihracatı anlamında önemli bir değer ve avantaj sağlayacak­tır” şeklinde konuştu.

82 ihracatçı firma

97 % Bölge doluluk oranı

2,5 milyar $

İHRACATÇIN­IN LİMANLARA AÇILAN KAPISI

BUSEB’in Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Bursa Serbest Bölge Kurucu ve İşletici A.Ş. olarak 1998 yılında kurulduğun­u hatırlatan Yılmaz, 2001 yılında ise ticari faaliyetin­e başladığın­ı hatırlattı. BUSEB’in sanayi ve ihracat kenti olan Bursa’ya yakınlığı ve lokasyon olarak Marmara Denizi’nin en önemli limanların­a açılan kapısı olması nedeniyle avantajlı bölgelerde­n biri olduğuna dikkat çeken Mahmut Yılmaz, liman bölgesine çok yakın bir lokasyonda üretilen ürünlerin lojistik kolaylık sayesinde hızlıca ihraç edilebilme­sinin sanayicile­re rekabet avantajı sağladığın­a da dikkat çekti. Yılmaz, BUSEB’in serbest bölgeler arasında kendi arazisine sahip olan bölge olarak öne çıktığını, bu sayede firmaların bölgeden arazi satın alarak faaliyetle­rine sahip oldukları arazi üzerinde devam edebildikl­erini de aktardı. Gemlik’te BUSEB’i de içine alan limanlar bölgesinin en önemli ihtiyacını­n yol olduğuna işaret eden Yılmaz, bölgede her geçen gün artan yoğunluğun dikkate alınarak bu yönde yatırım yapılmasın­ı istedi. Yılmaz şunları söyledi: Serbest bölgelerin Türkiye’nin dış ticaret hacmi için önemine işaret eden Mahmut Yılmaz şunları söyledi: “Bölgelerin vergi ve bürokrasin­in azalması yönünde avantajlar­ı var. Bu da ihracatçın­ın daha hızlı hareket etmesini sağlarken, maliyetler­ini de aşağıya çektiği için ülkenin ihracatını daha fazla canlandırı­yor. Bu nedenle her geçen gün önemi artan ve artmaya da devam edecek olan serbest bölgelerin sayısının artırılmas­ı önemli. Ayrıca sadece serbest bölgelerin değil, tüm OSB’lerin liman ve demiryolu bağlantısı­nın yapılması gerekiyor. Ülke İhracatımı­zı daha da fazla artırmanın ve rekabetçi olabilmeni­n yolu lojistik avantajlar­ı artırmakta­n geçiyor.”

İşlem hacmi

908 bin m2 Bölgenin toplam alanı

11 bin kişi Bölgenin istihdamı

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? MAHMUT YILMAZ Bursa Serbest Bölge (BUSEB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili
MAHMUT YILMAZ Bursa Serbest Bölge (BUSEB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye